Ma színt vallott a brüsszeli jósda

Olli Rehn pénzügyi biztos péntek délelőt 11-kor bejelentette: Romániát, Lettországot és Litvániát még idén áron bizosan kiveszik a túlzottdeficit-eljárás alól. Magyarországot és Olaszországot talán.

Ha Magyarországot nem szedik ki, akkor jó esély van a pénzbüntetésre (ami az EU-támogatások egy részének befagyasztását jelenti). Azért is fontos a mai bejelentés, mert e számok alapján ír elő recepteket a bizottság a kormányoknak, hogyan gazdálkodjanak. A május végére elkészülő úgynevezett országspecifikus ajánlásokat elvben kötelező betartani, de csak az eurót használókat büntethetik mg, ha eltérnek a javaslatoktól.

A magyar kormány már jó előre jelezte: kettős mércének, politikailag motivált szemétkedésnek tartanák, ha nem szendének ki minket az eljárás alól. Tavaly brüsszeli számítás szerint is csak 1,9 százalék volt a GDP-arányos deficit Magyarországon, ami bőven a 3 százalék alatti határ alatt van. (A büntetés 3 százalék felett jár.) Azonban már 2011-ben is hiába teljesítette Magyarország a 3 százalék alatti hiányt, ezt Brüsszel nem fogadta el fenntarthatónak, mert a magánnyugdíjpénztárak államosításából érkező pénzt nem számította, mondván ez egyszeri bevétel, nem rendszerszintű konszolidáció jele. A 2012-es hiáyszám után viszont már nehéz lenne Brüsszelnek azt mondania, hogy a kormány nem képes takarékoskodni, és nagyon pesszimista a közeljövőt illetően. Bár a nagy cégeket ért különadókat az EU utálja, nem így képzelték Brüsszelben a hiányfaragást, de a módszer miatt inkább csak dorgálás várható.

REUTERS/Yves Herman

Egyébként is az európai hangulat arra utal, hogy nem a keménykedés időszaka jön most Brüsszel részéről. A tavaly alakult francia, és a hétvégén felesküdött új olasz kormány egyaránt szakítani akar a németek diktálta szigorú takarékoskodás politikájával. A spanyolok, a hollandok és a belgák is engedményeket kértek, hogy az eddig Brüsszelben előírt takarékosodási programukat lazíthassák. Oli Rehn a spanyoloknak a múlt héten már engedett is, nem kapnak büntetés, ha 2014 helyett csak 2016-ban érik el a 3 százalék alatti hiányt.

Ilyen hangulatban nagyon nehéz lenne megindokolni, hogy az egyébként európai szinten kiváló hiányadatokat mutató Magyarországot miért kellene eljárás alatt tartani jövőre vonatkozó aggodalmak alapján.

A legtöbb elemzés szerint egyébként Rehn szomorú jóslatot ad ma ki. Valószínűleg azt fogja mondani, hogy a bizottság nem vár erősödést Európától.