Tupac nagynénje a legkeresettebb bűnözők közt

bűnügy
2013 május 03., 15:05

Először sikerült nőnek felkerülnie az FBI által 1950 által vezetett listára, amelyen a tíz legkeresettebb amerikai bűnözőt tartják számon. Joanne Chesimard, ismertebb nevén Assata Shakur a Fekete Párducok és a Fekete Felszabadítási Hadsereg tagja volt, 1973-ban minden bizonnyal megölt egy rendőrt, elítélése után megszökött a börtönből, eljutott Kubába, és azóta szélsőbaloldali ikonként tengeti mindennapjait.

Joanne Deborah Chesimard is seen in combination of undated Federal Bureau of Investigation handout photos

Az 1947-ben született Shakur a hatvanas évek végétől volt aktív mindenféle fekete polgárjogi szervezetekben, és fokozatosan a legszélsőségesebb, az erőszakot sem elutasító csoportok felé sodródott. A következő évtizedben számtalan bűncselekménnyel vádolták meg, ám végül sem bankrablásért, sem emberrablásért, sem gyilkossági kísérletért nem ítélték el. A szerencséje 1973 május 3-án hagyta el, amikor egy New Jersey-i sorompónál tűzpárbajba keveredett az autóját megállító rendőrökkel.

A lövöldözésben Shakur megsérült, egy társa meghalt, Werner Foerster rendőrt pedig a saját fegyverével valaki kétszer fejbe lőtte. A gyilkosságot követő bírósági tárgyalás az amerikai közönséget faji és politikai törésvonalak szerint osztotta meg, amikor pedig az esküdtszék végül 28 év börtönre ítélte Shakurt, az ő pártján állók azonnal a rasszista igazságszolgáltatást hibáztatták. Shakur végül 1977-ben vonult börtönbe, azonban két évvel később a Fekete Felszabadítási Hadsereg három felfegyverkezett tagja kiszabadította onnan.

Shakur a következő néhány évben Amerikában bújkált, majd 1984-ben sikerült Kubába szöknie, ahol politikai menedékjogot kapott, és azóta is él. Önéletrajza mind szélsőbaloldali, mind fekete polgárjogi körökben népszerű lett, az amerikai kormányzat azonban azóta sem tett le elfogásáról, New Jersey egyik kormányzója még II. János Pál pápát is arra kérte, hogy próbálja meg kubai kapcsolatait felhasználva kikényszeríteni Shakur kiadatását. A mostani előléptetés eredményeként a korábbi 1 helyett már 2 millió dollár váltságdíj járna a nyomravezetőnek. Az FBI közleménye szerint Assata Shakur továbbra is veszélyt jelent az Egyesült Államok ellen.

Assata nem a Shakur család első tagja, aki bekerült az FBI tíz legkeresettebb bűnözője közé. Testvére, Mutulu Shakur 1981-ben rabolt el társaival egy pénzszállító kamiont, miután megölték annak egyik őrét. A következő öt évet szökevényként és az egyik legkeresettebb bűnözőként töltötte, majd amikor 1986-ban végül elfogták, 30 év börtönre ítélték. Mutulu Shakur a hetvenes években Tupac Shakur édesanyjának, Afeni Shakurnak volt az élettársa, és évekig volt az 1996-ban meggyilkolt rapper mostohaapja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.