"Állítólag mindjárt lesz Grabanc IPA" - súgja oda a vécéről visszatérve a DIY sörfőző/iszákos Tamás. Az Élesztőben ülünk, a Tündérgyár helyén nyílt sörözőben, ahol magyar mikrofőzdék söreit csapolják. Április 26-a van, egy nappal vagyunk a nyitás után. A lelkesedést még tapintani lehet, a sor beláthatatlanul hosszú. A táblára felírt tizenhét sör közül ötöt már letöröltek. A Távoli Galaxist, a legutóbbi főzdefeszt, a házi sörfőzők versenyének győztesét is.
Agyban még nem álltak át a főzdék.
Ezt Tamás mondja az ellátásbiztonság problémájára. Közben tényleg megérkezik a Grabanc. Gergő, a Kertész utcai Csak a jó sörök tulaja és a sör főzője maga gurítja be a hordót. Szerinte amúgy semmi meglepő nincs abban, hogy hamar kifogytak a hordók. Erről már egy héttel később beszélgetünk a Kertész utcai boltban, ahol hét nap alatt legfeljebb hat hordó fogyott eddig. "Egy főzésből lejön ezer liter, ha van tartály, akkor lefőzhetnek két kört. Az negyven hordó" - mondja. És a főzdék még nem készültek fel a megnövekedett keresletre.
Megőrültek a pestiek, szárazra itták még a békésszentandrásiakat is.
Ami nagy szó, a békésszentandrási az egyik legrégibb és legnagyobb magyar kézműves sörfőzde. Olyan extraklasszisokból, mint a Távoli Galaxis, az is csoda, hogy a Főzdefeszt után maradt. Szakértő barátom, Tamás, a DIY sörfőző például húsz literenként főz a barátjával - Lajhár márkájú IPÁ-jukkal így is nyolcadikak lettek a legutóbbi főzdefeszten házi sörfőzők versenyén. Ott A főzdefeszten egyébként úgy 10-15 hordó megy el.
Az Élesztőben az első három napban elment legalább ennyi - a szakértő törzsközönség 15 és 30 közé lőtte be a fogyasztást. Az, aki pontosan tudja, azt kéri, hogy inkább csak azt írjam, "kurva sok sör fogyott". Ez május 1-én már meg is látszott a helyen, az ígért 17 helyett hat vagy hét sör van csak a táblán. "Állítólag mindjárt jön Legenda Bitter" - mondja Tamás, csak hogy még egy IPA nevét leírhassam. (Az IPA egy felső erjesztésű sörtípus, még az indiai gyarmatról szálították Angliába Angliából szállították az indiai gyarmatokra, erősebben komlózták, hogy bírja a hosszú utat. Amerikai sörfőző műhelyek támasztották fel, onnan terjedt át Európába is.)
És tényleg jön a Legenda Bitter, de addigra Donát, a reklámszakember már egy "bazmeg, jobb, ha indulok" kiáltással eltántorgott az asztalunktól, és már nekünk sincs igazán szükségünk még egy körre.
Szerencsénk van. Három nappal később a Bittert már a táblára is felírták. "A főzdék a főzdefeszt előtt 5%-os kihasználtsággal, ha üzemeltek. Most 40%-on lehetnek" - mondja Bart Dani, a magyarországi házisörforradalom egyik zászlóvivője, a Léhűtő tulajdonosa. Szerinte van még tartalék a rendszerben. A tábla tényleg újra tele van írva - bár a nagy kedvenc Távoli Galaxis fájón hiányzik. Persze mostanra már az első rohamon is túl van a hely, délután négy felé tízen lehetünk, és mire beindulhatna a forgalom, nekünk már mindegy. Húsra vágyunk, az pedig az Élesztőben még nincs, úgyhogy átvonulunk a középső Ferencváros másik vendéglátóipari csúcsintézményébe, a Black Cab Burgerbe.
Szubjektív, dilettáns rangsor:
Kommentek
Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.