Hideg verejték, fokhagymás böfögés, másnapig tartó émelygés - a nagy házhozszállítottkárpáti (mátrai?) borzaska-körkép!!4!

gasztronómia
2013 május 07., 10:56
comments 1
Maradék kárpáti/mátrai borzaska a 444 szerkesztőségében egy 2013-as teszt után

Már azon is gyilkos vita alakult ki, hogy egyáltalán mi ez az étel. Az Uj Péter féle gasztroradikális frakció szerint ilyen étel nincs is. A mérsékelt etimologizáló szárny - jómagam - a važecká pochúťka nevű szlovák ételre vezette vissza az eredetét, azzal a megkötéssel, hogy valószínűleg olyan étel sincs. Az is a Magyarországon Venesz József nevéhez köthető, szocialista nagyipari konyha találmánya lehet. A kárpáti - mátrai? Ebben nincs konszenzus - borzaska pedig ennek lehet a veneszista továbbgondolása.

Ez pedig előre el is rendelte a sorsát. Venesz fő műve az újra kurzusszakácskönyvvé lett, árulkodó című Magyaros konyha egyik sajátossága, hogy az ételeket a felhasznált konzervek alapján sorolja minőségi osztályokba. Sok jóra tehát nem is számítottunk, amikor 11 házhozszállítótól rendeltünk ebédre kárpáti borzaskát.
Mielőtt rátérnénk az eredményekre, fontos megjegyeznünk, hogy szerkesztőségünk munkatársai a teszt végére az utolsó falatig felzabálták az összes borzaskát - még az enyémet is, amiből sok maradt, mert én mindenkiét megkostóltam.

Módszertan

  • a tesztben 11-en vettünk részt
  • mindegyik borzaskát a közelmúltban közel egy időben - 11:15-11:18 között - rendeltük meg
  • egy tesztelő - én - mindegyiket megkóstolta
  • a munkahipotézis szerint 30 perces szórásban tizenegy, egymástól megkülönböztethetetlen kárpáti borzaskát vártunk
  • a valóságban egy órás szórásban 11, egymásra hasonlító, de legalább kinézetben minimális változatosságot mutató kárpáti borzaskát kaptunk
link Forrás

Néhány érdekes adat a borzaskáról

  • Mátrai-Kárpáti 7:4
  • Csirke-Sertés 3:2, hat borzaskáról nem tudtuk megállapítani, hogy miből készült (a többiről is csak az étlapok alapján merjük kijelenteni)
  • A felhasznált hús és az elnevezés között nincs releváns korreláció
  • Soha, de tényleg soha többé nem eszem borzaskát, hívják akárhogy és készüljön akármiből

És akkor következzenek az ételek, szigorúan érkezési sorrendben.

Bécsi Szelet Vendéglő, Margit körút

Rendelte: Botos Tamás

Ár: 1840 forint (körettel, eszcájggal)
Kiszállítás: 27 perc

Én csak a fogyasztás után percekkel jelentkező, egyben egyetlen ízhatásra emlékszem. Égett, enyhén fokhagymás. Cserébe legalább úgy nézett ki, mint ami el is készült.
A rendelő megjegyzése: A gyorsaságon túl csak az ingyen evőeszközt lehet kiemelni. Sótlan, állott, reggel készült mirelit krumpli. Két, nagyobbacska, minden ízt nélkülöző hús híg tejföllel nyakon öntve. Fokhagymát nyomokban tartalmaz. Elfogyasztása után az elképesztő émelygést csak a csalódás írja fölül.

Szent-Fazék Menüház és Pizzéria

Rendelte: Horváth Bence
Ár: 1290 forint + borravaló (körettel, két eszcájggal)
Kiszállítás: 31 perc + a futár 40 perc múlva visszatért a számlával, amit elfelejtett odaadni.

Ha csukott szemmel kóstoltam volna, nem biztos, hogy eltalálom, mit eszek. Akármi lehetett volna, egyáltalán semmilyen íze nem volt. Ránézésre el se készült, de lehet, hogy a félig nyersen hagyott panír a palacsintás koncepciót próbálta emulálni.
A rendelő megjegyzése: kisebb darab hús, bármiféle fűszerezés vagy íz nélkül, hozzá mirelit krumpli. se a tejföl, se a sajt nem tett hozzá semmit, bármit rághattam volna. volt a tetején petrezselyem, de ez sem mentette meg.

3/4 Óra Kiszállítás

Rendelte: Király András
Ár: 1390 (akciósan 1251) forint +100 forint kiszállítási díj (körettel, eszcájgot elfelejtettem kérni)
Kiszállítás: 43 perc (41-et ígértek)

Először éreztem ízt. Sót, tejfölt és enyhe fokhagymát. Leginkább sót. Rengeteg sót. Annyi sót, amennyit úgy egy hét alatt ennék csak meg. A panír elvárt, palacsintás jellegét centiméter vastagon felhordott, félig nyersen hagyott hagyományos panírral érték el. Megfigyeléseimet Magyari Péter azzal egészítette ki, hogy a sajátja után ez finomnak tűnt.

Don Corleone Pizzéria


Rendelte: Fenyő Balázs
Ár: 1630 forint + borravaló (nem opcionális körettel, eszcájg nélkül)
Kiszállítás: 40 perc (utolsóként rendeltük)

Elsőre úgy tűnt, hogy van íze, de ez inkább érzéki csalódás lehetett, mert a jegyzeteimben már az áll, hogy teljesen íztelen. Sajátossága, hogy ezt tényleg palacsintatésztába panírozták, még ha azt végül félig nyersen is hagyták.
A rendelő megjegyzése: Szar. Rágos hús, b rizs - szaknyelven: kutyás -, íztelen tejföl, rossz sajt.

Cayman Étterem és Pizzéria

Rendelte: Haszán Zoltán
Ár: 1820 + borravaló
Kiszállítás: 49 perc (39-et ígértek)

Köretet nem hoztak hozzá, ezért némileg kárpótolt, hogy volt, és nem kizárólag só íze. Ha még meg is sütötték volna!
A rendelő megjegyzése: a borsos ár új értelmet nyert, mert azt valóban éreztem benne, nagyjából minden negyedik falatnál, tejföllel, sajttal. Ezek jó pillanatok voltak, már ha nem a hús rágós részeinél tartottam. Mivel köret nem volt, így egyedül maradtam a közepesnél nagyobb hússal, ami alkalmanként időtt adott a csócsálós merengésre. Nemcsak a hasábkrumpli, hanem a fokhagyma is olyan valami, amiről a többiektől hallottam, egyszer kipróbálnám. Ami a legszomorúbb, annyira nem volt rossz, hogy teljesen elvegye az étvágyamat, rossz sültkrumpli sem telített el, egyszerűen éhes maradtam. A Caymanban van kólás csirke is, ha valakit érdekel.

Oggi Marcello Pizzéria


Rendelte: Kerner Zsolt
Ár: 1360 forint +350 forint a krumpliért
Kiszállítás: az ígért 46 helyett 56 perc

A futár Don Corleonésként mutatkozott be, majd értetlenkedésünkre elmagyarázta, hogy a két étterem egy. Ez már a - párizsiasnak nevezett, valójában palacsintás - paníron is látszott, bár ezt egy kicsit odaégették - talán ezért is jött meg később. Ennek ellenére is rosszabbnak tűnt az ugyanonnan érkezett másiknál. Ezután kivert a hideg verejték és émelyegni kezdtem. Az utóbbi csak másnapra múlt el. A hideg verejtéket három kóstolással később lázérzet váltotta.
A rendelő megjegyzése: kis adag kaja. Íztelen, de annyira, hogy valahogyan még a tejfölnek is
sikerült elvenni az ízét. Csak néha érezhető az olcsó sajt. Olyan, mintha sajtos-tejfölös lángost tettek volna a bécsis szendvicsbe, csak kevésbé laktam tőle jól.

Csülök Vendéglő és Pizzakert

Rendelte: Magyari Péter
Ár: 1550 forint
Kiszállítás: 59 perc

Ez is, mint oly sok társa eddig, teljesen ízetlen. Annyira, hogy már egy titkos íztelenítő összetevőre kezdtem gyanakodni. Kinézetre a Cayman mintáját követi - nagydarab, félkész rántott hús.
A rendelő megjegyzése: a hús inkább fűrészpor, mint bármi más. Önállóan semmilyen íze nincs, és bár könnyen rágható, erénye ebben kimerül. Nem árt és nem használ. Mint Svájc a világháborúkban: teljes a semlegesség. A sajátos "borzaska panír" ízvilága tökéletesen illeszkedik a húshoz: semmilyen. Elmúlik ártalmatlanul, mint a fölösleges órák az általános iskolában, nyomot nem hagy a test érzékiségre nyitott felületein (esetünkben a nyelv idegvégződésein). Eddig tart a jellegtelen üresség. Mert a panír tetején a tejföl robbantja az összképet, mint Észak-Korea a kísérleti atomot. Bámulatosan fokhagymás. Érdekes, mert a gerezdekben termő növénynek vizuális nyoma nincs. Valami különösen tömény esszencia oldódhatott fel a közismert tejtermékben, amitől az fenékig fokhagymás lett. Lángosban is ritka az ilyen erős szövetség tejfel és fokhagyma között. Az egész tetejére olvadt reszelt trappista kedves borítás: bőséges, és nyúlik mint a rétestészta. A hasáb inkább zavaró mint kellemes, szivacsos fűrészpor. Az összhatás: sótlan fokhagyma.

Oxygen Wellness Pizzéria

Rendelte: Vajda Gábor
Ár: 900 forint + 200 forint kiszállítás
Kiszállítás: 60 perc

Az óvatlan szakács kifelejtette a tejfölből az íztelenítőt, így masszívan tejfölízű. A Cayman-Csülök tengely tagja, azzal az apró eltéréssel, hogy karcinogénre égették. Ekkor már úgy éreztem, hogy a kárpáti borzaska pszichoaktív, én meg hallucinálok.
A rendelő megjegyzése: Az Oxygen Wellnessből rendeltem, hogy kiderítsem, milyen lehet a borzaska wellness-módra. Az ár a többiekéhez képest baráti, viszont 1300 alatt nem hoznak ki semmit, ezért kényszerűségből kértem még sült krumplit (350) és a megjegyzésben evőeszközt, amiért a végén felszámoltak még egy húszast. Pontosan egy óra múlva jött meg Újpestről, ahová régen magunktól is jártunk jobb híján, és 1560 lett a számla. Adtam 1800-at, és arra gondoltam, hogy a Nu bisztróban három fogás kijön 1600-ból, viszont amit ott eszem, arra még másnap is emlékszem. Erre viszont már most sem. Annyi biztos, hogy csirkéből volt, és olyan íze lehetett, mint a papírtányérnak, amiben kihozták. Bár azt nem kóstoltam.

Theo Papa Konyhája

Rendelte: Herczeg Márk
Ár: 1450 forint +440 forint köret +180 forint szállítás = 2070 forint
Kiszállítás: 65 perc (az ígért 51 helyett)

Ha még tudnék gondolkodni, gondoltam, talán abszolút kategóriákban is tudnék. De van-e értelme abszolút kategóriákban gondolkodni, ha csak borzalmas ételeket kostolok, gondoltam tovább. Relatív értelemben a Theo Papa borzaskáját jónak nevezném. Minden ízből volt benne, de semmiből se sok. Kilenc kostolás után először nem emlékeztem nosztalgiával a Szent-Fazék tökéletes ízetlenségére. Abban egyáltalán nem vagyok biztos, hogy a krumpli szerves anyagból készült.
A rendelő megjegyzése: csirkéből volt. Ahhoz ahhoz képest, hogy a kárpáti borzaska mekkora WTF önmagában, meglepően ehető volt. Ha nagyon éhes vagyok, nem rúgnám ki az ágyamból. A sajtban voltak néhol zöld foltok, nem merek tippelni. A hasábburgonya sima sótlan gumidarabokból állt.

Pizza Paradicsom Pest

Rendelte: Ács Dániel
Ár: 1270 forint +440 a hasáb
Kiszállítás: 62 perc

Nem teljesen íztelen, de ami íze volt, az inkább kellemetlen. Az egyetlen, amit a magyar konyhában mániásan használt virággal díszítettek. A hús akármiből is készülhetett volna, állítólag csirkemell. A panír állítólag burgonyás, a valóságban nyers.
A rendelő megjegyzése: Elég nagy adag volt, puha csirkehússal, vizesen tocsogós mirelit burgonyával, tejföllel leöntve, vastagon megszórva trapistával, egy szál petrezselyemmel megbolondítva. Én ki nem állhatom a fokhagymát. Ez az étel pedig tocsogott a tejfölös fokhagyma szószban. Semmi más ízt nem éreztem, és szerintem az elkövetkező pár napban sem leszek képes mást érezni, mert már most a bőröm pórusaiból fehér, hideg, fokhagymás verejték szivárog. Sárgulok már az irigységtől is, mert Király Andrisé állítása szerint ízetlen volt. Ó te szerencsés ember! (Dani tévedett, nem az enyém volt ízetlen, csak kostoltam ízetleneket is. Azok tényleg jobbak voltak.)

Pizza Speedy

Rendelte: Tamás Bence Gáspár
Ár: 1860 forint (hasábbal, evőeszközzel)
Kiszállítás: 87 perc

Salátaágy! Amúgy leginkább rántott hús, csak szarabb. A tejföl valószínűleg nem az, hanem valami növényi zsiradékos borzalom. A sajt valószínűleg nem az, hanem valami részben növényi zsiradékból készült borzalom. Nehéz helyzetben van a zsűri.
A rendelő megjegyzése: Sosem jutna eszembe hasábkrumplit rendelni ilyen helyen, de borzaskát sem, viszont új cég vagyunk, ilyenkor kénytelen az ember megfelelni a legváratlanabb ötleteknek is. Időben tehát sereghajtó a Speedy, a borzaskájuk viszont megfelelt a minimális elvárásoknak: szétfokhagymázott tejföl, rajta ízetlen, vizeletsárga trappista, alatta pedig a krumplis tócsnitésztában megsütött, nagyipari csirkemell. Tetején viszonylag sok friss petrezselyem, alul pedig jégsalátalevelek, szélükön az idő múlását jelző kicsiny barna kontúrral. Élettani hatásai: elnehezített, emésztésemet érezhetően lebénította 1,5-2 órára, a panírban feltehetően inkább a liszt dominált a krumpli helyett. A mezőnyből látványra kiemelkedett, fáradt olaj ízét például nem éreztem rajta, a hasábon annál inkább. Itthon próbáltam meglelni az alapreceptet, de se Magyar Elek, se Horváth Ilona, se Polcz Alaine, se Váncsa István, sem az Erdélyi lakoma nem említi a borzaskát, se a mátrait, se a kárpátit, így kénytelen voltam a bécsi szetethez és a görög tzatziki salátához mérni. Előbbihez képest csirkéből volt, utóbbihoz képest pedig hiányzott belőle az uborka.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.