Westeros szexista, de szeretjük

FILM
2013 május 07., 12:02

Sárkánytűzben kovácsolt trónért folyik a küzdelem a hét királyság területén. Ármány, cselszövés, bosszú, háború és naturális szexjelenetek zúdulnak ránk gyors egymásutánban a regénysorozat lapjairól és a tévéképernyőről is. Nem tipikus csajos sorozat, a nők mégis imádják.

A Trónok harcának képzelt középkora rabul ejtő. Mágia és misztikum szövi át a kusza sorsú szereplők küzdelmeit. A rajongótábor összetétele pedig arról árulkodik, Martin nemcsak az izgalmakhoz, az emberi lélekhez is ért. „Az egyik dolog, ami leginkább örömet szerez nekem az, hogy a nők kedvelik az általam kitalált karaktereket” - nyilatkozta. A rajongók többsége ugyanis nő, annak ellenére hogy a Tűz és jég dala címet viselő regényfolyam és az abból készült tévésorozat is tele van vérrel, mocsokkal, erőszakkal, politikával és prostituáltakkal. Ezek rendszerint inkább távoltartják a nőket a fantasy műfajtól, a Martin kreálta világot mégis nők milliói imádják.

Sok fantasyregény gyengesége, hogy sablonosak a szereplők. Martin könyveiben rengeteg szereplőt mozgat, a többszáz oldalas regények elegendő teret adnak számára. Regényfolyamának női szereplői éppolyan sokszínűek, erősek, fondorlatosak és érdekesek mint a férfi karakterek, és nagyrészük főszerepet játszik a hét királyság történetében. Bántalmazók és bántalmazottak, ambíciózusak és naivak, szexet saját céljai érdekében használó nemesasszonyok és erkölcsös prostituáltak, cselszövők és áldozatok, matriarchák, harcosok, papnők, politikusok, száműzött hercegnők és földönfutó szabad nők.

Ami közös bennük az az, hogy a középkori Európához hasonló, mélységesen szexista és feudális társadalomban kell megharcolniunk az életben maradásért. Egy biztos: a Westeroson és azon túl is csak az érheti el a célját, aki kiáll magáért, és nem hagyja sodortatni magát az eseményekkel. Aki gyengének mutatkozik, vagy a szenvedélyei nagyobbra nőnek nála, az ebben a világban nem sok jóra számíthat.

George R.R. Martint sokat kérdezték arról, férfi létére hogyan tudott hiteles női szereplőket alkotni a könyveiben. Erre az a válasza, hogy éppúgy nem volt nyolcéves kislány, mint ahogy száműzött hercegnő, törpe, vagy törvénytelen gyerek sem; csak ember, és egyszerűen emberi karaktereket teremt. "Igen, ez fantasy, de a szereplőknek hitelesnek kell lenniük" – állítja. A már idézett interjúban azt is elárulta, hogy feministának tarja magát, mert hisz abban, hogy egyenlő bánásmód illeti meg a férfiak és a nőket. „A férfiak és a nők egyformán emberek. Igen, vannak különbségek, de ezek egy részének kulturális okai vannak, akár a középkori westerosi, akár a 21. századi nyugati kultúrában élünk.”

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.