Négy óra alatt bárkivel nagyon kicsesz a magyar internet

internetek
2013 május 10., 09:03

Amikor Andy Warhol azt mondta, hogy a jövőben mindenki világhíres lehet 15 percre, még fogalma sem volt arról, hogy egyszer lesz majd internet. Azt sem tudta, hogy egyszer majd megjelenik a Szegedi Picsaember, és talán azt sem gondolta végig, hogy sokan annak ellenére is híresek lesznek, hogy ahhoz az ég világon semmi kedvük.

polos

Az utóbbi egy hétben két sztárja volt a magyar internetnek: a szegedi férfi túl rövid sortban, valamint Pölös Csaba, a Miniszterelnökség új munkatársa. A Picsaember gyakorlatilag órák alatt szerzett 10 000 rajongót a Facebookon, és bár az idegesítő buzizók gyorsan megjelentek, alapvetően mindenki úgy bánt vele, ahogy egy furcsa, szórakoztató, teljesen ártalmatlan csodabogárral illik. 15 perc múlva pont úgy fog eltűnni, mint a magyar internet által először hasonlóan felkapott kuriózum, Uhrin Benedek.

Pölös Csaba esete más, mivel vele szemben senki nem volt jóindulatú. A fiatal jogász hétfőn írta ki Facebookjára, hogy mennyire örül új munkájának a Miniszeterelnökségen, azonban két súlyos hibát is elkövetett. Egyrészt nemcsak barátai, hanem bárki által láthatóvá tette a szöveget, másrészt rendkívül tenyérbemászóan köszönte meg a lehetőséget minden jövendőbeli főnökének.

Pölös pechére valaki elküldte a szöveget a Szeretlek Viktor tumblrnek, amelynek fő profilja összegyűjteni Orbán Viktor Facebook-oldalának legsúlyosabb rajongóit. Sajnos a beküldővel nem sikerült beszélnünk, pedig érdekes lett volna, hogy vajon a való életben ismeri-e Pölöst, a mikroblog szerkesztői azonban kérdésemre elmondták, hogy csütörtökön délelőtt 11 körül kapták meg az anyagot, amit ők pontosan 11:11-kor publikáktak. Pölös Csaba ekkor indult el a világhír felé, ami az egész világra azért nem terjedt ki, nem is pontosan 15 percig tartott, és egyébként is annyira kellett neki, mint üveges tótnak a hanyattesés.

Az utóbbi három-négy évben a magyar interneten vírusszerű mémként terjedő, magyar vonatkozású tartalmak jelentős része a Tumblr magyar szekciójából indult el hódító útjára, Az eredeti postot nagyon gyorsan nagyon sokan rebloggolták, amihez nemcsak Pölös rajongása kellett a Nagybetűk Iránt, hanem a Facebookon publikált képei is, amiknél tenyérbe mászóbbat ritkán látni. Percek alatt megjelentek az első népművészeti alkotások, és a mainstream média egész nap a Tumblren lógó képviselői is felfigyeltek Pölösre.

Ha jól látjuk, először a 444 írt Pölösről 12:25-kor, nem sokkal később, 13:19-kor pedig az Index. A Tumblren ekkor csúcsra jártak a másodvonalbeli mémgyártó műhelyek, és sorozatban születtek a mérsékelten, vagy egyáltalán nem vicces képek és animációk. 15:30-ra Pölös Csabához is visszajuthatott, hogy híres lett, mert ekkorra már deaktiválta Facebook-profilját. Legfeljebb 4 óra és 19 perc alatt egy életet tönkretenni teljesen talán nem lehet, de rendkívül kellemetlen perceket szerezni mindenképpen. A tanulság valószínűleg az, hogy fokozatosan ügyeljünk a Facebook-beállításainkra, és ha csak három dolgot lájkolunk ott, abból kettő semmi esetre se Orbán Viktor és a Rolls-Royce autógyár legyen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.