Erdőt irtanak a nemzeti parkban egy út miatt

jog
2013 május 17., 06:52

A Fővárosi Törvényszéken pert indított a Védegylet Egyesület természetkárosítás miatt a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. és a Swietelsky Magyarország Kft. ellen.

Az egyesület kérte – és még mindig kéri – a törvényszéket, hogy a per végéig hozzon ideiglenes tiltó határozatot, hogy a fakivágás ne okozhasson visszafordíthatatlan károkat az Őrségi Nemzeti Parkban.

photo_camera Fotó: Felsőszölnök-Kétvölgy út megépítése ellen / Facebook

A bíróság az ideiglenes intézkedésre előírt törvényes határidő lejárta után sem döntött, ezért a Védegylet panasszal élt az elhúzódó bírósági eljárás ellen.

A korábbi években a hatóságok a Kétvölgyet Felsőszölnökkel összekötő közút építéséről ellentétes határozatokat hoztak: az építést először elutasították, majd egy 2007-es magyar-szlovén közös kormánydöntés után új vizsgálatok nélkül végül engedélyezték.

A Védegylet szerint a közút megépítése olyan károsodást fog okozni a hazai és uniós védelem alatt álló területen, ami a Környezetvédelmi Törvény és a Természetvédelmi Törvény alapján jogellenes.

Pro és kontra

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.