Normális hírek normális feldolgozásban

politika
2013 május 24., 03:45
  • Budapesten hallgatják meg Csatáry Lászlót
  • Halálos fenyegetéseket kapott a Berlusconi elleni per ügyésze
  • Hétszázmilliós átcsoportosítás a Miniszterelnökségnél dologi kiadásokra
  • Nincs halálos áldozata a hídomlásnak Washington államban

 

Budapesten hallgatják meg Csatáry Lászlót

Magyarországra utaznak júniusban a MÁV ellen az Egyesült Államokban 2010 végén indult holokausztperben érintett ügyvédek, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróságon tanúként meghallgassák Csatáry Lászlót - tudta meg a Magyar Nemzet Charles Faxtól, a felpereseket képviselő ügyvédtől. A Magyar Nemzet pénteki számában emlékeztet arra, hogy a jogász 2010 októberében nyújtott be keresetet Washingtonban eredetileg a magyar állam, illetve a MÁV és a Rail Cargo Hungaria - a MÁV Cargo jogutódja - ellen legalább 300 holokauszttúlélő és áldozat hozzátartozójának nevében. Az alpereseket azzal vádolják, a második világháború idején együttműködtek a nácikkal a zsidók kiirtásában. A tanúmeghallgatást kezdeményező ügyvéd szerint több jelentés is alátámasztja, hogy Csatáry László kulcsszerepet játszott a deportálások megszervezésében, és személyesen is részt vett az emberek vonatokra történő felpakolásában - írja a Magyar Nemzet.

Halálos fenyegetéseket kapott a Berlusconi elleni per ügyésze

Halálos fenyegetéseket kapott a Silvio Berlusconi volt miniszterelnök ellen a milánói bíróságon zajló, úgynevezett Ruby-per ügyésze. Az egyik legnevesebb olasz ügyésznek számító Ilda Boccassini a napokban kiskorú prostitúcióra való kényszerítéséért és hivatali hatalommal való visszaélésért összesen hat év börtönbüntetést kért Berlusconira. Az ANSA olasz hírügynökség péntekre virradó éjjel arról számolt be, hogy Ilda Boccassini az elmúlt hetekben számos, név nélküli fenyegető levelet kapott. Az ügyészség a hírügynökséggel azt közölte, hogy egy olyan borítékot is küldtek a címére, amely a halálos fenyegetés mellett két töltényt tartalmazott.

A levelek többségét kézzel írták. Bocassini korábban is kapott fenyegetéseket, azok azonban jelentősen megszaporodtak azóta, hogy a múlt hét elején Berlusconira börtönbüntetés kiszabását kérte, és indítványozta a volt kormányfő egész életre szóló eltiltását közhivatal viselésétől.

Az ügyész május 13-án öt évet kért a hivatali hatalommal való visszaélés miatt, egy évet pedig a kiskorú prostituáltatásáért. "Nincs kétség, Rubynak szexuális kapcsolata volt Berlusconival, és ebből a lány anyagi hasznot húzott" - fogalmazott bírósági beszédében Boccassini, aki szerint Berlusconi tudta, hogy Szívtipró Ruby, vagyis a marokkói származású Karima el Mahrough a történtek idején kiskorú volt.

Ruby és Berlusconi kapcsolatára 2010 májusában derült fény, amikor Rubyt lopásért letartóztatták. Az akkori kormányfő személyesen telefonált a milánói idegenrendészetre a lány szabadon engedése érdekében. Silvio Berlusconi arra hivatkozott, hogy Ruby Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök unokahúga.

Berlusconival tagadta, hogy tudta, Ruby kiskorú. Azt állította, villájában nem szexpartik, hanem "elegáns" vacsorák zajlottak. Ruby is nyilatkozott, tagadva, hogy szexuális kapcsolata lett volna Berlusconival. Azt elismerte, hogy Berlusconitól egy év alatt 57 ezer euró "segítséget" kapott. A perben a védőügyvéd június 3-án mond beszédet, a bírósági ítélet június 24-én várható.

Hétszázmilliós átcsoportosítás a Miniszterelnökségnél dologi kiadásokra

Mintegy 697 millió forint átcsoportosítását rendelte el a kormány a Miniszterelnökség cím javára a költségvetés Miniszterelnökség fejezetének rendkívüli kormányzati intézkedések címe terhére. A forrás dologi kiadásokat szolgál, pontos célja titkos minősítésű. Az egyszeri átcsoportosítást elszámolási kötelezettséghez kötötték, a fel nem használt részt vissza kell téríteni. Ennek határideje 2013. december 15. a Magyar Közlönyben május 22-én megjelent határozat szerint. A Kormányzati Információs Központ közölte, a költségvetési forrást a kormányhatározat dologi kiadásokra biztosítja, pontos célja "titkos minősítésű nemzeti minősített adat".

Nincs halálos áldozata a hídomlásnak Washington államban

A rendőrség valamivel korábban közölte, hogy néhány autó és gyalogos a Skagit folyóba esett. Három embert kellett kórházba szállítani - tették hozzá. A szerencsétlenség a szövetségi állam fővárosát, Seattle-t a kanadai Vancouverrel összekötő, négysávos főúton, a két nagyváros között félúton történt. A híd több mint 50 éve épült. Az amerikai építőmérnökök szövetsége idei jelentésében megállapította, hogy az állam 7840 hídjának negyede szerkezetileg hibás vagy funkcionálisan elavult. A szóban forgó híd az utóbbi kategóriába esik.

A rovat nem jöhetett volna létre, ha nincs az MTI.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.