A legbénább szarkeverők pont a magyarok volnának?

DeDi
2013 május 25., 06:09
  • Volt előbb a Portik–Laborc-ügy
  • Aztán a vallomás az őszödi beszéd kiadásáról
  • Ha bármelyik igaz, itt nagyon hülyék a kémek és politikusok is
  • DeDi a 444-en

Olyan történetekkel jönnek elő politikailag motivált emberek az utóbbi időben, hogy a Demokrácia és Dilemma Intézet (DeDi) teljes operatív parancsnoksága sem bírja értelmezni, mi van már.

Haladjunk időben visszafelé, a legutóbbi nagy leleplezéssel kezdve. Szabó Bálint elmondta, hogyan és kik adták ki az őszödi beszédet.

Az úgy kellett hogy legyen, hogy az Országgyűlés elnöke, a honvédelmi miniszter és a Miniszterelnöki Hivatal egyik államtitkára találkoztak Budapest belvárosában, és együtt felsétáltak egy Eötvös utcai lakásba.

Ahol éppen elfeledkezett érkezésükről a nemzetközi kémhistóriákban jártas Eduardo Rózsa-Flores, mert előtte simán fogadta azt a dumálgatni felugró Szabót, akit állítólag MSZP-s fantomtagtoborzásból kifolyólag megerőszakoltak. A korábban a magyar titkosszolgálat ügynökeként Carlosszal is együttműködő vendéglátót nem zavarta, hogy a gyanús egyén ott van, amikor feljött a három magas rangú politikus. Talán még örült is, hogy a másik szobában addig vigyáz a kutyára.

Amikor a három politikus megjött, hogy tönkretegyék a hivatalban lévő miniszterelnököt, gyorsan meg is hallgatták együtt a hanganyagot, amit hoztak. Biztos, ami biztos. És a hivatásos kém ezt se bánta, bár tudta, ott a másik szobában lapul a vendég. Inkább megkérte, hogy amíg él, addig hallgasson.

Aztán volt az a történet, hogy Laborc Sándor akkori titkosszolgálati főnök és Portik Tamás maffiózó 2008-ban találkozgattak, és arról beszélgettek, hogy ellenzéki politikusokra lehetne rákenni valami terhelőt. Erről pedig hangfelvétel készült, ami ma is megvan egy állami raktárban.

Laborc a magyar kémszolgálat vezetője volt, a KGB főiskoláján szerzett diplomát. Ha azért találkozott Portikkal, hogy rávegye, hogy fideszeseket vigyen bordélyházba, akkor ezt tényleg felveszi, iktatja és elrakja?

Aztán amikor leváltják (lemondott, na), akkor a felvételt ott is hagyja a hivatalban? Az egyik beszélgetés végén, amikor Portik már nincs jelen, azt is megbeszéli valakivel, hogy a hangfelvételről (CD-ről) leirat is kellene majd. Normális az a profi kém, aki dokumentálja amikor a tilosban jár?

És közben előjött az a 2010-es sztori is – a fentire mintegy bizonyítékként – hogy Portik fiának lakásán készült egy felvétel, amin valaki azt mondja, hogy Kósa Lajos korrupt. De aztán ez a valaki elment a rendőrségre, hogy közölje, őt az NBH-sok kényszerítették, hogy ilyeneket mondjon. Milyen titkosszolgálat az, ami fenyeget, aztán hagyja, hogy feljelentsék? Ha az NBH közvetlenül beszállt Kósa lejáratásába, akkor minek kellett hozzá a Portik család bevonása? Nem tudnak egyedül egy kamerát szerezni és kezelni (miközben hangfelvételt étteremben tudnak csinálni saját magukról)? Ha a felvétel 2010-ben készült, amikor Laborc már nem volt kémfőnök, akkor az NBH hogy keveredett bele az egészbe?

Persze a sok bénaság akár utalhat arra is, hogy itthon a kémek ennyire szerencsétlenek. Amolyan csetlő-botló figurák, akiket francia vígjátékokban szoktak mutatni felemás cipőben.

A haza biztonsága miatt reméli Intézetünk, hogy igazából hülye vicc az összes sztori. Az egy kicsit aggasztó azért, hogy egy politikus sem mondta még azt, hogy ez az összes történet úgy, ahogy van, átverés. Ehelyett inkább aggodalmasan nyilatkoznak, meg bizottságokat alakítanak. Egész komolynak tűnő emberek veszik egészen komolyan ezeket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.