Valamivel többen fogadnak örökbe cigány gyerekeket

életmód
2013 május 28., 04:21

Átlagosan négy évet kell várakoznia ma Magyarországon egy családnak, ha örökbe szeretne fogadni egy gyermeket, ugyanis tízből legfeljebb két örökbefogadásra vállalkozó szülő venne magához roma származású gyermeket - írja a Népszabadság.

Évente nagyjából kétezer gyereket lehetne örökbe adni (az állami gondozásban élő 21 500 közül), de ez a szám általában nyolcszáz körül van. Az utóbbi időben viszont egyre több középosztálybeli és a szociális szférában dolgozó pár mondja azt, hogy nem számít nekik a gyerek származása. Ők jellemzően hamarabb tudnak örökbefogadni. Persze még mindig sokan vannak, akik eleve kizárják, hogy roma legyen a gyerek, vagy éppen finoman körülírják, hogy szőke, kék szemű, fehér bőrű csecsemőt szeretnének, lehetőleg lányt.

A fejlődés már csak azért is figyelemreméltó, mert a Tárki korábbi felmérése szerint az előítéletesség olyan erős, hogy a legtöbben annak sem nagyon örülnek, ha gyerekük cigányokkal barátkozik, nemhogy maguk fogadjank örökbe cigány gyereket.

Egyébként minden ötödik örökbefogadott gyermek külföldi állampolgárokhoz kerül. 2007 és 2009 között Olaszországba adták örökbe a legtöbb gyermeket, mindhárom évben nyolcvanat. Az örökbefogadó országok listájának az élén szerepel még Spanyolország, Norvégia, az Egyesült Államok, Franciaország és Hollandia. A Népszabadság szerint spanyol és az olasz szülőknél nem számít a bőrszín, nem utasítják el a kisebb fogyatékosságot, és nem probléma számukra az sem, ha a gyermek már 8-12 éves.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.