Valamivel többen fogadnak örökbe cigány gyerekeket

Átlagosan négy évet kell várakoznia ma Magyarországon egy családnak, ha örökbe szeretne fogadni egy gyermeket, ugyanis tízből legfeljebb két örökbefogadásra vállalkozó szülő venne magához roma származású gyermeket - írja a Népszabadság.

Évente nagyjából kétezer gyereket lehetne örökbe adni (az állami gondozásban élő 21 500 közül), de ez a szám általában nyolcszáz körül van. Az utóbbi időben viszont egyre több középosztálybeli és a szociális szférában dolgozó pár mondja azt, hogy nem számít nekik a gyerek származása. Ők jellemzően hamarabb tudnak örökbefogadni. Persze még mindig sokan vannak, akik eleve kizárják, hogy roma legyen a gyerek, vagy éppen finoman körülírják, hogy szőke, kék szemű, fehér bőrű csecsemőt szeretnének, lehetőleg lányt.

A fejlődés már csak azért is figyelemreméltó, mert a Tárki korábbi felmérése szerint az előítéletesség olyan erős, hogy a legtöbben annak sem nagyon örülnek, ha gyerekük cigányokkal barátkozik, nemhogy maguk fogadjank örökbe cigány gyereket.

Egyébként minden ötödik örökbefogadott gyermek külföldi állampolgárokhoz kerül. 2007 és 2009 között Olaszországba adták örökbe a legtöbb gyermeket, mindhárom évben nyolcvanat. Az örökbefogadó országok listájának az élén szerepel még Spanyolország, Norvégia, az Egyesült Államok, Franciaország és Hollandia. A Népszabadság szerint spanyol és az olasz szülőknél nem számít a bőrszín, nem utasítják el a kisebb fogyatékosságot, és nem probléma számukra az sem, ha a gyermek már 8-12 éves.