Itt vegyél cigit, kisfiam!

gazdaság
2013 május 30., 10:43

A trafiktörvény lényege már a megszületésekor a fiatalok egészségének védelme volt. Ez volt az egyik legerősebb hivatalosan kommunikált indok a nemzeti dohányboltok létrehozása mellett.

Ezek a boltok eredetileg olyan zárt, kívülről elhomályosított üzletek lettek volna, ahová fiatalkorúak egyáltalán nem mehettek volna be. Ehhez képest most már fagylaltot is árulhatnak majd a dohányboltok, amiknek egy része közvetlenül iskolák mellett nyílik majd meg.

A 2012. évi CXXXVI. törvénynek, amit mi trafiktörvényként ismerünk, eleve az a neve, hogy a törvény a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről. A 16. paragrafus első pontja rögtön kiköti, hogy a dohányboltoknak törekedni kell arra, hogy ott kiskorú ne juthasson dohánytermékhez.

A szomszédban lehet

A törvényben viszont csak az szerepel, hogy közoktatási intézményekben nem lehet majd trafikot nyitni. Arról nincs szó, hogy közvetlenül mellettük lehet-e. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. oldalán is felteszik a kérdést, hogy milyen messze kell a trafikoknak lennie az iskolától, de a cég csak annyit válaszolt, hogy a hatályos jogszabályoknak megfelelően.

Olvasóinktól viszont több olyan levelet is kaptunk, hogy a helyi dohányboltok közvetlenül iskolák mellett fognak megnyitni. Ilyen dohánybolt nyílik majd Kismaroson is, ahogy a képen is látszik.

photo_camera Olvasónk fotója

De ez lesz a II. kerületben is, ahol a Budenz József Általános iskola és Gimnázium mellett nyílik majd egy dohánybolt.

budenz3

Itt is dohánybolt nyílik majd.

budenz1

A XI. kerületben is lesz egy ilyen dohánybolt, közvetlenül egy iskola mellett, egy muszlim imaház épületében.

trafik

Egyébként, ha valaki arra kíváncsi, hogy hol lesz olyan trafik, ami nem iskola mellett lesz, akkor van egy tök jó trafiktérképünk is.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.