A rendőri brutalitás elképesztő

külföld
2013 június 01., 12:12
  • Egy Isztambulban élő magyar szemtanú foglalta össze, hogy mi zajlik most a városban
  • Egy török fiatal pedig segített a politikai háttérrel
  • Ankarából is részletes beszámolókat küldtek olvasóink, ott is egyre hevesebbek a harcok
  • Ha minden igaz, lesznek ma még további beszámolók is, de ha ön esetleg a helyszínen van, írjon nekünk a szerk@444.hu mailre
  • Egy török tévé követi az eseményeket, élő adását itt találhatja meg
  • Cikkünk ha nem is folyamatosan, de azért időnként frissül!
photo_camera REUTERS/Osman Orsal

Dóra* tavaly februárban költözött ki török barátjához, azóta már össze is házasodtak. Bár az ország politikai eseményeit nem követi, de tegnap mégis utolérték a tüntetések: az egyetemről ment éppen haza, amikor a metróban belefutott egy könnygázfelhőbe. Hazaérve próbálta megtudni, hogy milyen tüntetés nyomait látta, de egyik tévé sem számolt be részletesen semmiről, csupán annyit mondtak be, hogy tiltakozások miatt akadozhat a forgalom.

photo_camera A forradalom nem lesz közvetítve

Nem sokkal később egy tanára posztolta Facebookon, hogy a Halk (Nép) tv közvetíti az eseményeket. Ott valóban élő adás ment. A nagyobb török internetes oldalakon mind vannak beszámolók a tüntetésekről, de ezeken a tüntető fiatalokkal szemben ellenséges bejegyzések születnek. Dóra ehhez hozzátette, hogy ez mindegy is, mert a török népesség nagy része még mindig a közszolgálati tévécsatornákból tájékozódik úgyis.

Az szerinte is egyértelmű, hogy már rég nem a park beépítéséről van szó, a tüntetések mostmár nyíltan kormányellenesek. A park a belváros legfrekventáltabb helyén van, napi kétmillió ember is megfordul ott. Dóra azért szeretett bele Isztambulba, mert egy hihetetlenül sokszínű és nyitott város. Vannak negyedek, ahol csadorban járnak inkább a nők, vannak ahol inkább miniszoknyában, de mindenki békésen él egymás mellett, sehol nem kapni rosszalló pillantásokat.

Dóra viszonylag kevés helyi fiatallal ismerkedett meg, de ők mind elítélik a kormány politikáját. Nekik a vallási radikalizálódással van főleg bajuk.

Lakásuktól húsz percnyire vannak az összecsapások, de tegnap éjjel hatalmas hangzavar volt az ablakuk alatt is, mert ott gyülekeztek a tüntetők, akik a parkhoz akartak eljutni. Dóra elmondása szerint rengeteg rendőr van az utcákon. Amikor Isztambulba költözött, és látta az első tüntetésre a rendőri készülődést, akkor félelmetes volt a számára, hogy mennyien vannak. Mostanra már megszokta ugyan, de most a korábbinál is többen vannak szolgálatban, és elképesztően brutálisan lépnek fel. A legtöbben gázmaszkban és gépfegyverrel állnak az utcán. Rengeteg a tüntető is, de ez egy 16 milliós városban annyira nem nehéz tömeget mozgósítani.

*Dóra valódi nevét kérésére megváltoztattuk

photo_camera Twitter

Magyar ismerősei révén Facebookon elértünk egy török férfit, Kemált is, aki éppen most nincs Törökországban, de lelkes támogatója a tüntetéseknek. Szerinte Recep Tayyip Erdogan el akar fordulni a Mustafa Kemal Atatürk által megteremtett modern Törökországtól, és megpróbálja visszafordítani az országot olyanra, mint amilyen az Ottomán birodalomban volt. Az iszlám fordulat, az alkohol esti árusításának tiltása és az, hogy Erdogan miniszterelnök a tévében szidta Atatürköt és az ő emlékét, mind olyan tényező, amiért Kemal is utcára menne, ha most otthon lenne.

Az állami médiát annyira szabályozzák, hogy ő tegnap Pozsonyból egy norvég csatornán tudta a leginkább követni, hogy mi történik szülővárosában. Szerinte a rendőri fellépés ellenére nem fognak leállni a tiltakozások, mert a fiatalok pontosan értik, hogy mit akarnak elvenni tőlük.

Ankara

A fővárosban is eldurvultak a tüntetések. Péter ott tanuló diák, részletes beszámolót és képeket is küldött.

ed3709cf252c493fb62075ef84c1d618

A török ismerőseim közül rengetegen részt vesznek a megmozdulásokban, tőlük is folyamatosan tájékozódom, bár elég eltérő információkat kapok. Én délután voltam a Kızılay tér melletti Güvenparkban szerveződő demonstrációt megnézni és pont arra értem oda, mikor a rendőrség figyelmeztetés nélkül, vízágyúval és füstgránátokkal kezdte oszlatni a tömeget. Már eljöttem a helyszínről, de folyamatosan érkeznek hozzám a hírek. A mentők megállás nélkül mennek, de a rendőrség nem mindig engedi őket a sérültek közelébe. A jelenleg is helyszínen tüntető ismerőseim elmondásai alapján folyamatosan próbálják oszlatni a tömeget, de bekerítik őket, mintsem szétterelnék, növelve ezzel a káoszt.

Estére viszont még a mostaninál is hevesebb harcokra lehet számítani. Az emberek most kisebb barikádokat próbálnak emelni, tüzeket gyújtanak válaszul a rendőrség támadásaira. Elég lehetetlen megbecsülni a tüntetők számát, az biztos, hogy több tízezren felüli. A város egyéb pontjain egyébként teljes  nyugalom van és nem lehet semmit sem érezni az egészből. A helyi média tényleg alig tudósított eddig, a web2 (facebook, twitter stb) eddig nem működött, illetve csak erősen korlátozottan. Mostanra azonban már helyreállt. Remélhetőleg konszolidálódik kicsit a helyzet, a miniszterelnök legalábbis már békülékeny hangot üt meg a TV-ben.

Szintén Ankarában van Paczai Tamás is, aki videót és rövid leírást is küldött. Ő amúgy most Vámbéry Ármin egykori útvonalát járja újra végig, amit Facebookon is lehet követni.

photo

Körülbelül 2-5 ezer tüntető lehet a Kizilay tér és környéki utcákban, könnygáz, vízágyú, az előbb ágyúztak szét egy kb 80-100 km/hval elvágtató kocsiból.

A legfrissebb hírek Tamástól:

  • Kb. 10 ezren vannak a kizilay ter környéken. Fele részben egyetemisták, a többi szimpatizáns középkorú.
  • Most nyugi van, a rendőrök kivárnak, néha repül gránát.
  • Pár tüntető gyújtogat, alapvetően bekes a hangulat. Sokan táncolnak, söröznek
  • Találkoztam fuldoklóval, volt akinek lába tort, több mentő van a helyszínen
  • Egyelőre tartják a Kizilayt a tüntetők, de este fordulat várható
  • A gáz ellen citrommal védekeznek, narancsot dobálnak a rendőrökre
  • Alap gázmaszk 1 líra ( kb 140 forint)

photo (2)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.