Durva notebookok jönnek a nyáron

tech
2013 június 02., 07:09
comments 11

Ha lehet hinni a hype-nak, hamarosan elég nagy változások lesznek a notebook-iparban. Az Intel ugyanis hónapokon belül kijön a legújabb csipgenerációjával, amiről azt ígéri, hogy iszonyatosan gyors lesz, és sokkal kevesebbet fog fogyasztani.

Az Intel 2007-ben vezette be a fejlesztésben a tick-tock felosztást. Ebben a tock az új technológiák fejlesztését, a tick pedig a meglévő technológiák lekicsinyítését jelenti. A legutolsó tock-fázis a Sandy Bridge volt, a legutolsó tick pedig az Ivy Bridge. Most az új technológia jön, ami Haswell munkanéven fut.

A cég is rájött arra, hogy a notebook-piacon egyre kevésbé lehet keresni, a mobiloknál viszont az ARM processzorai futnak nagyon. Elvileg a Haswell jó lehet arra, hogy az Intel visszaszerezze a mobilpiacot is, mert az új processzorok állítólag annyira keveset fogyasztanak és olyan kicsik, hogy nem csak a notebookok akkuidejét növelik meg, hanem a mobilokét is.

A cég mondjuk elsősorban az ultrabook-kategóriára figyel, amit egyébként ő is talált ki. Az ultrabookok olyan nagyon vékony gépek, amiknek meg kell felelniük az Intel elvárásainak. Minimum öt órát kell például bírnia az akkunak, SSD-nek kell benne lenni, hogy gyorsabban startoljon és érintőképernyőnek, hogy a Windows 8 rendesen menjen rajta. Az új grafikus csipeknek, amiket elvileg Iris-nek hívnak majd, elvileg kétszer akkora lesz a teljesítménye, mint a Sandy Bridge-nek volt, és támogatják majd a DirectX 11-et, az OpenCL 1.2-t és az OpenGL 4.0-t.

A processzorok elvileg kétszer olyan gyorsak lesznek, mint a Sandy Bridge. Az igazán durva viszont a fogyasztás lesz, amit állítólag sokkal jobban sikerült csökkenteni, mint eredetileg tervezték. Az új csipeket elvileg a tokiói Computexen mutatják majd be júniusban. Ezt persze az Intel még nem erősítette meg, ők csak azt mondták, hogy a nyár közepén.

A Gizmodo nemrég arról írt, hogy pont most van az az időszak, amikor egyáltalán nem éri meg új notebookot venni.  Az Iris-csipekkel olyan játékokat is lehet majd ultrabookokon játszani, mint a Bioshock Infinite, vagy a Modern Warfare 3, amiket eddig csak kifejezetten játékra kitalált notebookokon, vagy asztali gépeken lehetett.

A Haswell-csipeket valószínűleg az Apple-gépek is megkapják majd a következő frissítésnél, úgyhogy azoknak is érdemes lehet várni, akik Mac-et akarnak venni. Egyébként már csak azért is érdemes várni, mert azok a gépek, amik nem kapnak Haswell-csipeket, sokkal olcsóbbak lesznek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.