A kormány egy másik Kárpátia zenekart akart kitüntetni

POLITIKA
2013 június 06., 11:07
  • Az EMMI azzal indokolta Petrás János Arany Érdemkereszt-kitüntetését, hogy moldvai zenét játszó együttesével népszerűsítette a táncház-mozgalmat.
  • Csakhogy az egy másik Kárpátia, a Kárpátia Folkműhely, amelyben Palya Bea énekelt.
  • Ráadásul részben épp a nemzeti rockzenekar miatt oszlottak fel.
  • Update alul: az Emmi adminisztrációs hibáról adott ki közleményt.

petras

Ezzel a mondattal még nehéz is lenne vitatkozni, ám az Emberi Erőforrások Minisztériumának indoklása arról, miért tüntették ki márciusban Petrás Jánost, a Kárpátia énekesét, így folytatódik:

zeneszek

- amiből már gyanút foghatunk, mert a népszerű, lágy nemzeti rockot játszó, és a Magyar Gárda indulóját is szerző zenekar 2003-ben alakult.

karpatia2

Az indoklás további része:

tapasztalat

Ebből viszont már egyértelműen kiderül, a minisztérium nem a rockzenekarra, hanem a valóban 1997-ban alakult Kárpátia Folkműhelyre gondolt, olyannyira, hogy az idézett mondat konkrétan a zenekar egyik volt tagja, Bolya Mátyás honlapjáról származik. Az indoklást egy olvasónk kérte el a Miniszterelnökség Kitüntetési Főosztályától. Ők továbbították neki az EMMI előterjesztésénak másolatát, ami egyben a kitüntetés indoklása is volt.

karpatia

A Kárpátia Folkegyüttes eleinte moldvai csángómagyarok zenéjével foglalkozott, később, ahogy Bolya írja, hatott rájuk az alternatív zene, a folk, az etno és world irányzatok, valamint a jazz is. A zenekar énekesnője Palya Bea volt. 2002-ben kapták meg a Magyar Rádió szakmai díját, az eMeRTon díjat, mint az év folk együttese, dalaik közül több is meghallgatható itt.

Nem most először keverték össze a hat évvel később alakult Kárpátiával. Ahogy Bolya írja:

"Sajnos a formáció már nem létezik. Az egykori Kárpátia tagjait sokfelé sodorta a szél, kegyelemdöfésként pedig megalakult a Kárpátia nemzeti rockbanda. Bár a névvita jogi győzelme a miénk volt, a szervezőknek egyre kellemetlenebb lett a Kárpátia nevet plakátra írni."

A Kárpátia együttes című Index fórum bejegyzésein például jól látszik, hogy keveredett össze a két zenekar.

Az EMMI indoklása méltatja azt is, hogy a Kárpátia népszerűsíti a táncház-mozgalmat és a kulturális sokszínűséget, ami egyrészt szintén Bolya honlapjáról van, másrészt nem kifejezetten ez jut róla eszünkbe:

Petrás Jánosnak március 14-én adta át a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatát Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter. Ugyanekkor tüntették ki Szaniszló Ferencet, az Echo Tv műsorvezetőjét, amiből akkora balhé lett, hogy a miniszter vissza is kérte a díjat, mondván, hogy nem tudta, milyen kanyarokat vett Szaniszló karrierje.

„Ez az eset még inkább tudatosítja bennem azt a felelősséget, melyet a több száz jelölt közötti választás jelent úgy, hogy nincs lehetőségem mindegyikük teljes életútjának megismerésére”

- mondta akkor.

Petrással kapcsolatban viszont a kormány képviselői nem reagáltak a kritikákra. Amikor például a hvg.hu riportere kérdezte Balogot, azt mondta, ő már mindent elmondott erről, nem kíván róla beszélni.

Az indoklás teljes szövege:

teljes

Update

Az Emmi közleményben reagált. Eszerint tudták, hogy annak a Kárpátiának az énekesét tüntetik ki, csak az indoklásban volt adminisztrációs hiba.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.