Melyik kerületi lap érdemel Obersovszky-díjat?

Egyéb
2013 június 13., 08:52

Nem ért haza a munkából, és így nem tudott elmenni a közelben felújított játszótér felavatására? Kíváncsi arra, hogy új frizurát hord-e a polgármester? Papír kellene légygyilkoláshoz? Akkor önnek találták ki a postaládába bedobott ingyenes kerületi lapokat, amelyek közül többet nagyobb példányszámban terjesztenek, mint a Magyar Nemzetet vagy a Népszabadságot, pláne a Magyar Hírlapot és a Népszavát akár együtt. Villámlapszemle az utolsó két lapszámokból, csak a fotókra koncentrálva. Többször szerepel-e az ön polgármestere az önkormányzat lapjában, mint a szomszéd városrészé?

I. kerület

polgármester: Nagy Gábor Tamás

lap: Várnegyed. Megjelenik havonta kétszer. Főszerkesztő: Sárvári Pap Gitta.

Május 24.

photo_camera Dévény Anna és Nagy, valamint Rogán, akinek nincs saját lapja, de legalább itt van róla fotó. Fotó: Várnegyed

Címlapon nincs fotó a polgármesterről, csak szövegben idézik a Budapest díszpolgárává avatott Dévény Anna gyógytornászt köszöntő beszédét. Az első polgármesteri fotóig a harmadik oldalra kell lapozni, Dévény Anna, Rogán Antal és Nagy Gábor Tamás koccint rajta. Ugyanezen az oldalon a polgármester Hende Csaba miniszterrel avat emlékoszlopot a Szentháromság téren.

Május 10.

Van címlapos kép a polgármesterről, Pintye György főtörzszászlósnak adja át idén alapított Szent György díjat. Az ötödik oldalon pedig Szakcsi Lakatos Béla zongoraművészt köszöntötte, a polgármester öltözete alapján ugyanaznap, mint Pintye rendőrt.

photo_camera Eredeti képek: Várnegyed

A két számban négy kép a polgármesterről. Plusz pont az egy címlaposért, még egy miniszterrel közös fotóért. Elbizonytalanított minket az ugyanolyan öltözet, és semmi személyes nincs a fotókon. Összesen 6 pont.

II. kerület

polgármester: Láng Zsolt

lap: Budai Polgár, megjelenik kéthetente, 50 ezer példányban. Főszerkesztő: Tóth Ildikó

Május 31.

A vezető cikkben Láng Zsolt polgármester és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter adja át a megújult Marczibányi téri játszóteret, címlapon közös fotóval.

A 3. oldalon lufikkal és gyerekekkel egészült ki a Varga-Láng-páros.

Egyet lapozva kiderül, hogy a kettős (Varga miniszter is kerületi lakos) részt vett a másik címlapsztoriban is, a nagy szemétszedésben. Mindketten gyerekükkel érkeztek, volt a közelben fotós, és nyilatkoztak is kis portréval külön-külön (5. oldal).

Láng Zsolt a 7. oldalon meglátogatta a hároméves pesthidegkúti mentőállomást, ezt fénykép is bizonyítja.

photo_camera forrás: Budai Polgár

Május 17.

A számban a vezető anyag a Szépvölgyi út felújítása, amiért személyesen járt közbe Láng Tarlós István főpolgármesternél. Kép nincs.

Alatta, de még címlapon a Felfedezők napja, itt Láng már fotón nyitja meg a Magyar Földrajzi Társaság Millenárison megtartott rendezvényét.

A 4. oldalon egy unalmas munkában a képviselőtestület fotó, a polgármesterrel.

A 6. oldalon a már megszokott páros, Varga miniszter és Láng képviselő a felújítás alatt lévő Szépvölgyi útról, kicsi, utca emberés jellegű bélyegképes nyilatkozattal.

Aztán majdnem feladtuk, de a 19. oldalon van még Láng Zsolt kép, Zwack Péter angol származású özvegyének gratulál, aki letette az állampolgársági esküt.

Összesen nyolc kép a polgármesterről. Ebből egy címlapos, kettő miniszterrel közös, van gyerekekkel közös, sőt, saját gyerekes is, ezekkel a pluszpontokkal összesen 13 pont.

UPDATE: cikkünk megjelenése után Láng Zsolt és a Budai Polgár olyan erős pályázattal jelentkezett, hogy azt nem tudtuk figyelmen kívül hagyni. A frissített eredménye 22 pont lett, a részletek itt olvashatók.

III. kerület

polgármester: Bús Balázs

lap: Óbuda, megjelenik kéthetente, 68 ezer példányban. Igazgató-fõszerkesztõ: Karalyos József

Június 3.

A címlapon nincs a polgármester.

A 3. oldalon van van polgármester, az Óbudai nyár sajtótájékoztatóján ül, hat másik ember társaságában egy asztal mögött.

Az 5. oldalon a Balázs Lajos Óbudai Civil Díjat adja át.

A 8. oldalon az év iskolabüféje vándorkupát veszik át Bús Balázstól.

A 12. oldalon kiderül, hogy Bús Balázs polgármester is részt vett a Don Bosco-ereklyét kisérő menetben (kis piros-fehér-zöld papírzászlóval, lazán, nyakkendő nélkül, farmer-zakó kombóban). Ehhez képest a kerület országgyűlési képviselője, Menczer Erzsébet egy lombgereblyével fésüli a a Budakalász utcai játszóteret, amit fidelitasosok újítottak fel. Ő csak egy képen szerepel.

Május 21.

photo_camera Bús Balázs (középen). Fotó: Óbuda

Az újságban egészen a kilencedik oldalig kell lapozni, hogy rátaláljunk Bús Balázsra, aki Varga Mihály miniszter társaságában koszorúzik a Krúdy-szobornál. Varga Mihály egész magasnak tűnik.

Aztán ott van a 14. oldalon, az Óbudai nyár programsorozat mellékletében, a polgármesteri köszöntőben egy laza, nyakkendő nélküli könyöklős kép. Ezt a júniusi kiadványban hiába is kerestük.

A sportos oldalát is megmutatta, van mellényes kép a biciklis Tour de Óbudáról, és majdnem nem találtuk meg, de a 28. oldalon négy aerobikos lánnyal van lefotózva, ők az óbudai WDSE sikert sikerre halmozó versenyzői, mint a képaláírásból kiderül. De például hiába volt ott a Flórián szobor megkoszorúzásánál, két tűzoltó fotójával intézte el a kerületi lap az eseményt.

A polgármester nyolc képen szerepel a polgármester. Plusz pont a Varga miniszterrel közös képért, a nyakkendő nélküliért és a sportosért is. Összesen 11 pont.

IV. kerület

Polgármester: Wintermantel Zsolt

lap: Újpesti Napló. Megjelenik minden héten 43 500 példányban. Főszerkesztő: Ditzendy Attila Arisztid

Június 13.

photo_camera Az árvízi védekezés irányítója. Kép: Újpesti Napló

Nagy árvízes összeállítással indul a lap, a címlapon civilek, és nem a polgármester, a második oldalon is ugyanez a helyzet, a harmadik viszont van egy egész oldalas interjú Wintermantellel, kizárólag az árvízről, ebből kiderül például, hogy fontosnak tartotta, hogy személyesen irányítsa a védekezést, meg az is, hogy ő vett észre egy buzgárt az egyik telepen, az árvízvédelmi töltés mögött.

Június 6.

Az újság címlapján nincs a polgármester

A 3. oldalon van egy főhajtásos fotó a Nemzeti összetartozás napjáról, az Anyai fájdalom című szobornál koszorúzott Wintermantel Zsolt. Az oldal alján még egy fotó, amin átveszi a Kihívás napjának megnyeréséért járó Legsportosabb város címet, lazán, öltöny nélkül, de nyakkendőben jattolt, kezében a kupával.

Visszalapoztunk a május 30-i számba is, amiben majdnem nem találtunk a polgármesterről egyetlen fotót sem, de aztán végül az ötödik oldalon igen, ezzel került be a lapba a kerületi vezető.

photo_camera Forrás: Újpesti Napló

A két számban három képen szerepel a polgármester, címlapos nem volt, miniszteres sem, de a sportos vonalért jár a plusz egy pont, az árvízi helytállásosért is, bár az kicsit nyaralós felszerelésnek tűnt és természetesen az egész oldalas interjúért is. Az összesen 6 pont.

V. kerület

polgármester: Rogán Antal

lap: legnagyobb bánatunkra a Belvárosnak nincs saját lapja, a Mai Belvárosban jelennek meg alaphírek. Rogán Antal mindenesetre megtalálja az utat, hogy szerepeljen egyéb médiában.

A független belváros egy korábbi címlapja pedig ilyen

belvaros

VI. kerület

Polgármester: Hassay Zsófia
lap: Terézváros Közéleti, kulturális és életmódmagazin, havonta jelenik meg. Főszerkesztő: Brém-Nagy Ferenc

A májusi szám

Hassay Zsófia polgármester először a negyedik oldalon tűnik fel, ő nyitotta meg a Tér//Zene- Zene/Tér rendezvénysorozatot, amit a másik oldalon Rónaszékin Keresztes Monika országgyűlési képviselő dicsért meg, amolyan utca embere kinézetű megszólalásban. Igazán nőies a kerületi vezetés, az egyik alpolgármester is nő, Simonffy Márta is ott van a képeken.

A 6-7. oldalon munkában a képviselőtestület, fotókkal, Hassay Zsófia arcába sajnos belelóg egy mikrofon. Kiderül az is, hogy a polgármester is megemlékezett a Terror Házánál a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján. Akárcsak a másik kettő, ez is csak egy egyhasábos fotó.

hassay1

Az áprilisi számban egyetlen képen látható a polgármester: Húsvéti meglepetés óvodásoknak, Kinder-tojást osztogatott a polgármester, ehhez a 15. oldalig kellett lapozni. Kétszer megnéztük, máshol nem találtuk.

A két számban négy kép. Plusz pontot a gyerekekkel közös képekért adhatunk. Összesen 5 pont.

VII. kerület

polgármester: Vattamány Zsolt
lap: Erzsébetváros, kéthetente jelenik meg, 40 000 példányban. Főszerkesztő: Török Emese

Június 13.

Az Erzsébetváros legújabb száma elkészítette azt az oldalpárt, amit akár sablonként is használhatna az összes kerületi lap, úgy tökéletes, ahogy van. Íme

photo_camera A polgármester gratulál egy új magyar állampolgárnak a Nemzeti Összetartozás napján, és kifejti gondolatait a határon túli magyarságról is. A polgármester szinte magányos hősként száll szembe az árvízzel, alatta a rettenetesen sok víz, ami ellen meg kell védeni a kerületet. A polgármester fontos ember társaságában.

És a folytatásra is elismerősen lehet csak bólogatni, egy interjú, akkor fotóval, mint a legendás Gyurcsány-plakát, semelyik másik újságban ekkora méretű képet nem láttunk.

vattamanyinterju

Van még valami, ami a helyi lapok egyik legfontosabb értékmérője, a díjak, elismerések átadásának tudósítása. Van-e olyan kép, amiről lemarad a polgármester? Örömmel jelentjük, itt is hibátlan munkát végzett a lap.

vattamanyatad

UPDATE: egy olvasónk jelezte, hogy vak vagyok, és nem vettem észre a címlapon a diákok mögött meghúzúdó Vattamányt. A polgármester, a lap és az olvasók elnézését kérve korrigálom a pontjait.

Május 30.

Az eggyel ezelőtti szám viszont csalódás, közel sem olyan színvonalú munka, mint a mostani. A címlapon nincs polgármester, a 2. oldalon már van, kétszer is. Egyszer komoly arccal egy szépen lakozott asztallnál ül, közbiztonsági kérdésekről van szó, a másikon komoly arrcal Faludy György emléktáblát avat, a sokkal vidámabb özveggyel.

Egy Vattamány-fotót találtunk annál a cikknél is, ami arról szól, hogy véget ért az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület által szervezett Goldmark-fesztivál. Szerencsénk volt, hogy korábban volt róla fotó, mert nem volt képaláírás, és a szövegben sem szerepel Vattamány neve. Esetleg összekevertük valakivel, akit Hegedűs D. Géza néz. Itt a feltételezhető Vattamány nem olyan komoly, mint a korábbi képeken.

Vattamány a két számban tizenegy képen szerepel. Plusz pont jár fontos emberrel közös képért, interjúért, ingujjat feltűrő ábrázolásért és a címlapi megjelenésért is. A tökéleteshez talán csak egy gyerekes, kutyás kép hiányzik. Az így összesen 15 pont.

 

Jön még, ahonnan ez jött, többek között felkészül a Simicskó Istvánnal szimbiózisban élő újbudai polgármester, az MSZP-s utolsó reménység, Angyalföld és nagy kedvencünk, Papcsák Zuglója.

Ha van kedvenc fotója a polgármesteréről a helyi lapban, vagy egy olyan oldal, amit szívesen megosztana másokkal, küldje el erre a címre: szerk@444.hu.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.