A női karrier titkai

munka
2013 június 14., 07:30

A diplomaosztó örömmámora után csakhamar felmerül a kérdés, hogy lehet a diplomával boldogulni a nagybetűs életben. A Forbes a közelmúltban egy karriertanácsadó nőknek szóló tanácsait szedte pontokba.

1. Ne fogadd el az első felajánlott bért. Alkudj!

Sok nő fél béralkuba bocsátkozni a leendő munkáltatójával, pedig a hazai tapasztalatok is azt a keserű képet mutatják, hogy a béralkura való hajlandóság sokat számít. Az alacsonyabb kezdő fizetéssel indulás pályánk során végig érezteti hatását: akár tízmilliós összeget is veszíthetünk miatta az évek során, mert nagyon lassan, vagy sosem éri el azok bérét a miénk, akik magasabb bérrel kezdték meg a pályájukat. Alkudni a kezdő fizetésért tehát az első tanács. Nem is alaptalanul. Elég, ha az Egyenlő Bánásmód Hatóság híressé vált ügyére gondolunk, melyben elmarasztalták a férfi ügyvédet magasabb bérét foglalkoztató céget. Az állásinterjún a férfit megkérdezték bérelvárásáról és ehhez igazodva jóval többet is fizettek ugyanabban a pozícióban tevékenykedő férfi kollégának, míg a panaszos nőnek egyszerűen mondtak egy bérösszeget, amit ő nem vitatott, hanem elfogadott. Természetesen ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy az el is marasztalt cég eljárása megfelelő, volt, de nem szabad szem elől téveszteni, hogy az alku révén akár komoly összegeket is nyerhetünk magunknak bérben, vagy cafeteriában. Magyarországon foglalkoztatott frissdiplomások között a férfiak átlagosan havi 45 ezer forinttal keresnek többet a diplomás nőknél.

Az alkuhoz, érdemes információkkal felfegyverkezni. Ha ismered a pozíció átlagbéreit és leendő munkád piaci értékét könnyebb behatárolni mennyit lehet és érdemes elkérni. Sajnos itthon nincsen olyan, a külföldi oldalakhoz hasonló oldal, amelyről tájékozódhatnál arról, hogy az egyes szakmákban milyen pozícióban mi az átlagbér, így kiindulási alapnak nekünk magyaroknak maradnak a mendemondák és a fórumok kommentjeiből kimazsolázott összegek.

A tanácsadó szerint a nők sokszor meglepődnek milyen egyszerű is több fizetést kapni, egyszerűen azzal, hogy kérik.

2. Hallasd a hangod, ne várd, hogy a munkád beszéljen helyetted

Sok nőnek gondot okoz az önmenedzselés. Arra várni, hogy majd valaki észreveszi milyen szépen, szorgosan és pontosan dolgozunk, azonban nem elég a sikerhez. Learatni a babért munkánkért csak akkor tudjuk, ha nem riadunk meg az önreklámozástól. Sokan esnek abba a hibába, hogy nem használják karrierjük legjelentősebb eszközét, a hangjukat.

Azért alkalmaztak, mert alkalmas vagy a munkára. Az ötleteid, fejlesztéseid, vagy eredményeid elsikkadnak, ha nem helyezed őket reflektorfénybe. Lássa és hallja csak a főnök, milyen jó munkaerő vagy, akkor is, ha kényelmetlenül érint magadat promózni – javasolja a tanácsadó. Ragadd meg a kínálkozó alkalmat és mutasd meg milyen jól jártak veled!

Mi még hozzátennénk, a networking, a kapcsolatépítés szintén sokak által hanyagolt, de rendkívül fontos tényező a szakmai előmenetelhez. Ismerjenek meg minél többen és ismerj meg minél többeket, hogy életed során, ha szükséged lesz rá, kamatoztatni tudd ezeket a kapcsolatokat.

3. Arasd le a babérokat és fogadd el a dicséretet

Új ruhában mész dolgozni és megdicsérik. Sokan csípőből rávágnák: „Ez a vacak? Ezer éves…” – Ismerős a jelenet? Ne félj elfogadni a dicséretet! Nem csak a ruhádra értve. Ha a főnök megdicséri a munkádat és rávágod „jó csapatom van, keményen dolgoztak” azt hiszed jól csináltad, mert a csapatodat helyezted előtérbe, de valójában lehet, hogy épp abban a pillanatban ültetted el a főnök fejében a kétséget a saját eredményeid jelentőségét illetően. Egy sima ”köszönöm” jobb válasz, de még jobb, ha hozzáteszed: „Büszke vagyok erre az eredmény(em)re, az egész csapat jó munkát végzett”

4. Nem az a döntő mit mondasz, hanem az, hogyan

A női és a férfi kommunikáció a tanácsadó szerint eltér egymástól és utóbbi a munkahelyeken több sikerre vezet. Mit tehetsz, ha te is kérsz ebből a sikerből?

A lényegről beszélj, aztán egészítsd ki a részletekkel, és a fő mondandódat alátámasztó tényekkel. Az első és az utolsó mondat az, amire a legjobban emlékezni fog hallgatóságod, bárki is legyen az.

Kérdéssel sose fejezd be a mondanivalódat. A „Mit gondol?” felejtős. Helyette alkalmazz kijelentő módot, például mondhatod „érdekel a véleménye a témában.” Így jobban ura maradsz a beszélgetésnek, és ha a kijelentő módnál maradsz, magabiztosnak fogsz tűnni nem pedig bizonytalannak, mint a kérdezősködők.

Beszélj tisztán és érthetően, kerüld a hümmögést, izé és egyéb töltelékszavak és hangok alkalmazását, mert ezektől bizonytalannak tűnsz.

Használd a csendet, főleg egyeztetéseknél, tárgyalásoknál. Hagyd, hogy egy egyeztetésen a másik fél nyilatkozzon előbb. Aki elsőnek szól, hátrányból szól. Aki reagál, előnyben lesz. Mindig várd meg, hogy a beszélgetőpartner befejezze mondanivalóját.

Ne beszélj többes számban, ha egyes számot is használhatsz.

5. Ismerd a határaidat és ragaszkodj hozzájuk

Pályakezdőként könnyű beleesni a végtelen túlórák, hétvégi és otthoni munka tengerébe és benne is ragadni. A karriertanácsadó szerint a nők sokszor nehezen mondanak nemet, mert tetszeni akarnak. Ennek eredményeképpen, mivel nem lehet, mindenkinek megfelelni. Munka, család, magánélet, vagy önmagad lesz a kárvallott. Nem éri meg. Nagyon kevés, vagy egy tökéletes munka és munkahely sincs a világon. Ismerd a határaidat, a prioritásaidat, kérd, amire szükséged van, és tudj nemet is mondani, ha kell.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.