Kukákból vacsorázik egy francia nyugdíjas

Látszólag semmi szokatlan nincs itt: a freegan-mozgalom régóta létezik, követői kukákból gyűjtik ki a még használható élelmiszert, és azt fogyasztják el. Azzal érvelnek, hogy a nagyvárosokban rengeteg még használható étel kerül a kukákba (ez amúgy igaz is), ők pedig rászánják azt a kis időt, hogy ezt kiguberálják. Ezzel pedig egyszerre spórolnak pénzt, és takarékoskodnak az élelmiszerrel.

Csakhogy freegannek főleg fiatalok állnak. Nyugati városokban élő hippik, zöldek, buddhisták, meg más hasonló alakok. Eugene viszont egy 87 éves francia nyugdíjas, aki a tengerparti Nizzában él. Tavaly mégis rászokott a kukázásra, nem azért mert különben éhezne, hanem mert remek dolgokat talál a szupermarketek melletti konténerekben.

Eugene korábban belsőépítész volt, 24 éve nyugdíjas. Nizza menő negyedében él egy kisebb apartmanban. Bár havi ezer euró nyugdíjat kap, 2012-ben nekiállt a város szupermarkatei mellett található kukából élelmet gyűjteni. A technikát még a második világháborúban tanulta. "Kemény időket élünk" - mondta minderről. (REUTERS/Eric Gaillard)
Öreg autóival járja végig a város szupermarketeit, hogy átnézze a szemetes konténereket, miket dobtak ki aznap. A közelmúltban meghúzott megszorítások a nyugdíjasokat is érintették, Franciaország egyik legdrágább városában is még drágább lett az élet. (REUTERS/Eric Gaillard)
Eugenenak nem mindig van könnyű dolga, mások is felfedezték, hogy sokszor még használható élelmiszereket dobnak ki a szupermarketek. (REUTERS/Eric Gaillard)
Azért annyira van óvatos, hogy mindig a szavatossági idő lejártának ellenőrzésével kezdi. (REUTERS/Eric Gaillard)
Eugene élete álma, hogy egyszer eljusson Las Vegasba.
Egy szimpla túrán több zacskónyi élelmiszert is össze tud gyűjteni.
(REUTERS/Eric Gaillard)
(REUTERS/Eric Gaillard)
Eugene amúgy 87 éves, egyedül él.
De láthatóan jól elboldogul. (REUTERS/Eric Gaillard)
(REUTERS/Eric Gaillard)
(REUTERS/Eric Gaillard)