Kukákból vacsorázik egy francia nyugdíjas

életmód
2013 június 14., 20:49

Látszólag semmi szokatlan nincs itt: a freegan-mozgalom régóta létezik, követői kukákból gyűjtik ki a még használható élelmiszert, és azt fogyasztják el. Azzal érvelnek, hogy a nagyvárosokban rengeteg még használható étel kerül a kukákba (ez amúgy igaz is), ők pedig rászánják azt a kis időt, hogy ezt kiguberálják. Ezzel pedig egyszerre spórolnak pénzt, és takarékoskodnak az élelmiszerrel.

Csakhogy freegannek főleg fiatalok állnak. Nyugati városokban élő hippik, zöldek, buddhisták, meg más hasonló alakok. Eugene viszont egy 87 éves francia nyugdíjas, aki a tengerparti Nizzában él. Tavaly mégis rászokott a kukázásra, nem azért mert különben éhezne, hanem mert remek dolgokat talál a szupermarketek melletti konténerekben.

photo_camera Eugene korábban belsőépítész volt, 24 éve nyugdíjas. Nizza menő negyedében él egy kisebb apartmanban. Bár havi ezer euró nyugdíjat kap, 2012-ben nekiállt a város szupermarkatei mellett található kukából élelmet gyűjteni. A technikát még a második világháborúban tanulta. "Kemény időket élünk" - mondta minderről. (REUTERS/Eric Gaillard)
photo_camera Öreg autóival járja végig a város szupermarketeit, hogy átnézze a szemetes konténereket, miket dobtak ki aznap. A közelmúltban meghúzott megszorítások a nyugdíjasokat is érintették, Franciaország egyik legdrágább városában is még drágább lett az élet. (REUTERS/Eric Gaillard)
photo_camera Eugenenak nem mindig van könnyű dolga, mások is felfedezték, hogy sokszor még használható élelmiszereket dobnak ki a szupermarketek. (REUTERS/Eric Gaillard)
photo_camera Azért annyira van óvatos, hogy mindig a szavatossági idő lejártának ellenőrzésével kezdi. (REUTERS/Eric Gaillard)
photo_camera Eugene élete álma, hogy egyszer eljusson Las Vegasba.
photo_camera Egy szimpla túrán több zacskónyi élelmiszert is össze tud gyűjteni.
photo_camera (REUTERS/Eric Gaillard)
photo_camera (REUTERS/Eric Gaillard)
photo_camera Eugene amúgy 87 éves, egyedül él.
photo_camera De láthatóan jól elboldogul. (REUTERS/Eric Gaillard)
photo_camera (REUTERS/Eric Gaillard)
photo_camera (REUTERS/Eric Gaillard)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.