Ne várjunk nagy fordulatot Irántól

Tbg
külföld
2013 június 16., 09:24

Legalábbis, ami a külpolitikát illeti, írja a CNN hasábjain Majid Rafizadeh közelkelet-szakértő.

Az új iráni elnöknek, akit ugyan mérsékeltnek és középutasnak tartanak, egyrészt nincs korlátlan befolyása az iráni külpolitikára; ezt sokkal inkább a legfőbb vallási vezető, Ali Homenei ajatollah, illetve az Iráni Forradalmi Gárda tábornokai és az iráni hírszerzés határozza meg, másrészt egy külpolitikai váltás geopolitikailag sem áll az ország érdekében.

A szakértő szerint a szíriai Asszád rendszerét megdönteni szándékozó, főként szunnitákból álló csoportok nem szövetségesei a siíta Iránnak, ahogy nem tekinthető annak sem az Egyesült Államok, sem Izrael, de a környező, az USA-val szövetséges szunnita vezetésű arab államok sem. Szíriában az alavitákhoz tartozó Asszád-rezsim az uralkodó, ami a síita vallási irányzat egyik ága.

Ezt bizonyítja a szakértő szerint, hogy Haszan Rohani az elnökválasztási kampányban nem szólította fel a szíriai rezsimet a lemondásra, ahogy az iráni katonai segítségnyújtást sem ellenezte. A szakértő szerint ami változhat, az a finomabb, nyugatbarátabb beszédmódra váltás, bár megjegyzi, Iránban Mahmud Ahmadinezsád sem számított ultraszélsőségesnek, pedig mondataival általában felkorbácsolta a kedélyeket Nyugaton.

photo_camera Rohani szavaz (REUTERS/Yalda Moayeri)

Néhány adat az új elnökről:

  • 65 éves, 3 diplomája van, beszél angolul és pap is.
  • Jogi doktorátusát Skóciában szerezte.
  • A szavazatok több mint 50%-át szerezte meg, a második helyezett 15%-ot.
  • A jelöltek között ő számított a legkevésbé konzervatívnak.
  • Több alkalommal volt a védelmi bizottság és a nemzetbiztonsági testület tagja, a légierő vezetője.
  • Irán nuklerális programjának főtárgyalója volt 2003 és 2005 között, többször szembement az ajatollahhal, szerinte Irán is hibáztatható, hogy az ENSZ-szel nem sikerült megegyezni.
  • Ahmadinezsád elnök elődje, Mohamed Hatami politikai szövetségese.
  • Nem számít Homenei ajatollah kedvencének, de
  • Rohani annak a testületnek is tagja, amely a főpapot, az ajatollahot megválasztatja, márpedig ez nemsokára időszerűvé válik.

(CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.