Freedom House: Simicska Lajos Magyarország leghatalmasabb oligarchája

POLITIKA
2013 június 18., 16:13

Külön foglalkozik a Közgép Zrt-vel és annak tulajdonosával a Freedom House (FH) amerikai jogvédő szervezet keddi jelentése. Az FH Nations in Transit 2013 (Nemzetek átalakulóban, 2013) című értékelésében hét szempont szerint osztályozta a szervezet szerint egyre gyengébb demokrácia mutatóit. A hetes skálán, amelyen az 1 a legjobb, a 7 a legrosszabb osztályzat, Magyarország korrupció-indexe 3,5.

A Freedom House nem csak számokkal osztályoz, hanem részletesen indokol is. A magyar állami korrupcióval kapcsolatban a jelentés leírja, hogy a hazai közbeszerzések útját nagyon nehéz pontosan követni, mivel ezeket nem összegzi egyetlen központi adatbázis.

Az FH szerint ugyanakkor egyértelmű, hogy a magyar állam költéseinek egyik komoly kedvezményezettje az a Közgép Zrt, amely a Fidesz 2010-es hatalomra jutása óta 300 milliárd forintnyi közbeszerzéshez jutott, vagy egyedül, vagy más cégekkel konzorciumban. Ennek köszönhetően a cég árbevétele "csak 2010 és 2011 között 50 százalékkal növekedett".

A jelentés arról ír, hogy a Közgép tulajdonosa Simicska Lajos, Orbán Viktor gyerekkori barátja, aki az első Fidesz-kormány alatt az APEH feje is volt. A FH azt is megemlíti Simicskával kapcsolatban, hogy "kerüli a nyilvánosságot, ugyanakkor politikai és gazdasági kapcsolatai révén sokak szerint Magyarország legerősebb oligarchája".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.