Harmincasok, ne pánikoljatok!

népesedés
2013 június 21., 05:16

Rengeteg nő életét mérgezi a kétség, hogy kifut az időből és nem lesz képes teherbe esni, mire elérkezettnek érzi az időt a gyermekvállalásra. A nők termékenysége kapcsán számos tévhit él a köztudatban, ezeket cáfolja az Atlantic Magazine-ban most megjelentetett cikkében Dr. Jean Twenge, aki statisztikák tucatjait böngészte végig, hogy igazolni tudja: a 35-40 éves nők sokkal termékenyebbek, mint gondolnánk. A harmincas éveinkben gyakorlatilag változatlan az esélyünk a teherbeesésre, csak negyvenéves kor felett kezd el radikálisan csökkenni a nők termékenysége.

Lassabban jár a biológiai óra

Az észak-karolinai orvostudományi egyetem kutatási eredményei szerint azoknak a fehér, normális testsúlyú 38-39 éves nőknek, akik voltak már várandósak, nyolcvan százaléka minden beavatkozás nélkül fél éven belül teherbe tud esni.

Egy másik, európai felmérés szerint heti legalább két együttlét esetén mindössze négy százalékkal kisebb az esélye a harmincas éveik vége felé járó nőknek a teherbeesésre, mint a 27-34 éves korosztálynak. Dán vizsgálatok szerint alig hat százalék volt a különbség a 20-34 évesek javára a 35-40 éves korosztállyal szemben, ha a legtermékenyebb napokon szexeltek. Azoknak a nőknek a körében, akik korábban már szültek, a húszas éveikhez hasonlónak bizonyult a teherbeesés valószínűsége.

Twenge azt találta, hogy a fogamzásgátlás elterjedése előtti utolsó években a 38 éves nők majdnem kilencven százaléka még termékeny volt, és ez eltartott egészen a 40-45. életévükig.

Az adatokat átnézve szerinte „Valójában nincs valódi indok arra, hogy miért kellene félnünk attól, hogy a harmincas éveink végén vállaljunk gyereket. A kockázatok valóban nagyobbak, de az érintett nők száma nagyon alacsony.”

A termékenységi adatok félrevezetőek

Azt is állítja, hogy a termékenységi adatok félrevezetőek, mert a legtermékenyebb nők nem 35 éves koruk felett kezdenek bele a családalapításba, mert már korábban (tervezetten vagy véletlenül) voltak várandósak. A fogamzásgátlás és a sterilizáció elterjedtsége szintén befolyásolják a kutatások igazságtartalmát a professzor szerint, mert mindenképp torzítják a női termékenységről szóló adatokat.

Mi is írtunk már itt arról, hogy nagyon sok nő nem mer gyermeket vállalni a „bűvös” 35 éves kor felett, mert túl öregnek tartja magát (és mások is őt) a kismamasághoz. Gyakran emiatt a teljesen alaptalan félelem miatt nem születnek meg tervezett gyermekek. Magyarországon pedig más országokhoz képest sokkal szűkebbre szabott az az időablak, amikor a közvélekedés szerint egy nőnek helyes gyermeket vállalnia. Így hát nem meglepő, ha kevesebb gyermek születik a korábban tervezettnél, mert az első gyermekét a legtöbb magyar nő a harmincas évei első felében hozza a világra.

Meddőségi problémák: nem a nő kora a leggyakoribb ok

Az IVF (lombik)-kezelések sikerességét valóban jelentősen befolyásolja az anya kora, azonban az USA-ban a gyerekek alig egy százaléka születik meg ennek az eljárásnak köszönhetően, ráadásul rendszerint nem az édesanya kora miatt volt szükség az orvosi segítségre.

A legtöbb termékenységi problémaegyébként sem a nők életkorára vezethető vissza: a párok felének esetében a férfi miatt nem jön létre a terhesség, és bizony a férfiaknál is csökken a korral a termékenység. Azoknál a pároknál, amelyeknél mégis a nő egészségügyi problémája az ok, ott sem egyértelmű az összefüggés a korral: a petevezetők átjárhatatlansága és az endometrózis a fiatalabb nők körében is előfordul.

Vetélés, genetikai rendellenességek: ezek miatt sem érdemes aggódni

Azt Twenge sem vitatja, hogy idősebb nőknél gyakrabban fordul elő vetélés, azonban ezek jellemzően a terhesség korai szakaszában történnek. A genetikai problémák kapcsán viszont felhívja a figyelmet, hogy a 35 éves nők magzatainak 99, a 40 évesek magzatainak 97, a 45 évesek magzatainak 87 százalékánál nem találnak ilyen eltérést. Ezek a genetikai rendellenességek egyébként a várandósság korai szakaszában sokak számára elérhető módon egyszerű vérvizsgálattal is megállapíthatóak.

Mindez azt jelenti, hogy akkor vállalunk gyereket, amikor csak szeretnénk? Sajnos nem. A statisztikák nem árulnak el szinte semmit az egyénről, csak az esélyeket mutatják. Akinek kétségei vannak, vizsgáltassa ki magát, az orvosa személyre szabott tanácsokkal tudja majd ellátni. Az anya életkorával valóban nő az esély a koraszülésre, és az idősebb anyák gyermekei közül több születik kis súllyal, azonban ezek egyre ritkábban vezetnek tragédiához vagy maradandó károsodáshoz, arról nem is szólva, hogy nem kizárólag az anya életkora miatt végződik így a terhességek egy része.

Mindenesetre megnyugtató, hogy 20 és 40 között van elég időnk mindenre: szórakozásra, tanulásra, karrierre és családra.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.