Még hetekig rengeteg lesz a szúnyog

Bár a kaszatrófavédelem a Facebookon megosztott egy képet ma arról, hogy hol mindenhol végzetek már az árvíz utáni szúnyoggyérítéssel földön, vizen, levegőben, a honlapjukon található cikk szerint ennek ellenére szinte reménytelen küzdelemet folytatnak a vérszívók ellen.

szunyogirtas

A probléma az, hogy hiába kezdődött meg június 18-án a központi szúnyoggyérítés, az "áradás után visszamaradt víztestekben, különösen az ártéri erdőkben naponta milliárdnyi szúnyog fejlődik. A jelenlegi meleg időben a szúnyoglárvák fejlődése rendkívül gyors, így a folyamatos földi és légi kémiai technológiával zajló gyérítések ellenére is azt tapasztalhatjuk, hogy pár órával a kivitelezés után megkezdődik a szúnyogok visszatelepülése. Az árterületeken a lárvák természetes ellenségeik hiányában – hiszen nem állandó vizekről van szó – zavartalanul fejlődnek."

A katasztrófavédelem a megelőzés érdekében megrendelte a Duna áradásával érintett területeken a lárvák elleni védekezést is, amit szelektív, a környezetet nem terhelő baktériumkészítménnyel végeznek. Ez a védekezési tevékenységnek egy kiemelkedő részterülete, azonban ez sem jelenthet teljes megoldást, mivel számos ilyen ideális szúnyogtenyészőhely sajnos elérhetetlen. Ezen területek gyalogosan, vagy a permetezőt szállító gépjárművel sem megközelíthetőek, illetve a légi úton végrehajtott permetezés is csak korlátozott eredményt hoz, hiszen a készítmény fennmaradhat a sűrű növényzeten.

Jelenleg több területen garanciális pótirtás is zajlik: a Dunakanyar vízközeli területein 1400 hektáron légi permetezéssel, több száz hektáron pedig földi melegködös kijuttatással. Budapesten is folynak munkák, légi és földi úton a kifejlett szúnyogok és a lárvák ellen is védekeznek, összesen közel 20 ezer hektáron.

De a végére maradt az igazán rossz hír: "a Duna elhúzódó magas vízállása miatt a következő hetekben még komoly szúnyogártalomra kell készülni, amin csak enyhíteni tud a folyamatos védekezés. A jelenlegi munkálatok után, megfelelő időjárás esetén a jövő héten is jelentős kapacitásokkal folytatódnak a kezelések a Duna teljes magyarországi szakaszán".

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.