Fodor Gábor 2006: "A rendőrség fellépése jogszerű volt", 2013: "Felháborító, hogy Orbán sok sikert kívánt a törököknek"

  • Fodor Gábort zavarja, hogy a kormány kiállt a török kormány mellett
  • 2006-ban még máshogy beszélt a rendőri brutalitásról
  • Megcsinálta azt, amit a Fidesz, csak fordítva

“Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy hivatalosan is fejezze ki tiltakozását a török kormánynak a szólásszabadságot és az emberi jogokat sárba tipró intézkedései ellen!...Szégyenletes, hogy Magyarország kormánya a török hatóságok mellett tesz szolidaritási nyilatkozatokat...Felháborítónak tartjuk, hogy Orbán Viktor sok sikert kívánt a tüntetőket brutálisan összeverető török kormánynak, államtitkára pedig hivatalos támogatásáról biztosította az ankarai vezetést a belpolitikai fejlemények kezelését illetően. … Támogatásunkról és együttérzésünkről biztosítjuk a szólásszabadság nevében fellépő, s ezért saját biztonságukat is kockáztató török barátainkat.”

Többek között ez áll a Fodor Gábor vezette Liberálisok nevű új párt petíciójában.

facebook.com/magyarliberalisok

Korábban írtuk arról, hogyan változott a Fidesz álláspontja a szemkilövés elítélésétől a tüntetőkkel szemben brutális török vezetés támogatásáig.

Fodor Gábor megcsinálta fordítva ugyenezt.

Idézzük 2006. október 24.-ei, vagyis egy nappal a rendőri atrocitások után elhangzott parlamenti felszólalását:

"Mi, magyar liberálisok azt gondoljuk egyébként, hogy a rendőrség fellépése törvényes és jogszerű volt. Hiszen a rendőrségnek kötelessége is fellépni minden olyan rendbontással szemben és minden olyan, előre be nem jelentett gyülekezéssel szemben, amit láttunk október 23-án. Nyilvánvalóan le kell szögeznünk, hogy ez nagyon fontos kiindulópont nekünk, liberálisoknak a gondolkodásunkban."

Ugyanebben a felszólalásban ugyan megemlíti, hogy a beérkezett panaszok alapján az egyes eseteket meg kell vizsgálni, hogy történtek-e jogsértések, a konklúzió azonban ez volt:

"Nos, hadd mondjam azt, hogy természetesen a politikai felelősség vizsgálata sem szabad, hogy elmaradjon ebben a kérdésben, hiszen rendszeresen azt halljuk az ellenzéki pártok részéről, hogy rendőrterrort láttak az utcán. Én azt gondolom, hogy a rendőrség jogszerű fellépése esetén nem lehet ilyenről beszélni, és ne feledjük el, hogy a rendőrség jogszerű fellépését megelőzték az erőszakos rendbontók garázdálkodásai az utcán, és ezt sem szabad elfelejteni."

Kuncze Gábor nem sokkal később arról beszélt, az akkori budapesti rendőrkapitány, Gergényi Péter

szeret és tud is oszlatni,

Demszky Gábor pedig kitüntette őt. Ez utóbbit ugyan már a párton belüli vitákban túlzásnak tartották többen is, többek között Fodor Gábor, de attól a nyilvános tiltakozástól, amit most a magyar kormánytól elvárnának a Liberálisok, egészen biztosan messze volt ez.

Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért vezetője 2010-ben tragikusnak ítélte az MSZP-SZDSZ kormány (melynek Fodor is minisztere volt) emberi jogi örökségét.

Minderre azonban semmi sem utal a mostani petícióban.