Fantomkincs után kutat fél Amerika a Sziklás-hegységben

külföld
2013 július 02., 15:27
comments 2

Azt szeretném, hogy az emberek kimozduljanak otthonról. Ne a tévé, meg a videójátékok előtt üljenek, hanem menjenek a szabadba. Jó tesz.

Forrest Fenn amerikai milliárdos műgyűjtő, író és általános gyanús személy ezzel magyarázza, hogy 3 millió dollár (675 millió forint) értékű aranyat és drágaköveket rejtette el valahol Santa Fe városától északra a Sziklás-hegységben. Állítólag. Egy verset írt, aminek segítségével meg lehet találni a kincset. Elvileg.

Látta ezt a kincset már valaki?

A sztori szerint Fenn azután találta ki a kincses akciót, hogy 1986-ben rákot diagnosztizáltak nála. A betegséget túlélte, de valamikor 2010 után úgy döntött, hogy ideje mégis elrejteni az arannyal teli ládát.

Na most a probléma az, hogy Fennen és egykét "közeli barátján" kívül a kincset senki sem látta. Az oldalán ugyan található egy kép egy arannyal teli ládáról, de ez nyilván pont semmit sem bizonyít. Ahogy a már említett "közeli barátok" állítása, hogy Fenn "sose hazudik" se egy közjegyzői hitelesítés.

Aztán az is kicsit gyanús, hogy a pasi 2013 eleje óta havonta kiáll az NBC-n és elárul egy "titkot" a kincsről. Meg orrba-szájba nyilatkozik úgy általában mindenhol, hogy kincs így, meg kincs úgy.

Meg főleg, hogy sírok kirablása és a régészeti szabályok megsértése miatt nyomoz utána az FBI és a szövetségi földhivatal.

De pont ezek tartanák vissza az amatőr kincsvadászokat?

photo_camera Állítólag ez a kincsesláda (Forrás: Thrill of the chase Facebook)

Minden hatodik turista

Mióta 2013 elején beindult a hype állítólag minden hatodik Santa Fe-be érkező turista a kincs miatt jön.

Idén áprilisban egy embert már letartóztattak, mert a Terrero természetvédelmi területen egy emlékművet rongált meg. Azt hitte, hogy alatta van a kincs. Márciusban pedig egy texasi nőt kellett megkeresni a rendőröknek, miután kincskeresés közben eltévedt a környéken.

Az új-mexikói hatóságok közben nem győzik kiadni a figyelmeztetéseket, amik egyrészt arról szólnak, hogy az emberek ne induljanak neki egyedül a hegyekben, főleg ha nem ismerik a terepet, másrészt hogy tájékozódjanak a törvényekről és a földek tulajdonjogáról, mielőtt ásni kezdenek valahol.

Nem érdekli a jog

Távol akarok maradni az efféle vitáktól

mondta rémes elegánsan Fenn, amikor a HuffPo arról kérdezte, hogy figyelembe vette-e a földek tulajdonjogát, amikor elrejtette a kincset.

Az amerikai törvények államonként változóak azzal kapcsolatban, hogy kit illet meg a talált "kincs" (treasure trove). A szabályok szerint eleve feltétel, hogy a kincsnek legalább 10-20-30 éve gazdátlannak kell lennie. Ilyen esetben a legtöbb államban a megtalálóé a lelet, vagy felesben kell osztoznia a föld tulajdonosával.

Ha viszont szövetségi területen van a láda elrejtve, akkor ott eleve csak engedéllyel lehet ásni, és a tulajdonjog is a legtöbb esetben az államra szállna. Már ha bejelentené a megtaláló. Már ha egyáltalán létezne Fenn kincse.

1711 után már nem régészeti lelet

Nem mintha a Sziklás-hegység Magyarországig nyúlna, de azért megnéztem itthon mi lenne, ha mondjuk Várpalota és Tés között kirándulva a Bakonyban szembe jönne velem Fenn kincse. Vagy bármilyen kincs.

Itthon is elég szigorú szabályok vannak arra, hogy hol lehet egyáltalán keresni és hol nem, de ami nagyon jópofa, hogy a törvény főleg az 1711 (a Rákóczi-szabadságharc vége) előtt "keletkezett" dolgokat védi.

Ezzel együtt bár egy 1712-es fémpénz már nem régészeti lelet, de akkor sem vihető csak úgy a törvény szerint. Ebben az esetben mondjuk fel kellene ajánlani az államnak, aki megtalálói díjat fizethet, de a Ptk. találásra vonatkozó szabályaiba azért nem mennék itt bele ennél részletesebben. Akit érdekel, az elolvashatja.

Ja, és a vers!

Kizártnak tartom, hogy Fenn bármit is elrejtett a Sziklás-hegységben. Szerintem ez vagy valami adóoptimalizálási trükk, vagy a pofa csak szimplán szereti, ha beszélnek róla. Esetleg mindkettő. De nem szeretném elvenni senkitől a lehetőséget, hogy megtalálja a 600 milliós kincset, úgyhogy itt a vers. Nem fordítom le, mert úgy aztán biztos nem lehet semmit megtalálni.

As I have gone alone in there
And with my treasures bold,
I can keep my secret where,
And hint of riches new and old.

Begin it where warm waters halt
And take it in the canyon down,
Not far, but too far to walk,
Put in below the home of Brown.

From there it’s no place for the meek,
The end is ever drawing nigh;
There’ll be no paddle up your creek,
Just heavy loads and water high.

If you’ve been wise and found the blaze,
Look quickly down, your quest to cease,
But tarry scant with marvel gaze,
Just take the chest and go in peace.

So why is it that I must go
And leave my trove for all to seek?
The answers I already know,
I’ve done it tired, and now I’m weak.

So hear me all and listen good,
Your effort will be worth the cold.
If you are brave and in the wood
I give you title to the gold.

(Vice, meg HuffPo, meg DailyBeast, meg innen-onnan)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.