Mit csinál a fogságba esett terrorista, ha unatkozik?

külföld
2013 július 11., 12:21
photo_camera Amerikai kommandósok felvétele Hálid Sejk Mohamedről 2003. március 1-i elfogásakor.

Hálid Sejk Mohamednek, a szeptember 11-i terrortámadások kitervelőjének volt egy érdekes kérése.

A terroristát 2003 márciusában, Pakisztánban fogták el. Onnan a CIA lengyelországi titkos börtönébe szállították, ahol válogatott kínzásokkal törték meg. Volt olyan, hogy 180 órán - egy teljes héten és fél napon! - át nem hagyták aludni, és persze a waterboarding - amit szimulált vízbefojtásnak szoktak hívni, de olyan jól szimulálja a vízbefojtást, hogy bele lehet fulladni - sem maradt ki a programból. Ilyenben 183-szor volt része.

A lengyelországi titkos börtönt 2003 szeptemberében bezárták, Mohamedet pedig átszállították Romániába, egy Britelite nevű titkos telepre. Fél év telt el az elfogása óta, hírszerzési szempontból eddigre már nem volt érdekes. A CIA-nak nagy tervei már nem voltak vele, ahogy általában a többi, kifaggatott terroristával sem. De miután emberi roncsot csináltak vele a kínzásokkal, szükségessé vált, hogy újra embert faragjanak belőle. Hiszen akár még bíróság elé is állíthatják, és ott azért jobban mutatna emberként.

Ezért elkezdték szórakoztatni. A romániai börtönben volt egy kihallgatószoba, itt Mohamed "fogadóórákat" tartott - tea és sütemények mellett elmesélte élettörténetét és útját a dzsihádig. Kapott feladatokat is, az al-Kaidával kapcsolatos ismereteit tesztelték. Ha jól válaszolt, egy Snickers volt a jutalma.

Itt már könyveket is adtak a foglyoknak. Mohamed nagyon szerette a Harry Pottert. A fogvatartói már kevésbé, mert minden egyes elolvasot könyvet lapról lapra át kellett böngészniük, nehogy a rabok titkos üzeneteket küldözgessenek.

És itt kért valamit Mohamed.

A terrorista eredeti foglalkozása mérnök volt, így azt kérte, had tervezhessen valamit. Egy porszívót. És a CIA beleegyezett. Letöltöttek az internetről porszívóterveket, amiken aztán Mohamed dolgozni kezdett. Azt nem tudni, hogy meddig jutott, és azt sem, hogy megvannak-e még a tervek. De nem kizárt, hogy a CIA valamelyik irattárában ott lapul a világ legtitkosabb porszívójának a terve. Már ha egyáltalán igaz a történet.

Hivatalosan senki sem erősíthette meg.

Nevetségesen hangzik, de válaszolni erre a kérdésre, vagy egyáltalán megerősíteni vagy tagadni a porszívóterv létezését, egy gőzfelmosó tervének létezését, vagy akár csak egy jobb törülköző tervének a létezését a jelek szerint kivételesen komoly fenyegetést jelentene az Egyesült Államok kormányára és polgáraira.

Ezt Jason Wright, Mohamed katonai védőügyvédje felelte az AP érdeklődésére. Annyit viszont elárulhatott, hogy "kivételesen inteligens" védencével gyakran beszélgettek modern technológiai találmányokról és tudományos csodákról. Meggyőződése, hogy ha Mohamed a börtönében hozzáférne távoktatási lehetőségekhez, doktorálhatna műszaki tervezésből, és szabadalmai is lehetnének.

A porszívóról a CIA sem volt hajlandó nyilatkozni, hiába kérték ki a terveket. "Ha a tervek léteznének", a CIA műveleti dossziéiba tartoznának, így azokat sosem hoznák nyilvánosságra, válaszolta a cég.

A CIA kísérlete Mohamed ép esszének megmentésére látszólag sikerült. A katonaság feljegyzései szerint jó egészségnek örvend. De nem mindenki járt ilyen jól. Mohamed két lengyelországi fogolytársa közül Ramzi Binalsib skizofrén lett, gyógyszeresen kezelik. Abd al-Nasiri pedig poszttraumatikus stressz szindrómás és depressziós.

Via AP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.