A nemzetbiztonsági bizottság a Szilvásy-ügy titkosításának feloldását kéri

POLITIKA
2013 július 15., 12:08

Az Alkotmányvédelemi Hivatal főigazgatójától kérik a volt titkosszolgálati vezetők ügyében született dokumentumok titkosságának feloldását.

A testület levélben kéri az ügyben első fokon eljáró Debreceni Törvényszék bíráját, hogy tegye lehetővé a bizottság számára az iratokba való betekintést – mondta Vadai Ágnes országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció politikusa közölte a nemzetbiztonsági bizottság hétfői zárt ülése után.

Vadai szerint az, amit a megjelent állami szervek közöltek, az semmivel sem több tény, mint amit eddig lehetett tudni, viszont kiderült, hogy voltak olyan nyomozati eljárási lépések, amik kérdésesek. A bizottsági ülés jegyzőkönyvének minősítése 2040. december 31-ig tart.

Galambos Lajos; Laborc Sándor; Szilvásy György

A fideszes Kocsis Máté egészen máshogy látja: szerinte az ülésen egyértelművé vált, hogy alapos, széles körű ismeretekre épített nyomozás alapján emeltek vádat, majd ugyanilyen alapos és körültekintő mérlegelés alapján született meg az ítélet Szilvásy György volt titokminiszter és társai ellen. Érződik, hogy a maffiabaloldal kulcspolitikusai borzasztóan idegesek attól, hogy előfordulhat, számon kéri őket az igazságszolgáltatás – mondta Kocsis.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusának a szavaira reagálva Kocsis Máté elmondta: a felháborodást nem az eljárásnak kellene kiváltania, hanem annak, hogy egyáltalán egy ilyen eset megtörténhetett.

Szilvásyékre már régóta vadásztak, és július 5-én Szilvásy György, Gyurcsány volt titokminisztere mellett Galambos Lajos titkosszolgálati vezetőt is 2 év 10 hónapra ítélték. Laborc Sándor titkoszolgálati főnök felfüggesztett börtönt kapott. Az ítélet nem jogerős.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.