Moral Mondays: hívők az abortusz szigorítása ellen

külföld
2013 július 16., 07:12

11 hete különös tiltakozómozgalom kezdődött Dél Észak-Karolinában, az Egyesült Államok egyik, hagyományosan konzervatív déli államában. Minden hétfőn százak, néha ezrek gyűlnek össze a képviselőház előtt, hogy a republikánus törvényhozás programja ellen tiltakozzanak.

A észak-karolinai republikánusok az elmúlt hetekben több, a baloldali progresszív mozgalomhoz kötehtő vívmányt is felszámolt. Csökkentette a munkanélküli segélyt, elutasította az egészségbiztosítás szövetségi támogatását és korlátozta a választójogot. Most pedig egy sor abortuszellenes törvény elfogadására készül.

A tiltakozás önmagában nem lenne annyira meglepő, a tiltakozók összetétele teszi azzá. Az alliteráló Moral Mondays (erkölcsös hétfők) csoport ugyanis javarészt progresszív egyházi közösségek tagjaiból állt össze.

Persze ez a Észak-Karolina már nem az a Észak-Karolina. Az egykor hagyományosan konzervatív állam 2008-ban Barack Obamára szavazott. Az állam az elmúlt húsz évben rohamosan alakult át, agrárvidékből technológiai és gazdasági központtá fejlődve csatlakozott az Új Délhez, amit Texasban az olajgazdaság, Floridában a betelepülő nyugdíjasok és a turizmus, Tennesseeben és Alabamában az olcsó áram, Georgiában pedig Jimmy Carter alapozott meg.

Via The Atlantic Wire

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.