Légy te is őstermelő: így neveld a világ legerősebb chilijét

Tbg
2013 július 22., hétfő 17:43
2
  • Teszteltük a No. 1. chilipaprikát.
  • Majdnem meghaltunk.
  • Elkértük a receptet.
  • Átadjuk a tudást, így mostantól ön is meghalhat!
Előtte és utána

Kipróbáltuk a világ legerősebb chilijének tartott Trinidad Moruga Scorpiont (Capsicum chinense). Ha lemaradt volna, a 25 perces élő műsort itt tekintheti meg. Röviden: ez tényleg minden eddiginél durvábban csíp, és úúúúúú, de kemény.

Viszont az íze valóban mesés, mintha valami egzotikus virágot enne az ember.

A cucc legalább olyan erős, mint egy paprikaspray-s rendőrségi támadás, a benne lévő kapszaicin eléri a 2 millió SHU-t. Egyikünk (én) le is fordult a székről.

Cikkünk aljában még többet röhöghet azokon az amerikai sorstársainkon, akik még nálunk is komolyabbra vették a figurát és egészen elképesztő baleseteket produkáltak Moruga-evés után.

A tesztalanyok, a hegyes erős és a skorpió (Fotó: Botos Tamás)

Oké, de én is meg akarok halni, hol lehet ilyet szerezni?

A világ legerősebb chilipaprikáját bárki termesztheti saját otthonában is!!44!! Az általunk tesztelt példányt a városi biciklizés egyik apostola, Sinka Sinya Károly nevelte fel.

Következnek az ő tippjei:

Magot az Egyesült Államokból lehet rendelni, nekünk a FataliiSeeds nevű oldalt ajánlották. Itt megtalálható a letesztelt Trinidad Moruga Scorpion. Egy csomag (öt mag) ára jelenleg 6,66 euró (kb. 2000 forint).

Sinya Morugája

Egy pesti bérház folyosóján így néz ki egy szép, kifejlett példány. A tesztpaprika tulajdonosa az alábbi tippeket adta, de itt részletes leírást talál.

1.) Ültetés

Ahogy a szaklap írja:

Egy tavaszi nap három őszi napnak felel meg.

Vagyis érdemes, pláne itt Magyarországon, kora tavasszal kezdeni a procedúrát. Ha beltérben, lámpával termeszti az ember, akkor persze nagyjából mindegy.

A magok elültetésére fényre nincs szükség, csak magas páratartalomra, melegre és jó minőségű földre vagy tőzegre.

Ültessünk több magot, mert nem mindegyik növényke lesz jó növényke. A föld fölé érdemes áttetsző felületet, üveget tenni, hogy a föld melegben maradjon, de kis rést is hagyni kell, hogy levegőzhessen a flóra.

A föld hőmérséklete: 27-29 Celsius körül legyen.

2.) Ha kicsírázott a mag,

lehet kezdeni a fénykúrát. Erre a célra rendszersített csíráztató lámpával érdemes próbálkozni vagy jó napsütötte helyre kell tenni. Óvatosan vele, nehogy kiszáradjon, kiégjen a növény.

Tipp: Lámpák.

3.) Ha megerősödtek a palánták,

át lehet őket ültetni nagyobb cserépbe. A lámpázást itt is lehet folytatni, ha nincs elég napfény, és a ventilátor használata sem hülyeség. 16-18 óra napfény simán mehet neki naponta.

Tápozni ész nélkül!

– mondja Sinya, ami ebben a formában azt jelenti: természetes táppal, de az előírásoknak megfelelő mennyiséggel kell etetni.

Tipp: az előírt mennyiséget ne növeljük, viszont a tápszerezés sűrűségét lehet boostolni. Tehát ha két egység kell egy héten belül, adjuk a felét négyszer.

4.) Öntözni

az időjárás függvényében kell, erre nincs recept, de:

Szeretgetni kell

– tanácsolja Sinya. Ez állandó figyelmet jelent, a növényen hamar látszik, ha jól érzi magát, de az is, ha rosszul. Előbbit minél szebb, egészségesebb zöld színével adja a világ tudtára.

Tipp: A chilipaprika inkább a kissé szárazabb földet szereti, szóval óvatosan az öntözéssel.

5.) A saját, érett paprikánk

magjait is el lehet ültetni, de ha nem vagyunk igazi szakértők, nagy valószínűséggel nem hozza majd az előző évi termést, mármint erősségben. Érdemes a magot újra rendelni. Egy növényen kb. 50 fej paprika terem.

Sinya chilióvodája - balról a második jelenleg a világ 2. legerősebb chilije.

Ha megvagyunk a földműveléssel és kezünkbe fogtuk az egyébként valóban finom, de bitangerős paprikát, a következő dolgok történhetnek velünk:

A hősök, akik már próbálták

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt