Itt a Barcelona-Rosario tengely

futball
2013 július 23., 17:04
comments 8
  • Tito Vilanova kényszerű lemondása után Gerardo "Tata" Martino a Barcelona új edzője.
  • Július végén szinte lehetetlennek tűnt méltó edzőt találni a világ egyik legjobb csapatához.
  • Az argentin csak látszólag kívülálló, valójában sok szálon kapcsolódik a katalánokhoz, játékstílusukhoz, és még Messihez és Guardiolához is.

Mindannyian nagyon jó barátok voltunk. Szerettünk együtt játszani, jól éreztük magunkat együtt, és próbáltunk a lehető legjobban focizni. Sokat támadtunk, aztán próbáltuk visszaszerezni a labdát, hogy megint támadhassunk, és közben bíztunk abban, hogy a szerencse is velünk lesz. Ez a futball. – Marcelo Bielsa

Ha nálad van a labda, akkor nincs az ellenfélnél. – Johan Cruyff

A 2012-13-as szezon az újjáépítésről szólt a Barcelonánál. Az előző nyáron Pep Guardiola az edzői kispadról New York-i pihenőévre váltott, helyét jobbkeze, Tito Vilanova foglalta el. Az ő vezetésével felemás szezonja lett a Barçának. A bajnokságot már gyakorlatilag karácsony előtt megnyerte a csapat, a Bayern München viszont úgy megverte a katalánokat a Bajnokok Ligája elődöntőjében, hogy négy év után a világ legjobb csapatának jár koronát is sikerült leütni Messiék fejéről.

photo_camera REUTERS/Paulo Whitaker

A németek elleni vereség komoly kérdéseket vetett fel a Barcelona játékának idejemúltságával, és néhány fontos játékos, elsősorban Xavi öregedésével kapcsolatban. Ennél is nagyobb baj volt, hogy 2012 decemberében Vilanovának ismét kiújult fültőmirigy-rákja, és kezelése alatt hosszú hetekig nem tudott dolgozni. Visszatért ugyan, de laikus szemmel is látszott, hogy nincs jó bőrben. Július 19-én aztán a Barcelona bejelentette, hogy Vilanova ismét beteg, és nem tudja tovább ellátni az edzői feladatokat.

Vásárlás a bezárt piacon

Július közepén ugyan még hivatalosan nem kezdődött el az európai fociszezon, valójában viszont már mindenkinek startra készen kell állnia. Néhány játékos még csapatot keres, előfordulhatnak meglepetés-igazolások augusztus végéig, de az alapok mindenütt a helyükön vannak. Komoly csapatnál a szakmai stáb már az előző szezonban elkezdte tervezni, mire és kire van szükség szeptembertől, e szerint küldtek el és hoztak új játékosokat, az edzéseken pedig a nyaralás során felhalmozott súlyfelesleg ledobása után az új taktikai utasításokat gyakorolják. Jó edző ilyenkor már nincs a piacon. Amikor a Real Madrid csak június 25-én jelentette be, hogy Carlo Ancelotti lesz a csapat új edzője, már sokan morgolódtak, hogy miért csak nyár közepén sikerült találni valakit a kispadra.

Július végén egy Barcelona-szintű csapatnak edzőt találni szinte lehetetlen feladat. Két hónapja még meg lehetett volna szerezni Manuel Pellegrinit vagy akár Jürgen Kloppot is, most viszont a Manchester City és a Borussia Dortmund edzői már megközelíthetetlenek. Felmerültek olyan egykori Barça-játékosok, mint a Celta Vigo kispadjára frissen leült Luís Enrique, de az ő alkalmasságával kapcsolatban azért elég komoly kételyek is voltak. Végül a Barcelona vezetősége teljesen le is mondott Európáról, és inkább Dél-Amerikában kezdett el keresgélni, ahol a Libertadores-kupa döntője még nem fejeződött be, és egyébként sem olyan nehéz valakit pénzzel átcsábítani Európába.

photo_camera REUTERS/Gustau Nacarino

Elég is volt három nap az új edző leszerződtetésére: szerdán Barcelonában bejelentették, hogy a csapatot a következő két évben Gerardo “Tata” Martino irányítja. Az argentin edző leigazolása csak látszólag szakítás a hagyománnyal, hogy a Barcelona kispadján olyan ember üljön, aki belülről ismeri a klubot, és ugyanabban a játékfilozófiában hisz, mint ott a kölyökcsapattól felfelé mindenki. Az egyébként 2006-ban a Barcelonával BL-t nyerő Frank Rijkaard ilyen szempontból sokkal inkább kívülálló volt: Tata Martino és a katalán csapat közt számtalan kapcsolódási pont van.

Az argentin kapcsolat

A legnyilvánvalóbb ezek közül Rosario városa. Martino a még argentin léptékkel is teljesen futballőrült város egyik csapatában, a Newell’s Old Boysban töltötte szinte teljes játékosi karrierjét, és az ő kispadjukról állt fel a Barça kedvéért. Rosarióban született Lionel Messi is, akit 12 éves korában szintén a Newell’s-ből szereztek meg a katalánok. Állítólag édesapja, a mostanában adóügyei révén híressé vált Jorge Messi kedvence éppen a csapatban valaha legtöbbször pályára lépett játékos, Tata Martino volt.

A kapcsolat azonban ennél sokkal mélyebb. A Newell’s abban a Marcelo Bielsa stadionban játssza hazai meccseit, amelynek névadója ugyan még hatvan éves sincs, ám edzőként akkorát alkotott Rosarióban, hogy már 2009-ben stadiont neveztek el róla. Bielsa a nemzetközi mezőny valószínűleg legöntörvényűbb, legbolondabb zsenije, akinek módszereiről, fanatikus munkamoráljáról számtalan legenda kering rajta. Két éve az Athletic Bilbao történetének legnagyobb sikerét érte el a klubbal, amikor az Old Traffordban iskolázta le a Manchester Unitedet, aztán egy évvel később ugyanezzel a csapattal alig tudott bent maradni a spanyol első osztályban.

Bielsával kapcsolatban azonban nem az a legfontosabb, hogy Rosarióban született, hanem hogy ő Pep Guardiola példaképe, akit a Barcelona utóbbi húsz évét leginkább meghatározó játékos és edző a világ legjobb edzőjének tart. Amikor 2006-ban Guardiola átvette a Barcelona B-csapatának irányítását, egyik első útja Argentínába vezetett, ahol 11 órán át beszélgetett Bielsával, és kérte ki a mester tanácsait. Akinek a fociról vallott elvei nagyon közel állnak Guardiola másik hőse, a sokkal pragmatikusabb Johan Cruyff gondolataihoz.

Kézenfekvő lett volna Vilanova helyére a Bilbaótól éppen elküldött Bielsát leültetni, ám a Barcelona vezetősége valószínűleg nagyon helyesen úgy ítélte meg, hogy az argentin különc összeegyeztethetetlen a világ egyik legerősebb, leggazdagabb klubjával.

Aki engem megvert, tán azt is megveri, aki engem megvert

Így esett a választás Martinóra, Bielsa első számú tanítványára. Martino idén megnyerte a Newell’s-szel az argentin bajnokságot, és csak a brazil Atlético Mineiro elleni tizenegyesek választották el attól, hogy a Libertadores-kupában is döntőt játszhasson. A Newell’s látványos, támadó focit játszik, olyat, amilyet Barcelonában most nagyon szeretnek, azonban Martino talán nem is Argentínában, hanem még Paraguayban érte el azokat a sikereket, amelyek meggyőzték a katalánokat arról, hogy nekik ez az ember kell a kispadra.

photo_camera REUTERS/Paulo Whitaker

Martinónak több paraguayi klubcsapatnál is voltak sikerei, és öt éven át a paraguayi válogatott szövetségi kapitánya is volt. 2010-ben az ő vezetésével érték el a legjobb világbajnoki eredményüket, amikor Dél-Afrikában a negyeddöntőig jutottak. Ahol csak a spanyolok tudták megállítani Paraguayt, de vért izzadva: előbb mindkét csapat kihagyott egy-egy tizenegyest, és csak a 83. percben, egy szerencsés Villa-góllal tudtak nyerni a későbbi világbajnokok. A spanyol válogatott és a Barcelona közt ugyan vannak különbségek, ám mindkét csapat alapja ugyanaz, és azon a johannesburgi meccsen Martino bebizonyította, hogy tudja, hogy kell megállítani a világverő gépezetet. Így talán azt is tudja, hogy mit kell tennie azok a csapatok, például a Bayern München ellen, amelyeknek már sikerült tújárnia a Barça eszén.

Martinónak nincs sok ideje a szezon kezdetéig, és nagyon komoly feladat vár rá. A Barcelona tavalyi teljesítménye számtalan kérdést vetett fel, amelyekre most neki kell megtalálnia a választ. Kérdés, mi lesz Xavival, akinek a pótlása most, hogy Thiago Guardiola hívására Münchenbe szerződött, még nehezebb lesz. Középhátvédet még mindig nem sikerült igazolni, pedig Puyol lábaiban már lassan több a sérült, mint az ép darab, és akkor még ott van az az apró probléma, hogy a nyáron végre megszerzett Neymart hogy lehetne úgy beépíteni a csapatba, hogy a káposzta megmaradjon, de közben Messi is jól lakjon.

Ennek ellenére persze egyértelmű, hogy a világ bármelyik edzője szeretne ilyen gondokkal küzdeni. Martinónak most be kell bizonyítania, hogy elég érett egy európai sztárcsapat vezetéséhez is, a Barcelona-drukkerek pedig reménykedhetnek, hogy a tavalyi, felemás eredményű renoválás után a 2013-14-es szezonban ismét stabil alapokat sikerül lerakni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.