Az Amazon alapítója megveszi a Washington Postot

media
2013 augusztus 05., 23:11

"Én és a családom soha nem gondoltuk volna, hogy eljön ez a nap. A Washington Post Company eladja az újságot, amit nyolc évtizeden át birtokolt és nevelgetett" – írta a Washington Post munkatársainak címzett levélben hétfőn Katharine Weymouth, a lap kiadója.

A legendás, az amerikai közvéleményt hosszú ideje alapjában formáló lapot Jeff Bezos, a nem kevésbé legendás amazon.com alapítója vásárolja meg 250 millió dollár készpénzért (56 milliárd forint). Az eladó a Graham család: a mostani vezérigazgató, Donald Graham már a negyedik generációt képviseli a lapnál 1946 óta. A kiadó, Katharine Waymouth az igazgató Graham unokahúga.

Bezos személyesen vásárolja meg a Postot, az Amazonnak nincs köze az üzlethez. A lapot kiadó vállalat nevet változtat majd, és továbbra is jelen lesz a tőzsdén, immár a névadó Washington Post nélkül.

Az internet tett be

Az eladás okát nem nehéz kitalálni: az internet alapjában véve változtatta meg az olvasói szokásokat, és az elmúlt néhány évben olyan híres, intézménynek számító, közel évszázados múltú nyomtatott lapoknak tett be, mint a Washington állambeli Seattle Post-Intelligencer vagy a coloradói Rocky Mountain News.
A A New York Times a múlt héten jelentette be, hogy eladja az USA keleti partjának embelematikus lapját, a Boston Globe-ot – a Times 1993-ban 1,1 milliárd dollárt fizetett érte, amiből egy kisebb országot vehetett volna, most örül, hogy 70 millióért megszabadulhat tőle. És a Newsweket, ami 80 év után idén már nem jelent meg nyomtatott formában, a napokban vásárolta meg az IBT Media nevű cég.

A Washington Post bevételei az elmúlt hat évben 44 százalékkal csökkentek, és a nyomtatott lapból 2013 első felében 7 százalékkal kevesebbet adtak el, mint korábban. És bár Graham szerint az újság nyereséges maradhatott volna a mostani tulajdonviszonyok mellett is, ő többet akart, mint túlélni: azt szerette volna, hogy a lap továbbra is sikeres maradjon.
A Post saját beszámolója szerint maga Donald Grahem vitte a piacra teljes titokban az újságot, és az üzlet lebonyolításával megbízott befektetőcég, az Allen & Co. féltucatnyi potenciális vásárló közül válaszotta ki éppen Jeff Bezost.

Nincs terv?

Az új tulajdonos nem tárta fel konkrét terveit a lappal: azt mondta, nincs kidolgozott stratégiája, és majd kísérletezik. Az lap alapértékein nem akar változtatni, szerinte "az újság az olvasóknak tartozik, nem a tulajdonosoknak".

A Postot 1877-ben alapították, idén 136 éves. A Grahamek 1946-ban jelentek meg a lapnál, és azóta is a család vezette az újságot kiadó vállalatot. A Washington Posthoz fűződik az USA történelmének egyik legnagyobb sajtóhaditette, a Watergate-ügy 1972-es kirobbantása, ami két évvel később Richard Nixon elnök lemondásához vezetett.
A most 49 éves Jeff Bezos 25 milliárd dolláros vagyonával a Forbes magazin listáján a világ 19. leggazdagabb, egyben a 27. legbefolyásosabb embere. Az amazon.com-ot 30 éves korában, a szüleitől kölcsönkapott 300 000 dollárból alapította . A könyvkereskedőként induló, később globális kiskereskedelmi céggé növő vállalkozásnak tavaly 61 milliárd dolláros forgalma volt.

Bezos teljes vagyonának 1 százalékát költi a Washington Postra.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.