Hipergyors lézerrel változtatják a mágneses mezőt

tudomány
2013 augusztus 12., 10:14

Akkor lesznek gyorsabbak a számítógépek, ha hatékonyabb adattárolási módszereket fedeznek fel. Svájci és francia kutatók új lehetőséget kísérleteztek ki: villámgyorsan változtatják az anyag elektromágneses töltését. Az új eljárás szupergyors adattároláshoz vezethet.

lézer 1

Ma az adatokat főként elektromágneses módon tárolják, például merevlemezen. Az információ legkisebb egységét, a bitet elmentik a tárolóeszköz mágneses mezejében egy kis helyre, és ha az adaton változtatni akarnak, akkor ezeknek az apró mágneseknek az irányát kell megfordítani. Azzal az eljárással lehet a legnagyobb adatmennyiséget tárolni, ami ezt az irányváltást a legrövidebb idő alatt hajtja végre.

Ezt az alapelvet követte a lausanne-i egyetem (EPFL) kutatócsoportja, amikor a PSI terahertz-lézerével sikerült szélsőségesen rövid ideig fényjelet kibocsátaniuk, ami már csak a pikoszekundum egységével mérhető. Egy pikoszekundum a másodperc egymilliárdod részének az ezredrésze. A terahertz ezermilliárd hertz.

lézer 3

Ha ezzel a fénnyel rávillantanak a magnetizált anyagra, akkor a lézerfénytől megváltozhat a mágnesesség iránya. Ez hasonló ahhoz, mint amikor egy mágnest egyszer az iránytű egyik oldalára, utána a másikra helyeznek. Így fordul meg a bevilágított anyagon a mágnesesség előbb az egyik, majd a másik irányba.

A bemutatott kísérletben a lézervillám nem elég intenzív még, hogy tökéletesen megfordítsa a mágnesességet, egyelőre csak a dinamikáját fedezték fel, azaz meg tudják figyelni a mágnesesség mozgását.

„A kísérletnek az volt a célja, hogy a mágnesesség ultrasebes és pontos lézeres irányításának koncepcióját be tudjuk mutatni"

lézer 2

A kutatók bíznak abban, hogy a közeljövőben sikerül tökéletesen megfordítani a mágnes irányát. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.