Sokan sejtik, kik permeteznek!

politika
2013 augusztus 13., 06:07

Kutatást végzett a Political Capital arról, hogy mit gondolnak a magyarok a háttérhatalmakról, akik állítólag az országot irányítják.

És hát nem sok meglepő dolog derült ki, ezek az összeesküvés-elméletek termékeny talajra hullanak egy olyan országban, ahol nemcsak Usztics Mátyás és Pataky Attila garázdálkodhat szabadon, de Kövér László és Navracsics Tibor parlamenti asztalán is bukkant már fel a Leleplező magazin aktuális száma.

A kutatás során végül arra jutottak, hogy itthon meglehetősen sokan, a válaszadók 42 százaléka hisz abban, hogy a kormány helyett egy háttérhatalom irányítja az eseményeket. A legtöbben azonban nem a kormányközeli oligarchiákra gondoltak, hanem más államokat és nemzetközi pénzügyi köröket sejtenek a fátyol mögött.

Azzal a kijelentéssel, hogy nem a kormány, hanem valaki más, akit nem ismerünk, irányítja az országot, a válaszolók 13 százaléka teljesen egyetértett, 29 százalékuk pedig inkább egyetértett. 23 százalék válaszolta azt, hogy nem tudja, hogy tudja-e, 19 százalék inkább nem értett egyet, 17 pedig egyáltalán nem.

Bár ezek a nézetek minden társadalmi csoportban előfordultak, voltak csoportok, ahol azért inkább: a férfiak, a szakmunkások, a munkanélküliek és a vidékiek nagyobb eséllyel mondták, hogy szerintük nem a kormány irányítja az országot.

Élesebb eltérések a pártpreferenciákat vizsgálva jöttek elő.

  • A Jobbik szavazói közül gondolták a legtöbben, hogy nem a kormány irányít, 68 százalékuk mondta ezt. Mondjuk látva, hogy milyen tanulmányokra költött a Jobbik-frakció, ez azért annyira nem meglepő. 
  • Majd jött az LMP, 52 százalékkal, majd MSZP 49 százalékkal, utána Fidesz 43 százalékkal, végül meg az Együtt2014 szavazói, 32 százalékkal.

Arra a kérdésre, hogy kik irányítanak a háttérből, nem túl meglepő válaszok jöttek:

  • a nemzetközi pénzügyi körök: 37 %
  • más országok, amik megpróbálnak uralkodni felettünk: 23 %
  • egyes vallási csoportok: 8 %
  • a nagy médiavállalatok: 5 %
  • titkos csoportok, például a szabadkőművesek: 5 %
  • egyéb: 2 %

És ezzel még csak rosszul sem állunk. A PC két külföldi partnerintézménye hasonló kutatást végzett Franciaországban és Szlovákiában is, és eléggé hasonló eredményre jutottak. A franciák 51 százaléka gondolta, hogy áll valaki a kormány mögött, ráadásul 77 százalékuk szerint a pénzügyi körök.

Szlovákiában csak online kutatást végeztek, ezért nehezebb összemérni az adatokat, de azért az látszik, hogy a nethasználók körében népszerű a gondolat, hogy titkos társaság irányítja az eseményeket, 63 százaléka válaszolta ezt a megkérdezetteknek. Ott is a pénzügyi körök jöttek ki győztesen, viszont a válaszadóknak csak 8 százaléka érezte úgy, hogy más országok irányítanak. Viszont sokkal többen gyanakodtak vallási csoportokra, a megkérdezettek 32 százaléka vél ilyesmi befolyást felfedezni a háttérben.

A kutatás részleteiről és módszeréről a Political Capital blogján olvashat. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.