Ha valaki kételkedne benne, hogy az internet nyert

media
2013 augusztus 17., 08:41

viceborito

annak csak annyit üzennék innen, hogy Rupert Murdoch most adott 70 millió dollárt egyik kedvenc online újságomért, a Vice Magazinért. Ennyiért kelt el nemrég a Boston Globe, az Egyesült Államok egyik legjelentősebb napilapja.

Csakhogy a Globe szőröstül-bőröstül került ennyibe, és még hozzácsaptak pár újságot ajándékba, a Vice-ban viszont ennyiért csak öt százalékot szerzett a 21st Century Fox. Vagyis összességében 1,4 milliárd (!) dollárra értékelték a magazint megjelentető médiacsoportot.

Merthogy egy kicsit csúsztattam. A Vice nemcsak a vice.com-ból áll. A Vice papíralapú magazinként indult, és még mindig létezik a printverzió. És az online mellett már a tévéiparba is beszálltak, az HBO-n heti rendszerességgel jelentkezik a Vice TV. Van filmes cégük könyv- és lemezkiadójuk is (ez utóbbi olyan sztárok lemezeit adja ki, mint a Bloc Party, a Justice vagy a The Streets), vagyis a vállalkozás a teljes vertikumot lefedi.

A lap és a weboldal a hagyományos újságok számára szinte elérhetetlen korosztályban, a huszonévesek körében a legnépszerűbb. A nyomtatott lap 2009-ben 900 ezer fiatal olvasót ért el, miközben teljesen magára haragította a hagyományos újságok dolgozóit, akik a klasszikus sajtó végpusztulásának hirnökét látták a sajátos újságírói módszerekkel dolgozó lapban.

Hogy mik a sajátos módszerek? A lap rengeteg, E/1-ben megírt anyaggal, chatinterjúval dolgozik. Legnépszerűbb anyagaik főhősei maguk az alkotók, személyes kedvencem az On Acid című sorozatuk, ami annyiból áll, hogy egy ember - jó esetben olyan, aki még sosem csinált ilyet - benyal egy bélyeget, majd elmegy valami jelentéktelen eseményre, és tudósítani próbál. Mondjuk a Westminster Kutyashow-ra.

És hogy miből nőtte ki magát mindez? A három alapító, Suroosh Alvi, Shane Smith és Gavin McInnes 1994-ben még Voice of Montreal néven alapította az újságot, nem meglepő módon a kanadai Montrealban. És még kormányzati támogatást és pénzt is kaptak a projekthez, aminek a célja a munkahelyteremtés és a közösségi szolgálat volt. Aztán 1996-ban nevet változtattak, 1999-ben átköltöztek New York-ba, átterjeszkedtek Nagy-Britanniába, végül most degeszre keresik magukat.

Via The Atlantic Wire

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.