Látszik a véreden, hogy megölnéd magad

tudomány
2013 augusztus 21., 10:37

A vér egyes anyagainak szintje előre jelezheti, kinél nagy az öngyilkosság kockázata, mivel egyes jelzőanyagok szintje jóval magasabb az öngyilkosságot fontolgató, bipoláris zavarral, mániás depresszióval kezelt betegek és az öngyilkosságot korábban kísérlők vérében – írják a Molecular Psychiatry szaklapban megjelent tanulmányukban az Indiana Egyetem tudósai.

1 milliónál több öngyilkos

„Évente a világon egymilliónál is többen dobják el maguktól az életet, és tragédiájuk megelőzhető lenne. Vannak, akik nem árulják el öngyilkos gondolataikat, majd mégis elkövetik a végzetes tettet, és már nincs mit tennünk. Jobb módszerre van szükségünk, hogy felismerjük őket, és közbe tudjunk lépni”

– magyarázta Alexander Niculescu, a kutatás vezetője.

A kutatók 3 évig követtek egy csomó, bipoláris zavarral diagnosztizált beteget. Félévenként vért vettek tőlük, és kikérdezték őket, majd annak a kisebb csoportnak a vérmintáján végeztek el különböző vizsgálatokat, aminél az öngyilkosság fontolgatása hirtelen erős meggyőződéssé változott.

Önpusztítás a genetikában

Megtalálták az önpusztításra utaló gondolatok magas és alacsony szintjének genetikai kifejeződését: a vérben a SAT1 nevű anyag és egy sor más marker nagyobb szintje volt az öngyilkossági terv legerőteljesebb biológiai jelzése.

Kontrollon ezután öngyilkosok vérmintáit elemezték, és ezekben ugyanazoknak a markereknek a magas szintjét mérték. Még két csoport vérét vizsgálták meg, és arra jutottak, hogy a markerek emelkedése összefügg a későbbi vagy a korábban lezajlott öngyilkossági kísérlettel.

„Ezek szerint a vér jelzőanyagai nemcsak az öngyilkosság pillanatnyi, hanem hosszú távú kockázatát is megmutatják."

Csak férfiak vettek részt a vizsgálatban, de nőkre is szeretnék kiterjeszteni a kutatást, és kevésbé impulzív, az öngyilkosságot megfontoltabban tervező személyekre is, hogy megbízhatón előre jelezhessék a tragédia lehetőségét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.