Gyilkost kórt terjesztenek a szaúdi denevérek

96 ember betegedett meg, és közülük 47 meghalt, egy rejtélyes vírustól a Közel-Keleten. Amerikai tudósok most kimutatták, hogy egy szaúd-arábiai denevérfaj terjeszti a kórt. A sírlakódenevér.

15 hónapja terjed az úgynevezett MERS nevű betegség, aminek majdnem minden második áldozata meghalt. Egy most megjelent tanulmány szerint egy rovarokkal és gyümölcsökkel táplálkozó denevérfaj terjeszti a vírust. Azt azonban nem értik, hogyan ment át emberre a betegség, ugyanis ezek a denevérek nem szoktak embereket megtámadni. A MERS-t megkapók sem voltak közvetlen kapcsolatban denevérekkel. Lehetséges, hogy az általuk megdézsmált gyümölccsel viszont igen. Vagy az is lehet, hogy száradt ürülékük porát lélegezték be.

denever

Denevérszarból indultak ki

A veszélyes denevérfajt taphozous perforatus-nak, vagy egyiptomi sírlakódenevérnek hívják. Nevét onnan kapta, hogy előszeretettel tanyázik elhagyott épületekben. Az állat székletéből mutatták ki a MERS-t.

A MERS első ismert áldozata tavaly júniusban halt meg. Az illető egy hatvanas üzletember volt, aki festékekkel kereskedett, és volt egy raktára a szaúdi Bisa városában. Az első fertőzött denevérszékletet is ebben a városban találták. Ezen a nyomon kerültek gyanúba a denevérek. A festékratár mellett gyümölcsös van, ami vonzza a sírlakó denevéreket: a gyümölcs és a rájuk szálló rovatok miatt is. Eddig egyetlen denevérben találták meg az embert is ölő vírus 100 százalékosan azonos mását.

Mekkába öregek most ne zarándokoljanak

A MERS tüdőgyulladást okoz, az eddig elhunyt áldozatok többsége idős volt, és egyéb krónikus betegségben is szenvedtek. Úgy tűnik, hogy emberről emberre még nem terjed a kór. A neve nem véletlenül hasonlít a 2003-ban pánikot okozó SARS-hoz, ahhoz nagyon hasonló vírusról van szó.

Hamarosan kezdődik a mekkai zarándoklat, amikor 4,5 millió embert várnak a szaúd-arábiai Mekkába. A denevérvírus miatt nem mondják le az eseményt, de a szaúdi hatóságok az időseket és legyengült embereket arra kérték, hogy most inkább maradjanak otthon. (new york times)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.