Gyilkost kórt terjesztenek a szaúdi denevérek

Egyéb
2013 augusztus 22., 06:28

96 ember betegedett meg, és közülük 47 meghalt, egy rejtélyes vírustól a Közel-Keleten. Amerikai tudósok most kimutatták, hogy egy szaúd-arábiai denevérfaj terjeszti a kórt. A sírlakódenevér.

15 hónapja terjed az úgynevezett MERS nevű betegség, aminek majdnem minden második áldozata meghalt. Egy most megjelent tanulmány szerint egy rovarokkal és gyümölcsökkel táplálkozó denevérfaj terjeszti a vírust. Azt azonban nem értik, hogyan ment át emberre a betegség, ugyanis ezek a denevérek nem szoktak embereket megtámadni. A MERS-t megkapók sem voltak közvetlen kapcsolatban denevérekkel. Lehetséges, hogy az általuk megdézsmált gyümölccsel viszont igen. Vagy az is lehet, hogy száradt ürülékük porát lélegezték be.

denever

Denevérszarból indultak ki

A veszélyes denevérfajt taphozous perforatus-nak, vagy egyiptomi sírlakódenevérnek hívják. Nevét onnan kapta, hogy előszeretettel tanyázik elhagyott épületekben. Az állat székletéből mutatták ki a MERS-t.

A MERS első ismert áldozata tavaly júniusban halt meg. Az illető egy hatvanas üzletember volt, aki festékekkel kereskedett, és volt egy raktára a szaúdi Bisa városában. Az első fertőzött denevérszékletet is ebben a városban találták. Ezen a nyomon kerültek gyanúba a denevérek. A festékratár mellett gyümölcsös van, ami vonzza a sírlakó denevéreket: a gyümölcs és a rájuk szálló rovatok miatt is. Eddig egyetlen denevérben találták meg az embert is ölő vírus 100 százalékosan azonos mását.

Mekkába öregek most ne zarándokoljanak

A MERS tüdőgyulladást okoz, az eddig elhunyt áldozatok többsége idős volt, és egyéb krónikus betegségben is szenvedtek. Úgy tűnik, hogy emberről emberre még nem terjed a kór. A neve nem véletlenül hasonlít a 2003-ban pánikot okozó SARS-hoz, ahhoz nagyon hasonló vírusról van szó.

Hamarosan kezdődik a mekkai zarándoklat, amikor 4,5 millió embert várnak a szaúd-arábiai Mekkába. A denevérvírus miatt nem mondják le az eseményt, de a szaúdi hatóságok az időseket és legyengült embereket arra kérték, hogy most inkább maradjanak otthon. (new york times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.