Lehet-e halott gyerekek fényképét rakni egy újság címlapjára?

külföld
2013 augusztus 22., 19:02

Nem sorozatot indítottunk, egyszerűen csak olyan nap van, hogy sorra jönnek szembe ezek a kérdések.

Miután feltehetően több ezren meghaltak abban a támadásban, amit feltehetően a kormányerők követtek el, felehetően vegyi fegyverek segítségével, a világsajtót bejárták a képek, melyeken halott gyermekek fekszenek halmokban.

802178839

A Daily Mirror pedig egyenesen címlapjára tette az egyik képet, ami miatt Archie Bland, az Independent szerkesztője védte meg publicisztikájában az amúgy máskor minden mocskos húzásra kapható bulvárlapot.

Bland szerint ugyanis bár a Mirror képe valóban iszonyatos, és alkalmas arra hogy felzaklasson és ne hagyjon békén minket, Szíria kapcsán pont erre van szükség.

A címlapkép, amin elsőre mintha csak aludna a kilenc csukott szemű gyerek, akkor lesz igazán felkavaró, amikor észrevesszük a jeget körülöttük. Szíriában eddig több mint százezer áldozatot követelt a polgárháború, mégsem lett a történetből olyan ügy, ami mélyen felzaklatná a nyugati közvéleményt.

Azzal töltjük az időnként, hogy próbálunk nem figyelni arra, ami Szíriában történik. Néha rá kell kényszerítsenek minket, hogy odanézzünk.

írja Bland, aki szerint mindenki, aki azt vallja, hogy a média többről szól, mint a szórakoztatásról, hasonlóan kell vélekedjen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.