A zenész cigány a jó cigány

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Magyarországról közölt helyszíni riportot az Egyesült Államok egyik legjobb politikai magazinja, az Atlantic. A 19. században a rabszolgák felszabadítását hirdető újságként alapított lap tudósítója, Andrew Connelly a romagyilkosok ítélethirdetésére érkezett Magyarországra, de járt Alsózsolcán és Sajókazán, illetve a nyolcadik kerületben is.

A riport ugyan a romagyilkosságok ismertetésével indít, de hamarosan arra a következtetésre jut, hogy a romákkal szembeni előítéletek sokkal általánosabbak, és nem kizárólag a szélsőjobboldalt jellemzik. Ezt a képet erősíti az egyik megszólaló, a Népszava újságírója, Lang Judit is:

Ez az ország minden témában megosztott, kivéve a cigánygyűlöletben.

Setét Jenő roma jogvédő aktivista is arról beszélt, hogy bár szeretünk a szélsőjobboldalra mutogatni, ez "túl egyszerű".

A politikusok és az újságírók, legyenek jobb- vagy baloldaliak, felelősek az indulatok felkorbácsolásáért. De ők nem állnak bíróság előtt.

A riport megemlékezik Bayer Zsolt hírhedt publicisztikájáról is, amiben a romákat állatokhoz hasonlította, és a tolerancia helyett bosszút hirdetett. De arról is megemlékezett, hogy tavaly egy roma zenész, Oláh Gergő nyerte az X-faktort.

A marginalizációjuk ellenére úgy tűnik, a magyarok hajlandók megtűrni a romákat, már amennyiben a romák előadóművészek maradnak.

Végkövetkeztetésként a romák magyarországi helyzetét az afroamerikaiak múlt század közepi amerikai helyzetéhez hasonlítja.

Csak Magyarországon még nincs egy roma Martin Luther King.