A zenész cigány a jó cigány

külföld
2013 augusztus 23., 05:40
photo_camera MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Magyarországról közölt helyszíni riportot az Egyesült Államok egyik legjobb politikai magazinja, az Atlantic. A 19. században a rabszolgák felszabadítását hirdető újságként alapított lap tudósítója, Andrew Connelly a romagyilkosok ítélethirdetésére érkezett Magyarországra, de járt Alsózsolcán és Sajókazán, illetve a nyolcadik kerületben is.

A riport ugyan a romagyilkosságok ismertetésével indít, de hamarosan arra a következtetésre jut, hogy a romákkal szembeni előítéletek sokkal általánosabbak, és nem kizárólag a szélsőjobboldalt jellemzik. Ezt a képet erősíti az egyik megszólaló, a Népszava újságírója, Lang Judit is:

Ez az ország minden témában megosztott, kivéve a cigánygyűlöletben.

Setét Jenő roma jogvédő aktivista is arról beszélt, hogy bár szeretünk a szélsőjobboldalra mutogatni, ez "túl egyszerű".

A politikusok és az újságírók, legyenek jobb- vagy baloldaliak, felelősek az indulatok felkorbácsolásáért. De ők nem állnak bíróság előtt.

A riport megemlékezik Bayer Zsolt hírhedt publicisztikájáról is, amiben a romákat állatokhoz hasonlította, és a tolerancia helyett bosszút hirdetett. De arról is megemlékezett, hogy tavaly egy roma zenész, Oláh Gergő nyerte az X-faktort.

A marginalizációjuk ellenére úgy tűnik, a magyarok hajlandók megtűrni a romákat, már amennyiben a romák előadóművészek maradnak.

Végkövetkeztetésként a romák magyarországi helyzetét az afroamerikaiak múlt század közepi amerikai helyzetéhez hasonlítja.

Csak Magyarországon még nincs egy roma Martin Luther King.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.