Az EU titokban pénzzel teli repülőket küldött Görögországba

gazdaság
2013 augusztus 25., 11:56

Görögország 2011-ben éppen bajban volt. Mondjuk Görögország 2008 óta folyamatosan bajban van, egyik segély után a másikat kéri az Európai Uniótól, hogy ne menjen csődbe. Ennek ellenére az adósságok újratárgyalása óta gyakorlati államcsőd van az országban. Annyira viszont még nem, hogy ne tudnák például a nyugdíjakat kifizetni.

2011 júniusában viszont éppen ez fenyegetett. Görögország nem tudta az adókból kifizetni a tartozásait és a nyugdíjakat, a trojka (Az EU, az EKB és az IMF) viszont azzal fenyegetett, hogy visszatartja az országnak adott segélycsomag utolsó, 12 milliárd eurós részletét, ha nem nyomják tovább a reformokat.

Senki sem tudta viszont, hogy a görögök kezdenek kifogyni a készpénzből. A tízeuróson kívül gyakorlatilag mindenből kifogytak a görög bankok, az emberek viszont elkezdték kivenni a pénzüket, természetesen euróban. Sürgősen kellett volna nekik a készpénz, de Görögországban csak fémpénz és tízeuróst tudtak nyomni. Már Olaszországba kellett katonai gépeket küldeniük a készpénzért, amikor a trojka elindított egy titkos tervet.

Az ötszáz eurós papírpénzt csak a német Bundesbank, az osztrák nemzeti bank és Luxembourg tudott nyomni. A trojka ezért a Maersk szállítócég óriási Boeingjeit és a görögök katonai gépeit tömte tele készpénzzel, és titokban az országba küldte őket. Mindezt úgy, hogy nyilvánosan továbbra is azzal fenyegettek, hogy nem fizetnek semmit, ha elmaradnak a reformok. Az országban forgalomban lévő pénz mennyisége a 2009-es 19 milliárd euróról 2011-re negyvenmilliárdra nőtt.

Egy évvel később aztán ezt újra meg kellett csinálni, de akkor már a repülőgépek sem voltak elegek. Titokban teherautók hosszú sorai indultak meg Görögország felé, hogy napi pármilliárd eurónyi készpénzt vigyenek ki. Emiatt 2012 közepére több pénz volt forgalomban Görögországban, mint Hollandiában, pedig a holland gazdaság négyszer akkora, mint a görög.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.