Krugman szerint az Apple sincs jobb kondícióban a Microsoftnál

Paul Krugman Nobel-díjas sztárközgazdász, sztárpublicista, az amerikai baloldal Bayer Zsoltja, valamint Jaksity Györgybe ojtott Madár Istvánja (3 in 1) Steve Ballmer Microsoft-vezér távozása okán ragadtatta magát egy blogposztra szombaton, a NY Timesban. Krugman ugyan makroközgazdász, nem szokott vállalati ügyekben okoskodni, most mégis úgy érezte, hogy oda kell lépnie az Apple-nek. Ballmer távozását sokan a három évtizedig tartó Microsoft-korszak végeként értékelték, Krugrman nekik válaszol, azt állítva, hogy az Apple semmivel sincs jobb kondícióban, mint a Microsoft, tehát a két cég párharca még nem ért véget, és végképp nem totális Microsoft-kudarc az eredmény.

A Ballmer bukását (nem világos ugyan, hogy lemondott vagy lemondatták, de azt biztos, hogy mindenki bukásként értékeli a történteket) elemző írások visszatérő eleme, hogy a Microsoft évek óta nem képes élvonalbeli terméket előállítani (egyetlen kivétel az XBox), illetve hogy Ballmer nem tudta szórakoztatóelektronikai vállalattá átalakítani a szoftvercéget, és az Apple sokkal sikeresebb ezen a fronton.

Krugman szerint nem szabad elfelejteni, hogy a Microsoft hihetetlen sikertörténet, évtizedeken keresztül képes volt fenntartani kvázi-monopolhelyzetét a személyi számítógépek piacán. Ebből a piaci pozícióból még ma is őriz valamennyit, és változatlanul nyereséges, jól működő cég. Az Apple modellje egyáltalán nem tűnik ilyen hosszú távon fenntarthatónak vagy biztosnak. Az Apple sikere leginkább az egyéni fogyasztók lojalitásán, rajongásán múlik. Ez a tényező könnyen és gyorsan változik.  A Microsoft modellje az IT-menedzserek, gyártócégek elkötelezettségén nyugszik, ez sokkal lassabban változik.

Az Apple-termékek minőségi előnye ma már nagyon kicsi a konkurensekkel szemben, nagyobb részt el is tűnt. Ma még ezeket a termékeket jóval magasabb áron tudják eladni, mint a konkurensek, de ez a helyzet már nem sokáig fenntartható. A Microsoft ugyan lemaradt a mobilok és tabletek piacán, de ma már az Apple sem rendelkezik biztos technológiai előnnyel, a Samsung-Google kettős például bármikor kiütheti a nyeregből.

Krugman – aki, mint a cikkből is kiderül, Windows7-felhasználó –  piszkálja még egy kicsit az Apple fejlesztési filozófiáját is, ami a "Steve Jobs jobban tudja, mi kell neked" tételre épül, és puffog azon, hogy az iTunesban képtelenség úgy folderbe rendezni a kedvenc számokat, ahogy ő szeretné.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.