Túl későn engedi be az ENSZ-t a szír diktátor

külföld
2013 augusztus 26., 07:13

Vasárnap, a növekvő nemzetközi nyomás hatására, Bassár el-Aszád úgy döntött, beengedi az ENSZ vegyifegyver-szakértőit a feltételezett támadás helyszínére, Damaszkusz keleti részébe.

A szakértők azonban szkeptikusak, az engedély öt nappal a támadás után érkezett, ennyi idő elteltével pedig már nehéz bizonyítékokat találni a támadásról.

Az elnök az engedély megadása mellett persze üzengetett is: szerinte a vizsgálatot politikai motivációk hajtják, és Vietnám óta az Egyesült Államok összes háborúja rosszul sült el.

Arról is beszélt egy orosz napilapnak adott interjújában, hogy a kormányerők viszonylag közel voltak ahhoz a ponthoz, ahol a vád szerint vegyi fegyvert vetettek be, ezért aztán az "elemi logika szabályaival menne szembe" azt feltételezni, hogy gázokat használtak volna.

Közben a nyugati hatalmak abban már biztosak, hogy a támadást el-Aszád rezsimje hajtotta végre, és arról sincs nagyon kétség, hogy bevetettek vegyi fegyvereket.

A helyzet még mindig nagyon feszült az országban, a két éves polgárháborúban már több mint százezer ember halt meg. Nem tudni, hogy a nyugati hatalmak végül be fognak-e avatkozni, a lehetséges okokat és forgatókönyveket itt vettük végig. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.