Rezesová a bíróságon (1. fok, 1. nap)

Tbg
baleset
2013 augusztus 27., 05:37
  • Két karácsondi házaspár halálát okozta Eva Rezesova, amikor tavaly augusztus 21-én BMW X5-ösével szabályosan felöklelte autójukat.
  • A Punto kigyulladt, hárman bennégtek, a negyedik sérült kimászott, majd két nap múlve meghalt az égési sérülésektől.
  • A baleset az M3-ason történt hajnalban a 46,5. km-nél. A BMW sebessége 170-180, a Fiaté 100-110 lehetett.
  • A helyszíni szondáztatás és a vérvétel alapján Rezesova ittas volt. A vád szerint így is vezetett, a védelem azt állítja, a baleset utáni sokkban ivott az autóban talált vodkásüvegből. Rezesova korábban azt mondta, elaludt a volánnál.
  • A 36 éves nő egy szlovákiai milliárdos lánya. Alexander Rezes tíz éve már elhunyt, közlekedési miniszter volt a Meciar-kormányban, többek között a kassai vasmű privatizációjából gazdagodott meg.
  • Eva Rezesova egy éve ül előzetesben, a vádirat nemrégiben készült el: több ember halálát okozó ittas vezetéssel és közúti veszélyeztetéssel vádolják.
  • Tárgyalása augusztus 26-án kezdődött a Budapest környéki bíróságon. Az első tárgyalási napon a baleset körülményeit vizsgálta a bírónő.
  • A tárgyaláson megjelentek az elhunytak hozzátartozói, közülük hárman tanúskodtak is.
  • Megjelent Eva Rezesova édesanyja is egy testőr társaságában, de sem ő, sem lánya nem vállalta a kép- és hangfelvétel készítését.
  • Az elhunytak családja polgári peres eljárást is indított Rezesova ellen. A gazdag szlovák család eddig a temetést fizette ki, bár - úgy tudjuk - ezt az összeget a biztosító levonta a kárértékből, amit az elhunytak családtagjai kaptak.
  • A következő tárgyalás csütörtökön lesz. Ekkor a bíróság azokat a tanúkat hallgatja meg, akik azt is látták, Rezesova a baleset előtt már megelőzte a Fiatot, leszorította az útról, majd hátramaradva újból üldözni kezdte az autót.

---

Az első nap tárgyalásának történései fordított időrendben:

A papa nyugodt sofőr volt

12:59 A meghallgatások további két családtaggal folytatódtak. Mindketten az előző tanúhoz hasonlóan nyilatkoztak a Punto sofőrjéről. A tárgyalásnak vége. A per csütörtökön folytatódik.

12:41 "Nyugodt volt vezetés közben mindig, az egész jelleme ilyen volt" – mesélt tovább apja vezetesi stílusáról a védett tanú.  A bírónő arra kíváncsi, hogy az áldozat belemehetett-e valamilyen közlekedési vitába.

A tanú a végén elmondja, hogy amikor a hatvani kórházba ment a baleset után, a recepciós azt mondta, a szüleikről nem tud, "de egy részeg nőt behoztak megbilincselve".

12:36 Egyes számú, védett tanú: az egyik áldozat lánya. Könnyek között mesél a balesetet megelőző körülményekről. Huszadikán látta utoljára édesapját. A papa nagyon szerette a Fiat Puntót, előtte Trabantot, Daciát hajtott. Tisztán tartotta, büszke volt rá.  Elinduláskor látta, hogy a Fiat mindegyik lámpája ég, az irányjelző is működött. "Amúgy is telefonált volna, ha baj van valamivel, ilyen volt mindig".

11:50 Újabb szünet következik, 12:30-kor folytatjuk.

A rejtélyes alak, aki a BMW mellett guggolt

11:34 "A BMW kereke meg forgásban volt" – mondja egy szemtanú, aki nem sokkal később ért oda teherautójával, videófelvételt készített, majd elhajtott. Sok bámészkodó gyűlt össze akkorra. A férfit arról faggatják, látta-e korábban, hogy a BMW üldözte, leszorította, megelőzte a Puntót. Nem látta. A tanú meglepő dolgot állít: látott egy alakot, aki a BMW vezetőoldali ajtajánál guggol.

Ez a részlet nem passzol az eddigi vallomások által kirajzolt képbe, bár mint később megtudjuk, ezt a guggoló alakot mások is látták, az ügyészség mégsem akarta kihallgatásra hívni. A pletykák szerint Rezesova egyik családi ismerőse lehetett, de hogy hogy ért oda olyan gyorsan, egyelőre nem tudni. Abban biztos, hogy férfi volt, de másra nem, így arra sem, hogy Rezesová ekkor még a BMW-ben volt-e vagy már sikerült kiszállnia. Pirkadt, sötét volt még.

photo_camera MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A szondáztató rendőr

11:19 A rendőr nem világosította fel a vádlottat, hogy nem kötelező terhelő vallomást tennie magára nézve, derült ki a védőügyvéd kérdésére adott válaszból. A rendőr azzal indokolta ezt, hogy gyorsan intézkedni kellett. Rezesová még a kórházban is támolygott és zavart volt. Az orvosok részéről viszont nem tapasztalt együttműködést a rendőr, ezért arra sem emlékszik, megerősítették-e neki a vérvétel után az alkoholos befolyásoltságot.

11:15 A rendőr beszélt a túlélővel is, aki ki tudott mászni az égő Fiatból. Az asszony sokkos állapotban volt, azt ismételgette, hogy ő miért nem halt meg a többiekkel együtt.

11:04 0,09-es alkoholszintet mért a szondájával a második fújásra Rezesovánál a rendőr. Ezután megbilincselte, és beültette a rendőrautóba. "Olyan támolygósan ment" - emlékezett vissza a hatvani járőr. Rezesovát végül kórházba vitték.  A rendőr úgy emlékszik,  a vádlott akkor azt mondta, elaludt a volánnál, ez okozta a balesetet. Ezt későbbi vallomásában Rezesová már nem említette.

10:56: Azt a rendőrjárőrt hallgatják meg, aki először ért a helyszínre kollégájával. Még lángolt a Fiat Punto az M3-ason, amikor a helyszínre ért a járőr, kb. 10 perc telt el a riasztastól. A forgalom megtorpant, de még haladt, nemsokára a rendőrök teljesen lezárták az utat. A rendőr Rezesovához ment, és ő érzett rajta alkoholszagot. Zavarodott állapotban volt a hölgy, és látszólag nem tudta, mi törtent, mondja a rendőr szakmai tapasztalatára hivatkozva.

photo_camera MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A vodkás üveg

10:48 A tanú a bíró kérdésére elmondja, az autó mellett feküdt (és nem állt!) egy vodkás üveg. Erre a részletre kamionos kollégája, aki a baleset idején vezetett, nem emlékezett.

10:46 A kamionos társa, miután megálltak, Pest felé indult, hogy keressen egy kilométerkövet, amihez segítséget hívhat. Miutan megtalálta, találkozott "a szőke hölggyel", aki a szalagkorláton üldögélt, de komoly baja láthatóan nem volt. Magyarul beszélt vele. Ittasság jeleit nem érzékelte.

10:45: A tárgyalás S.J. kamionos útitársának meghallgatásával folytatódik.

10:40: Rezesován nem látszik, hogy az elmúlt évet börtönben töltötte: tökéletesen kiszőkített hajjal, hófehér ingben, csinos farmerban van. Ránézésre nem több 21 évesnél,  valójában 36. A szervezetében ópiátszármazékot is találtak, ami akár drogtól is lehet, de gyógyszertől is (például köhögéscsillapítótól). A vádiratban csak az alkoholos befolyásoltság szerepel, drog nem.

10:35: Rezesová édesanyja a szünet után jelzi, hogy nem járul hozzá kép es hang rögzítéséhez. Az anya feltűnően hasonlít lányára. Feketére festett hajjal, összeszorított szájjal ül. Rengeteg ékszert visel. Ő is és lánya is tökéletesen beszélnek magyarul, állítják a tárgyalási szünetben többen, mégis tolmácsot kértek.

9:51: A védő kérdezi S. J. kamionost a BMW mellett lévő vodkás üvegről. A helyszínelés alatt mutatta meg neki egy nyomozó, de előtte nem tűnt fel neki, válaszolja. Aztán a sértettek jogi képviselője is a folyadékokról kérdezi, de a kamionos egyre kevesebb részletre emlékszik. A megivott víz mennyisége fontos lenne pedig.

9:45: Vizet kért a nő S. J.-től, aki ekkor már az úttesten volt. Rezesova arra is megkérte, hogy vegye ki a táskáját a kocsiból, de azt nem akarta, mert nem volt rajta kesztyű és sok volt a szilánk. Adott neki vizet, az egész 1,5 literes üveget. Ez a részlet az alkoholos befolyásoltság miatt fontos. A rendőrség például vérvétel előtt nem itatja vízzel a delikvenst, ez ugyanis erősen befolyásolja az eredményt.

Alkoholszagot nem érzett a nőn, de nem volt elég közel hozzá. Aztán találkozott azzal az áldozattal, aki kimászott az autóból, egy nővel. Ő is vizet kért, és azt mondta, fázik. A roncsban hárman maradtak. A kamionos szemtanú végül beszámolt arról, hogy a pótkocsijában keletkezett kár, amikor a Fiat nekicsapódott, de nem különösebben nagy.

Lángok a visszapillantóban

9:40: S. J. tanú a baleset pillanatáról beszél. A visszapillantóban „láttam egy felvillanó fényt, utána meg lángokat, és hogy csúszik mellettem valami. Azt hittem defektem van, és húzódtam le azonnal. Ahogy lassultam le, és mellettem a lángoló jármű is, közöttünk elrepült a BMW a feje tetején. Vártam, hogy lecsendesedjen a BMW, aztán megelőztem a roncsot, hogy ne maradjak a két balesetes autó között.”

9:27: S. J. tanút kérdezik. Ő az a kamionos, aki elsőként érkezett a balesethez, gumit szállított egy kollégával együtt. Sík, egyenes szakasz az autópályának ez a része, szürkült már, mondta S. J. Sűrűsödött a forgalom, a kamion 85 km/órával haladt.

9:11: Rezesovát arról kérdezik, hogy került ki a vodkasüveg az autóból. Az egyik fotón ugyanis bent látható, a másikon kint. Rezesova nem válaszol,de megnézte a képet. Ezután két szakértő is megnézi a képet, végül arra jutnak, hogy majd nagyobb méretben is megnézik a képeket. Rezesova ügyvédjének nem világos, hogy hogyan került ki az autóból a szeszes üveg. Kigurult onnan vagy nem, ő tette ki, miután ivott belőle vagy magától esett ki?

Rezesova vallomása: a sokkra ittam csak

9:01: Az írásban adott vallomása szerint a nő a felborult autóban magához térve észrevett egy üveget, de amikor rájött hogy szesz, nem itta tovább, az üveget visszazárta és az autó mellé rakta. Halálfélelme volt, kimászott az autóból. Ekkor egy kamionos jött oda, és adott neki vizet, amiből viszont csak egy kortyot ivott, mert hányingere volt. A későbbi vizelet és vérvizsgálatokon nem nyilatkozott, csak annyit, hogy előző nap ivott utoljára délben 2 bort és 2 sört, illetve azt az egy kortyot közvetlenül a baleset után. Torokgyulladása miatt nem sokkal a baleset előtt köhögés elleni gyógyszert fogyasztott.

8:57: Rezesova az eljárás során csak írásban tett vallomást, amiben kijelentette, nem volt alkohol befolyása alatt. A Punto hirtelen vágódott ki elé a belső sávba két kamion közül, nem tudta elkerülni az ütközést.

8:45: A bíró Rezesovát kérdezi személyes adatairól, amire a szlovák milliárdosnő válaszol is, de a többi kérdésre nem hajlandó. Kiderül, 1977-ben született Kassán. Érettségije van, saját cégében ügyvezető. A volt szlovákiai miniszter lányának cége ingatlanok bérbeadásával foglalkozik. Gyermekei 13 és 5 évesek, jelenleg az anyai nagymamánál vannak.

Hírháttér, tolmács, Rezesova-anyuka

8:32: Az ügyész ismerteti a vádiratot, eszerint többrendbeli, ittas vezetés során elkövetett emberöléssel és közúti veszélyeztetéssel vádolják. A baleset 2012. augusztus 21-én hajnalban történt a 45. km-nél az M3-ason, a Pest felé tartó irányban. A Fiat Punto kigyulladt, hárman bent égtek, a negyedik sérült ki tudott mászni, de két nap múlva meghalt a kórházban.

8:31: Rezesová nem járul hozza, hogy kép- és hangfelvétel készüljön róla. Az a kamionos tanú sem, akinek járművéhez a Fiat Puntó hozzácsapódott, miután a BMW felöklelte az autót.

8:29: A szlovák védőügyvéd illetve Rezesová és a bíró tolmácson keresztül kommunikálnak.

8:27: Rezesová, a 4 halálos áldozatot követelő baleset felelőse fehér ingben jelent meg, törékenyebb, mint valaha.

8:20: Eva Rezesová édesanyja, az áldozatok hozzátartozói és Molnár F. Árpád a kiemelt vendégei a tárgyalás első napjának.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.