John Kerry: 1429 embert öltek meg a gáztámadásban

külföld
2013 augusztus 30., 17:39
comments 11
  • Nagyon úgy tűnik, hogy lesz légitámadás a szír kormány ellen.
  • Az amerikai külügyminiszter azt ígéri, nem lesz új Irak vagy Afganisztán.
  • Szárazföldi csapatok nem mennek Szíriába.

John Kerry rendkívüli sajtótájékoztatóján arról beszélt, az összesített adatok szerint 1429 ember halt meg a szír kormány vegyi fegyveres támadásában. Közülük 426 gyerek volt.

kerry

Kerry ezt elképzelhetetlen borzalomnak nevezte.

Felmérték a terepet

A hírszerzés szerint világos bizonyítékok mutatják meg, hogy ez a kormány műve. A kormányerők három nappal a támadás előtt felmérték a területet, ahol a támadás történt. Azok a területek pedig, ahonnan kilőtték a raklétákat, az ő ellenőrzésük alatt áltak. Később pedig megpróbálták eltüntetni a bizonyítékokat.

Kerry szerint ezen kívül vannak további bizonyítékok, de ezekről nem beszélhet nyilvánosan.

Egy ilyen tömeggyilkosság pedig számít.

Kerry megérti, hogy egy évtized háború után az amerikaiak belefáradtak a háborúkba. Ő is így van ezzel. De a fáradtság nem lehet a tétlenség oka. A történelem keményen ítéli meg azokat, akik szemet hunynak a tömeggyilkosság felett.

Azt ígéri, sokkal körültekintőbbek lesznek, mint Irak esetében. Az nem ismétlődhet meg, ahogy nem lesz új Afganisztán sem.

Szárazföld kizárva

Egyértelműen arról beszélt, nem vetnek be szárazföldi csapatokat.

"Korlátozott és jól megtervezett akció lesz, ami biztosítja, hogy a világ legszörnyűbb fegyvereit ne lehessen használni a világ legsebezhetőbb emberei ellen."

Konzultálni fognak "a kogresszussal és az amerikai néppel" arról, hogy mi legyen a következő lépés.

A NATO nem

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár közben bejelentette, hogy a szervezet nem vesz részt az akcióban. Ez csak akkor jöhetne szóba, ha a NATO-tag Törökországot megtámadnák. Ezzel együtt is, szerinte z ilyen jellegű fegyverek bevetése elfogadhatatlan, és a felelősöket  meg kell büntetni. A NATO esetleges részvételét egyébként mind a 28 tagállamnak jóvá kellene hagynia.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.