A nőket más kórok gyötrik

egészség
2013 augusztus 31., 15:26

Egészség. Minden női magazinban megtalálhatjuk ezt a rovatot. A cím mögött pedig az alábbiak sorakoznak: fogyj, méregteleníts, főzz egészségesen, légy fitt, próbáld ki a csodaedzést, csodadiétát, a legújabb csodagyógynövényt.

Ez lenne a női egészség? Divatdiéták és méregtelenítés, házi kenyér és gyógytea?

A női egészség másik gyakran felbukkanó és sokszor sok helyen tárgyalt formája a női lapok babaváró rovataiban lakik. Itt a meddőség-teherbeesés-szülés szentháromságot járják körül.

Ez lenne a női egészség? Igen, ez már az. Tovább is van, mondjuk még?

Ide tartozik több olyan általános terület, mely nemre való tekintet nélkül minden ember egészségét érinti, mint például a diabétesz, vagy a tüdőszűréssel kiszűrhető bajok. Bizonyos betegségek esetében a nők kiemeltebb kockázati csoportba való tartozása indokolja az egyes kórok „női egészség” téma alatti taglalását. Ilyen például a csontritkulás, vagy – a pszichés betegségek közül - a szorongás, depresszió. Más problémák valóban nem-specifikusak, mint a mell- és méhnyakrák szűrése és megelőzése, kezelése. A testi betegségek megelőzésének és az egészség-életminőség javításának a kulcsa a különböző egészségmegőrző és szűrőprogramokban rejlene.

A méhnyakrák-szűrés különösen a falvakban élő nők számára szinte ismeretlen, nemhogy rendszeres lenne. Minden 25 és 65 év közötti nőnek – kb 2,4 millió főnek – 1-3 évente kéne vizsgáltatnia magát. Bár felmérések szerint a szűrési hajlandóság sokat nőtt, ám ez még mindig azt jelenti, a nők 90 százaléka nem vesz rendszeresn részt ilyen vizsgálaton. Tavaly jelent meg a hírekben a kezdeményezés, hogy a méhnyakszűrés elvégzése 2015-től a területi védőnők alapfeladatai közé tartozhat. A gyors és fájdalommentes vizsgálat védőnőkhöz delegálásától a szűrésen résztvevők számának emelkedését, és ezzel a betegség idejében való felismerésének és gyógyításának emelkedő arányát várják szakemberek. A méknyakrák időben felfedezve ugyanis szinte száz százalékban gyógyítható. A szűrés foghíjai miatt azonban hazánkban évente körülbelül ötszáz nő életét követeli a kór.

A mellrákszűrések fontosságára évek óta hívják fel a nők figyelmét. Séta a Lánchídon, kampány a szűrésért. Talán a legtöbben hallottak a kezdeményezésekről. Sajnos, akárcsak a többi szűrővizsgálat esetében, a vidéken és nehéz anyagi körülmények közt élők körében továbbra is alacsony a rendszeres vizsgálat. Az Egészséghíd adatai szerint Magyarországon évente 7.000 nő betegszik meg és a szűrésre a veszélyeztetett korosztály kevesebb, mint fele megy el. A szűrésen való részvétel pedig 25-30%-kal is csökkentené az áldozatok – jelenleg évi 2300 körüli - számát. Ez több mint 700 életet jelentene évente.

Diabétesz. Alattomos kór, népbetegség. Egyaránt érinti mindkét nemet, de a nőknél a terhesség alatti kialakulása fontos figyelmeztető jel, melyet sokan nem vesznek komolyan, pedig ma is két ember elvesztette látását és hétnek amputálták végtagját elhanyagolt betegsége miatt. Hazánkban a betegség a Nemzetközi Diabétesz Szövetség szerint 2025-re minden 10. embert érinteni fog. Az Amerikai Diabetes Társaság (ADA) javaslata szerint rendszeresen – 3 évente - szűrni kellene azokat a nőket, akiknél terhességi cukorbetegséggel szövődött terhességét követően normális vércukorértékeket kaptak. Hazánkban ilyen ajánlást nem ismerünk, holott szakmai adatok szerint a terhességi cukorbetegséget elszenvedő nők többségénél a szülés után továbbra is fennáll a 2-es típusú diabetes kialakulásának kockázata.

A leggyakoribb halálok 2001-ben a nők körében az egyéb ischaemiás szívbetegség volt, melyet az agyérbetegség követett. Ezen a ponton pedig vissza kell kanyarodnunk az alapokhoz. Életmód. Igen, az egészség és az életmód összefügg. Van valami igazsága a női magazinok rovatainak tehát. Az egészségtelen táplálkozás és mozgásszegény életmód katalizálják az egészségi problémákat. Feljebb írtunk a cukorbetegségről, de életmódbeli kérdés a dohányzás, magas koleszterin tartalmú étrend, vagy a vérnyomásgondok hanyagolása is. Az itt felsoroltak egyben a szívérrendszeri betegségek rizikófaktorai is, melyek szignifikánsan magasabb arányban fordulnak elő a magyar nőknél. Egyes kutatások szerint pedig az összes halálozás 9 százaléka kapcsolatba hozható dohányzással.

Lelki egészség. A nők lelki egészsége azonban az egészségügy mostohagyereke. Általánosságban elmondható, hogy a magyar nők életminősége minden korosztályban rosszabb a férfiakénál. 2000-ben a magyarországi nők 9,5%-a számolt be depressziós tünetekről. A nők lelki problémáinak középpontjában állhatnak a vélt vagy valós elvárásoknak való megfelelés igénye és a különféle táplálkozási zavarok is, mint a túlzott diétázás, a testsúllyal és testalakkal való túlzott foglalkozás is, ami szintén testi és lelki egészségkárosodáshoz vezethet.

Ha eddig eljutottál a cikkben, már érted, a női egészség messze túlmutat a magazinok fogyiklub és biokenyér témáin és vélhetően köteteket lehetne megtölteni taglalásával. Az is biztos, hogy a nők egészsége, egészségünk mindegyikünket érintő kérdés, mely többnyire nem kap kellő nyilvánoságot, pedig megőrzése életmentő.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.