Mitől szegényednek el a nők?

szegénység
2013 augusztus 31., 05:44

A szegénység egyik legfőbb oka a munkanélküliség. Borzasztóan hangzik, de jelenleg a jelenleg a magyar nők legnagyobb szegénységi kockázata a család. A sok gyerek, az idős, beteg, gondozásra szoruló vagy fogyatékkal élő családtag ellátása hagyományosan női feladat, sőt kötelesség. Rengeteg nő nem tud fizetett munkát vállalni, a kormányzattól kapott kompenzáció épp csak több a semminél. Egyenes az út a kisnyugdíjas léthez, az időskori női szegénységhez. A kör bezárul.

Anna édesanyja súlyos beteg. Anna egy határon túlról érkezett magyar asszonynak egy soványabb bérnyi összeget fizet anyukája ápolásáért. Persze zsebbe. Anna napi 9-10 órát dolgozik egy multicégnél, de így is alig él meg az extra kiadás miatt. Gyerekeit is támogatnia kell(ene). Küzd, hogy a felszínen maradjon. Mégsincs választása. Idősotthonokba a „beugró” milliókat nem tudja kifizetni, a mama nyugdíja amúgy is kevés, arra is, hogy önmagában fedezze az ottani díjakat. A lakását nem akarják eladni, mert mi van ha nem jó neki az otthonban, és különben is, el kell indítani a gyereket valamivel az életben. Anna megnézett pár olcsóbb idősotthont, de nem találta megfelelőnek a színvonalukat. Édesanyját nem tudná maga ápolni. Messze is lakik, a napi ingázás nehézkes lenne. Ha összeköltöznének, a fizetett munkája kiesésével veszélybe kerülne a család megélhetése. Ráadásul anyja etetése, fürdetés, emelgetése és az otthoni kisebb kezelések elvégzését fizikailag sem bírná. Az ápolási díj 29.500 forint, ennyit kaphatna az államtól ezért a munkáért.

Magda mérnök. Volt. Feladta munkáját, és jelenleg nincs fizetett állása. Magatehetetlen szüleit ápolja. Élt a lehetőséggel, negyven év munkaviszony után nyugdíjba ment, másképp nem lehetett volna. Mivel a szülei gyakorlatilag teljes gondoskodásra szorulnak, ezért 38.350 forintot kaphat az államtól.

Réka egyedülálló kétgyermekes anya. Tartósan beteg gyermekét gondozza otthon, egy önkormányzati lakásban. Az egészségügyben ez legalább három műszakos munka lenne, hiszen 0-24 órában, egész évben szünnap nélkül ugrásra készen kell álljon. Megtanulta a szükséges összetett orvosi eljárásokat, és a gyermeke élete szó szerint a kezében van a nap 24 órájában. Magánélete nincs, csak a gyerekeinek él. Az ápolási díj mellett emelt összegű családi pótlékot kap, ez jelenleg 25.900 forint. az önkormányzattól méltányosságra hivatkozva kapott még 23.600 forintot. Ebből kell megéljenek.

A fenti példák amilyen szomorúak, olyan tipikusak. Ahogy arról korábban már írtunk, a nők láthatatlan munkája a fogyatékkal élők és az idősek gondozását és a betegápolás munkáját is magában foglalja. A felnőtt családtagjukat is ellátó keresők 61 százaléka nő. Hazánkban csak az idősgondozás intézményi rendszerének hiánya 57.000 nő munkavállalását akadályozza. Közülük minden ötödik az idősgondozás miatt csak részmunkaidőben, vagy egyáltalán nem tud munkát vállalni.

Az otthoni ápolás, gondozás kérdése tehát nőügy. Nőügy, mert a munka mellett vagy helyett ezt a feladatot láthatatlanul végzők többsége éppúgy nő, ahogyan a hivatásosként ezzel foglalkozók többsége is nő. A otthoni gondozást biztosító személy általában valamelyik női rokon. Sokan közülük belekényszerültek, beleszorultak a szerepbe. Munkájuk vagy eleve nem volt, vagy nem fizetett túl jól, kényszerpályán mozognak.

Azzal, hogy a nők egyre később válnak anyává, egy részük sajátos csapdahelyzetbe kerül: egyre szélesebb az a "szendvicsgeneráció", aki kisgyerekes szülőből néhány éven belül beteg-vagy idősgondozóvá kell válljon, ezt a munkát sem végzi el senki helyettük. Az elérhető intézmények színvonala sokszor borzalmas, ezeknek a nőknek gyakorlatilag nincs más választásuk. Európa-szerte nők tömegei tűnnek el a munkaerőpiacról, hogy elfedjék az egészségügyi és a szociális ellátás hézagosságát és alacsony ellátási színvonalát. A kormányzat gyakorlatilag minden megbecsülés nélkül rájuk hárítja át rájuk a problémát. Családi kötelezettség - mondják, hagyományos női feladat, mióta a világ világ. A nők helye - szerintük - otthon van.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.