Csak keménykednek vagy bekeményítenek a bankok?

hogyaszongya
2013 szeptember 10., 05:58

"A banki közösség fontosnak tartja annak megerősítését, hogy nem felelős a magyar valuta árfolyamának gyengüléséért, illetve ingadozásáért, és hasonlóan nem felelős az országkockázat alakulásáért sem, amely közvetlenül érvényesül a magyarországi hitelkamatokban." – Magyar Bankszövetség

Amikor már minden veszve volt, amikor már úgyis elbukta a meccset, a Bankszövetség akkor értette meg, hogyan kellett volna tárgyalnia az első pillanattól kezdve. Megértette, de mégsem fogja végigvinni a dolgot.

Az elmúlt három évben a kormány és a multinacionális cégek, különösen a bankok közti „csaták” mindig azonos forgatókönyv mentén zajlottak: a miniszter vagy a miniszterelnök bejelentett valamit, az érintettek megdöbbentek, panaszkodtak, fűhöz-fához rohangáltak, mire a kormány szorított még egyet a satun, a multik pedig fizettek, mint a katonatiszt.

Utóbbiaknak nem esett le, hogy a kormánynak kifejezetten jól jött a nyavalygásuk. Hiszen valódi ellenállást nem fejtettek ki, de a panaszáradatuk lehetővé tette, hogy a kormány anélkül demonstrálja keménységét, hogy bármilyen valódi küzdelemben vett volna részt. Ebből született meg a külföld ellen vívott gigászi küzdelem legendája.

Ez a kormány viszont nem az érdekeltek nyilatkozataiból vagy előrejelzéseiből ért, hanem abból, amit a kormányfő közelében lévő emberek ma már szinte kötőszóként használnak: az erőből.

Érdekes módon ezt a stratégiát, azaz a kormánnyal szembeni nyílt pr-harc stratégiáját néhány hónappal ezelőttig egyetlen szereplő sem választotta. Most mindez megváltozni látszik.

Először Demján Sándor pörkölt oda a kormányfőnek a takarékok államosítása miatt, aztán Csányi Sándor szólt vissza Lázár Jánosnak, most pedig az eddig pofozóbábuként viselkedő bankok próbálnak egy fokkal határozottabbak lenni.

A bankok célozgatós-finomkodós közleménye azonban biztosan nem lesz elég arra, hogy megvédjék magukat. Erre csak akkor lehetne esélyük, ha felvállalnának egy olyan sajtókampányt, amely az átlagember nyelvén mondja el, hogy miről tehetnek ők és miről az előző vagy a jelenlegi kormány.

Kételkedünk abban, hogy erre sor kerül. De ha mégis, azzal új időszámítás kezdődne.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.