Kocsis Máténak kellett bocsánatot kérnie Illés Zoltán viselkedése miatt

Zajlik a keddi parlamenti ülés: Szél Bernadett, az LMP képviselője napirend előtti felszólalásában érdeklődött arról, hogy miért nem lép fel a kormány a verespataki és nagybányai ciános technológiájú aranybányák megnyitása ellen.

Kérdésével sikerült felbosszantania Illés Zoltánt, a vidékfejlesztési minisztérium államtitkárát, aki válaszában többek között ilyeneket mondott:

Attól, hogy ön szép, még nem következik, hogy ön okos.

Egyesével kell visszautasítanom azt a sok butaságot és baromságot, amit ön itt elmondott az elmúlt öt percben.

Én ott voltam másokkal egyetemben, (...), amikor lépések tömkelegét tette meg Orbán Viktor a nagybányai cianid-szennyezés kapcsán. Le a kalappal előtte. Nem nyalás a részemről, ott voltam, megtapasztaltam, le a kalappal azon intézkedések sorozata kapcsán, amiket ott megtett.

Tisztelt... ah, kedves képviselő asszony.

Képviselő asszony, a miniszterelnök úr nevét ne vegye a szájára. És egy utolsó megjegyzésem: nem a ruha teszi az embert, és attól, hogy ön pólóban beszél, még nem környezetvédő. Gyalázat.

Illés Zoltán (Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Az ülést vezető Lezsák Sándor a válasz után felszólította Illést, hogy a baromságokat vonja vissza, ezt az államtitkár meg is tette.

Schiffer András ügyrendi kérdés formájában kérte, hogy Lezsák intse meg Illést. Mint mondta, attól, hogy valaki az első sorokban ül, és vörös a feje, még nem biztos, hogy igaza van. Illés Schiffer szerint szexista megjegyzésekkel élt, megengedhetetlen kifejezéseket használt az LMP képviselőjével szemben.

Kocsis Máté Bajnai barátai címmel jelentkezett korábban napirend előtti felszólalásra, a felszólalása elején viszont a kormánypárti frakció nevében kért bocsánatot az államtitkár viselkedése miatt. Majd elkezdett Bajnai barátairól beszélni.

Az ülés hanganyagát a parlamenti rádió honlapján lehet meghallgatni. Szél Bernadett 9.23-tól kérdezett, Illés Zoltán 9.28-tól válaszolt.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.