Pintér a fideszes polgármestereket fenyegette

A Népszabadság információi szerint komoly vita alakult ki a Fidesz hétvégi frakcióülésén, mert a párt vidéki polgármesterei önkormányzati pénzből fizettek ki olyan pénzeket, miket eredetileg a bankoknak kellett volna.

Az idei költségvetés ajándéka volt a településeknek, hogy a kormány átvállalta az önkormányzatok adósságát, akkor, ha a hitelező bankok az átvállalásra felkínált adósság 7 százalékát az év végéig befizetik. Vagy ha megállapodnak arról a bankokkal, hogy mi legyen. A bankok pedig nem meglepő módon inkább azt választották, hogy nem fizetnek be semmit, helyette azt javasolták, hogy az önkormányzatok vállalják át ezt a 7 százalékot, cserébe pedig az állam majd kifizeti a tartozás többi részét.

Ez is megérte az önkormányzatoknak, a lap információi szerint több önkormányzat is erről állapodott meg végül a bankokkal. Több helyen nyáron, rendkívüli közgyűlésen döntöttek erről.

A megoldást viszont a kiszivárgott hírek szerint rosszul viselte a Fidesz vezérkara, mert az sehogysem illeszkedett a bankellenes retorikához. A belügyminiszter, Pintér Sándor levelet is írt a polgármestereknek, többek között arról írva, hogy ez a lépés kimerítheti a vagyon elleni bűncselekmény fogalmát is.

És hogy hasonló biztosan ne forduljon elő többet, szeptember 9-én a költségvetési törvény módosítását is elfogadták, ami a júniusi módosítást helyezte hatályon kívül, azaz a jövőben nem képzelhető el többé a bankokkal együttműködve a részleges adósságtörlesztés.

 

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.