Hernádi a célkeresztben

Egyéb
2013 szeptember 13., 07:54

Hernádi Zsoltot, a MOL elnök-vezérigazgatóját gyanúsítottként hallgatná meg az immáron EU-tag Horvátország ügyészsége - írta meg a 444.hu.

Valószínűsíthető, hogy Hernádi Zsolt nem megy el Zágrábba, és amennyiben a magyar kormány sem kényszeríti őt erre, akkor Horvátország európai elfogatóparancsot kérhet a MOL elnöke ellen.

Bár amint arra egy szakértő rámutatott, a horvátok ilyen kérést jogtechnikai okokból még egy-két hónapig nem fogalmazhatnak meg, utána viszont semmi akadálya nem lesz az elfogatóparancs uniós szintre emelkedésének.

A témában az általunk fellelt legfrissebb statisztika 2007 és 2009 közötti, de az üzenet valószínűleg mindmáig megáll.

Az ábra arányokat mutat, de ha a kis emberkékre viszi a kurzort, ott felugranak a konkrét számok is.

link Forrás

Amint látható, az ilyen elfogatóparancsok jelentős többségét nem hajtják végre. Túlnyomó részben nyilván azért, mert nem találják az illetőt, de vannak esetek, és ez az eset minden bizonnyal ilyen, amikor a célország egyszerűen nem akarja teljesíteni a kérést.

De ezzel az ügy még nem kerül nyugvópontra.

Ha ugyanis az érintett személy egy másik EU-tagországba utazik, az ottani rendőrség dönthet úgy, hogy elfogja és kiadja.

Azt talán mondanunk sem kell, hogy jelenleg nincs túl sok olyan barátunk Európában, akik puszta szívességből eltekintenének a horvát igény érvényesítésétől.

Bármit is tegyen tehát a magyar kormány, a MOL vezetője hamarosan nagyon kiszolgáltatott helyzetben lesz.

Nyilvánvalóan a horvátok célja is ez. Ők ugyanis mindeközben nagyon vissza akarják szerezni a MOL horvátországi leányvállalatát, az INA-t és láthatólag sok mindenre hajlandóak ezért. Szerintük ugyanis az INA nemzeti vállalat, amit viszont a külföldi tulajdonos a horvát érdekek ellenében, az önös profit-céljai mentén működtet. Ezt az ottani kormány nyilván nem engedheti.

Még az sem kizárt, hogy a szentnek gondolt cél érdekében az ügyészséget is manipulálja. Hallatlan.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.