Kertész Imre: Egy holokausztbohóc voltam

Szégyellem, de tényleg így volt. Minden komolyan veendő Nobel-díjassal hasonló történt

- magyarázta Kertész Imre, miért fogalmaz magáról így egy német interjúban, írja az MTI. (A teljes interjú magyarul itt olvasható.)

A Die Ziet új és utolsónak szánt könyvének (Letzte Einkehr, magyar fordításbanAz utolsó kocsma) megjelenése apropóján beszélgetett vele. A könyv egy elbeszélést, és 2001-2009 között írt naplóbejegyzéseit tartalmazza, ahol arról is ír, milyen volt az élete a Nobel-díj után.

Egy részvénytársaság lettem, egy márka. A Kertész márka

- mondja Kertész, aki nem bírt a tükörbe nézni a díj átadása után. Úgy érezte magát, mint aki Kertész Imre írót játssza, inkább rosszul, mint jól. Szerinte Németországban holokauszt-iparrá fejlődött az emlékezet kultúrája az elmúl évtizedek alatt.

Az irodalmi Nobel-díjat azért kapta meg, mert dicsőíteni akarták "a tanúság irodalmát", előtte pedig meghívták Stockholmba, hogy tartson egy beszédet, de valójában azt akarták megtudni, hogy "jó benyomást keltek-e, vagy hogy kézzel eszem-e a rántottát".

Az ilyesmi ellen "nemigen van mit tenni", az ember kiszolgáltatott "ezekkel a hatalmakkal szemben" - mondta Kertész Imre.

Sokkal elcsodálkoztatóbb, hogy azelőtt miként tudtam egyáltalán magyarokkal együtt élni. Magyarországon éltem meg a náci időket, itt viseltem a sárga csillagot, itt voltam a gettóban, itt fogtak el a magyar csendőrök

- válaszolta arra a kérdésre, miért vonzódik ennyire a hitleri birodalom valamikori fővárosához, Berlinhez.

Parkinsonom van, különben soha nem jöttem volna vissza

- indokolta, miért tért vissza Budapestre.

Könyvét a berlini nemzetközi irodalmi fesztiválon mutatták be a Collegium Hungaricumban, Esterházy Péter olvasott fel a könyvből részleteket. Az eseményen megtelt a magyar kulturális intézet nagyterme, 150-en voltak. (MTI)

Kertésznek nem ez volt az utolsó interjúja, azt is idén, de korábban, egy párizsi irodalmi lapnak adta. Itt olvashatja összefoglalónkat.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.