Mekkorát kommunistázott Orbán Viktor!!444!!!

POLITIKA
2013 szeptember 14., 06:45
comments 1
  • Orbán hétfőn kommunistázott a parlamentben, másnap kommunistázva válaszolt egy kérdésre a Blikkben: „Ez egy igazi kommunista hazugság! Egy szó sem igaz belőle!"
  • A miniszterelnök több év kihagyásokkal szokott csak kommunistázni.
  • Változó lelkesedéssel és intenzitással. Vajon fog-e még úgy kommunistázni, mint 1989-ben?

1989

Vitathatatlan, hogy a valaha volt egyik legszimpatikusabb tévés szereplése az 1989. szeptemberi Nap Tv-s interjúja volt, ahogy Havas Henrik és Forró Tamás kereszttüzében próbált meg józanul beszélni. Amilyen nagyszerű volt, olyan nagyszerű: kommunistának nevezte a kommunistákat. Ráadásul azóta sem beszélt olyan gyorsan.

Komcsindex: 10/10

1995

Orbán Viktor a parlamentben először 1995. április 12-én kommunistázott, amikor az SZDSZ-t oktatta ki, ami összeállt a szocialistákkal:

„Kicsit talán furcsa lehet az ország közvéleményének, hogy éppen a legkisebb ellenzéki pártra fecsérli a legtöbb szót a két nagy kormányzópárt, aminek nyilván az a kényelmetlen magyarázata lehet – az önök számára kényelmetlen, tisztelt szabaddemokraták! –, hogy szemben önökkel, mi nem mentünk kormányra a volt kommunista utódpárttal, a Magyar Szocialista Párttal.”

Komcsindex: 3/10

1996

Aztán legközelebb 1996. szeptember 3-án kommunistázott:

„Másodsorban, tisztelt miniszterelnök úr, a Fidesz-Magyar Polgári Párt, amely a Kisgazdapártban a II. világháborút követően is egy polgári pártot látott, szomorúan kell hogy hallgassa egy olyan, ma hivatalban lévő politikus szavait, akinek politikai elődjei, a mai kommunisták verték szét az utolsó szabadon választott kisgazda kormányt és Kisgazdapártot."

Komcsindex: 5/10

2006

2006 októberében többször is lekommunistázta az MSZP-SZDSZ kormány tagjait az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága előtt. Ez volt eddig a legnagyobb visszhangot keltő kommunistázása.

Komcsindex: 7/10

2008

2008-ban a kisebbségi kormányzást hasonlította a kommunizmushoz:

„Ez számomra, mint rendszerváltó, egykori, a kommunista rendszerrel szemben álló, a szabadságért harcoló ember számára elfogadhatatlan. Olyan, mint a kommunista rendszerben. Akkor sem volt társadalmi támogatottság, a parlamenti támogatottság meg álságos volt."

Komcsindex: 1/10

2012

Aztán évekig nem kommunistázott annyira bátran, mint az elmúlt egy évben, bár ezek általában nem keltettek akkor feltűnést.

Tavaly novemberben Orbán kikérte magának, hogy a kommunista párt utódszervezete oktassa ki demokráciáról és szabadságról.

„A nyolcvanas években én nem a diktatúra ellen harcoltam, hanem azok ellen, akik csinálták a diktatúrát. Az önök párttársai ellen, ezt ne feledje el”

– mondta. A szocialista Harangozó Tamás ezután azt mondta, hogy Orbán családjában volt párttitkár, a Fidesz-frakcióban pedig volt ügynökök és volt kommunisták vannak, amire Orbán úgy reagált: aki őt sértegeti, az a választóit sértegeti.

Komcsindex: 6/10

2013/1

Idén áprilisban a Portik–Laborc-ügyről azt mondta:

„A kommunistákat régóta ismerjük, semmilyen illúziónk nem volt, ha szocialista kormánya van az országnak, akkor összefonódik a bűnözéssel a politika.”

Komcsindex: 2/10

2013/2

Júliusban az Európai Uniót hasonlította a Szovjetunióhoz, bár akkor az EP-ben mindenki kommunistázott mindenkit.

Komcsindex: 0/10

2013/3

Hétfőn pedig rögtön azelőtt kommunistázta le az MSZP-kormányokat, hogy hivatkozott az Alkotmánybíróságra amiatt, hogy a kormány még mindig védi a kommunista ügynököket, ő pedig a Blikkben elmondta, hogy a kommunista birkapörköltet is szereti.

A kommunisták elvették, a GYED-et, levették két évre. Visszaadtuk? Visszaadtuk.

Komcsindex: 2/10

Megkérdeztem Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy kiket szokott Orbán kommunistának nevezni, és mikor szokott kommunistázni, hiszen látszik, hogy csak kivételes alkalmakkor, akár több év kihagyás után szokott. A cikk megjelenéséig nem kaptunk választ Havasitól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.