Volt miniszterek sora búcsúzik a parlamenttől

POLITIKA
2013 szeptember 16., 05:39
comments 11
  • Az eddigi 386 helyett már csak 199 országgyűlési mandátumot osztanak ki jövőre.
  • Munkát kell találni majdnem kétszáz képviselőnek.
  • Az elhelyezkedést megkönnyíti, hogy 2014-től országgyűlési képviselők nem lehetnek önkormányzati képviselők, tisztviselők. Így többen városukban maradnak
  • Vannak már az elhelyezkedésben sikeresek: fideszes képviselő lett az Energetikai Hivatal új elnöke, fideszes képviselő Magyarország izraeli nagykövete is.
  • Legalább nyolc volt miniszter nem lesz tagja a következő Országgyűlésnek.
  • Távozik a 88 éves Vitányi Iván is, aki 1990 óta országgyűlési képviselő

Hogy kik indulnak a jövő évi parlamenti választáson egyéniben, és kik szerepelnek a pártlistákon, azt hivatalosan még nem jelentették be. Akkor derül majd ki, hogy kik nem kapnak egyáltalán lehetőséget arra, hogy folytassák a parlamenti munkát. Összeszedtük azokat, akik már biztosan távoznak a törvényhozásból.

Úgy tudjuk, hogy az MSZP-nél egyéniben nem indul, és az egyelőre formálódó listákon sem kapott befutó helyett Kovács László volt külügyminiszter, ex-uniós biztos és Lamperth Mónika volt belügyminiszter. A több kormányban is tag Kiss Péter súlyos betegséggel küzd, parlamenti munkájának folytatását ez akadályozhatja meg.

Veres János, a Gyurcsány-kormány pénzügyminisztere Brüsszelbe megy, befutó helyet kap az MSZP EP-listáján. Az Európai Parlamentbe aspiráló szocialisták névsorát  az MSZP legharsányabb politikusa, Szanyi Tibor vezeti majd, aki szocialista jelöltként 2010-ben tudott egyéni mandátumot nyerni. Ez rajta kívül csak Tóth Józsefnek sikerült, szintén Angyalföldön. Tóth a XIII. kerület polgármestere is, szinte biztos, hogy azt feladatot választja a parlament helyett.

Brüsszelben, társalgási angollal

Szanyi mögött második lesz az MSZP EP-listáján Ujhelyi István parlamenti alelnök. Állítólag számíthat befutóközeli helyre az EP-listán Mandur László, korábbi parlamenti alelnök is, bár a hivatalos életrajzában a nyelvtudásánál csak egy társalgási szintű angolt tüntetett fel.

A Demokratikus Koalíció még nem hirdette ki hivatalosan egyéni jelölteji és pártlistáit, de úgy tudjuk, hogy három volt miniszter sem indul a választásokon. Ficsor Ádám Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kabinetfőnöke volt, Bajnai Gordon alatt tárca nélküli miniszterként irányította a polgári titkosszolgálatokat, inkább a vállalkozásaival foglalkozni a jövőben. Kolber István az első Gyurcsány-kormányban regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter volt, majd a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára lett, ő sem folytatja. Ahogyan Szűcs Erika sem, akit Gyurcsány Ferenc nevezett ki szociális és munkaügyi miniszternek, miután 2008 tavaszán az SZDSZ kivált a koalícióból.

Van még egy volt miniszter, aki távozik a parlamentből, a fideszes Pokorni Zoltán – aki az első Orbán-kormányban volt oktatási miniszter, most viszont több kérdésben is konfliktusa volt Hoffmann Rózsával – már korábban bejelentette, hogy inkább a XII. kerületi polgármesterséget választja, mert "A kerületben egyből látszik, ha az ember valamit jól vagy rosszul csinál, kézzelfogható, praktikus, operatív munka. Ahogy az ember öregszik, egyre inkább ezekhez vonzódik".

Kocsis Máté is maradna a kerületben?

A Fideszben inkább szolnoki polgármester maradna Szalay Ferenc, ezt rebesgetik Kocsis Máté VIII. kerületi polgármesterről is. Vannak  kevésbé ismert nevek is a Fideszben, akik kiszállnak. A budafok-tétényi helyi politizálás mellett döntött Németh Zoltán, a Vas megyei Kovács Ferenc is így indokolta a döntését, de róla az volt a hír, hogy a pártvezetés sem volt elégedett vele. Ahogyan egészen biztosan kritikákat kapott választókerületi elnöki munkájára Ivanics Ferenc, aki ezért lemondott a lényegében új mandátumot jelentő posztról. A soproni Firtl Mátyás már unokázni szeretne.

Többen viszont időben léptek. Meg sem várta, hogy leteljen a parlamenti ciklus, Dorkota Lajos dunaújvárosi képviselő a szuperhatósággá erősített Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke lett július elsejétől. A posztra Orbán Viktor nevezte ki, hét évre, nem tagadja, hogy fő feladatának a rezsicsökkentés végrehajtását tartja. Nagy Andor Izraelben lesz nagykövet. Ő leginkább akkor volt tűzközelben, amikor 1995-től 2002-ig Orbán Viktor kabinetfőnöke volt, a kormányzás négy éve alatt államtitkári rangban.

Vitányi 24 év után távozik

Még ez sem hivatalos, de információnk szerint nem folytatja tovább a parlament második legidősebb képviselője, az MSZP-től Gyurcsányékkal elhagyó, 88 éves Vitányi Iván. Ő azon kevés képviselők közé tartozik, akik 1990 tagjai a törvényhozásnak. Az MSZP-nél is lesz egy nagy távozó, Lendvai Ildikó. Az MSZP Gyurcsány utáni, 67 éves elnöke már szintén korábban bejelentette, hogy nem indul jövőre. Azt nem mondta, hogy felhagy a politizálással, mert állítása szerint rossz otthonülő háziasszony lenne, de a parlamenti helyét átadja. Szerinte ahhoz húsz év után nem kell görcsösen ragaszkodni, és minden politikai elitnek vérfrissítésre lenne szüksége, jöjjenek a civil életből érkező emberek.

A Jobbik ciklus közben veszítette el képviselő egy jó részét, így Pősze Lajost, Endrésik Zsoltot, Lenhardt Balázst, a 80 éves Rozgonyi Ernőt, a most függetlenként politizáló képviselőkkel szinte biztos, hogy nem találkozhatunk jövőre a parlamentben. Ahogyan a hírek szerint nem indul majd a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alelnöke, Zagyva Gyula sem. A Jobbikban is radikálisnak számító Zagyva a parlament legproblémásabb tagja, első fokon elítélték zaklatásért, mert a Magyar Szigeten két újságírót leckéztetett és fenyegetett, képviselőtársai is feljelentette, mert állítólag leköpte őt, vitték el rendőrök tüntetésről, Szerbia pedig kitiltotta. Azt Vona Gábor cáfolta, hogy elégedetlenek lennének vele, azt viszont elkente, hogy akkor indul-e vagy sem jövőre.

Bár függetlenként sikerült nyernie - három fideszesként eltöltött parlamenti ciklus után - 2010-ben Molnár Oszkárnak Edelényben, ilyen bravúrra most nagyon kevés lesz az esély.

Szili Katalin például a holtig tartó alapjövedelem bevezetésének ötletével kezdte meg a kampányát. A volt házelnök a mérhetetlen támogatottságú Szociális Unió elnöke, mandátumát még az MSZP listájáról szerezte, de a hamar kiült a függetlenekhez. Most kisebb csoda lenne, ha folytathatná a parlamentben. Pécsett sem várhat rá elsöprő siker, legalábbis 2009-ben időközi polgármester-választáson Páva Zsolt 65 százalékot szerzett, szemben Szili 34 százalékával. Nincsenek arról hírek, hogy Szili ellenzéki közös jelölt lenne a városban.

A kettészakadt LMP-frakció tagjai minden bizonnyal megpróbálják a bejutást, egy részük addig is frakcióként politizál, és várhatóan külön indul (Schiffer András, Mile Lajos, Ertsey Katalin, Széll Bernadett, Osztolykán Ágnes, Lengyel Szilvia, Vágó Gábor), a többiek (Karácsony Gergely, Jávor Benedek, Scheiring Gábor, Szabó Rebeka, Szabó Tímea, Dorosz Dávid, Szilágyi László, Szilágyi Péter) a Bajnai-féle Együtt 2014-gyel kötöttek szövetséget.  Ivády Gábor az LMP listájáról jutott be a parlamentbe, de még 2010-ben kilépett a frakcióból. Esélytelennek tűnik az újrázásra. És még egy független: az élettársát részegen megverő volt kisgazda, volt fideszes Balogh József még a parlament tagja, mert mandátumát nem adta vissza, de 2014-től már nem lesz az.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.